Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak na stałe wyłączyć funkcję start/stop w Audi A4 B9?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie miałem do tej pory samochodu z funkcją Start/Stop i chyba nie będę w stanie się przyzwyczaić do tego wynalazku w moim nowym A4 B9.

Po włączeniu silnika ciągle zapominam o wyłączeniu Auto/Stop i dostaję szału na pierwszym skrzyżowaniu.

Czy jest jakiś sposób na wyłączenie tej funkcji bez ingerencji w komputer samochodu (auto jest na gwarancji i nie chcę ryzykować jej utraty)?

Opublikowano

Bez ingerencji czy to przez software czy przez hardware nie ma możliwości.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź.

A jakie są możliwości ingerencji w hardware?

Opublikowano

Kupienie modułu, który zapamiętuje ostatnią pozycję przycisku. Raz wyłączony przyciskiem pozostaje w stanie wyłączonym do momentu ponownej aktywacji przyciskiem. Moduł taki wpina się (najprościej w B9) z tyłu pod kanapą do kostki modułu Gateway.  Koszt modułu to 99€

SHOP.SPEEDSIGNAL.DE

Automatische Wiederherstellung der zuletzt gewählten Start-Stop-Einstellung. Beinhaltet Plug&Play...

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Na rynku są też moduły montowane w środkowej konsoli, wpina się je we wtyczce od przycisku start-stop. Z tego co rozumiem działają na zasadzie symulacji wciśnięcia przycisku przy odpaleniu silnika. Gwarancji myślę, że nie stracisz, wystarczy, że wyjmiesz moduł, a stara funkcjonalność start-stop powróci i nie zostawi żadnego śladu. 

Moduł możesz znaleźć na allegro, wpisz dezaktywacja start-stop audi A4 B9, powinny Ci się pojawić.

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, Muskel1 napisał:

Kupienie modułu, który zapamiętuje ostatnią pozycję przycisku. Raz wyłączony przyciskiem pozostaje w stanie wyłączonym do momentu ponownej aktywacji przyciskiem. Moduł taki wpina się (najprościej w B9) z tyłu pod kanapą do kostki modułu Gateway.  Koszt modułu to 99€

SHOP.SPEEDSIGNAL.DE

Automatische Wiederherstellung der zuletzt gewählten Start-Stop-Einstellung. Beinhaltet Plug&Play...

Hej Muskel1, dziękuję za podpowiedź.

Niestety mojego auta (A4 B9) nie ma na liście pasujących modeli, ale to jest jakiś trop. Zdecydowanie wolę takie urządzenie od grzebania w software.

Opublikowano
  • Autor
36 minut temu, Notomo napisał:

Na rynku są też moduły montowane w środkowej konsoli, wpina się je we wtyczce od przycisku start-stop. Z tego co rozumiem działają na zasadzie symulacji wciśnięcia przycisku przy odpaleniu silnika. Gwarancji myślę, że nie stracisz, wystarczy, że wyjmiesz moduł, a stara funkcjonalność start-stop powróci i nie zostawi żadnego śladu. 

Moduł możesz znaleźć na allegro, wpisz dezaktywacja start-stop audi A4 B9, powinny Ci się pojawić.

Dziękuję Notomo!

Super, znalazłem coś takiego:  https://allegro.pl/oferta/dezaktywacja-start-stop-audi-a4-s4-rs4-a5-b9-q5-fy-10601869008

Według listy pasujących modeli powinno pasować do mojego auta. Jestem zdecydowany kupić. Jak dojdzie i zamontuję (piszą, że montaż trwa 5 minut) dam znać, czy działa.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.04.2021 o 17:46, Giant53 napisał:

Dziękuję Notomo!

Super, znalazłem coś takiego:  https://allegro.pl/oferta/dezaktywacja-start-stop-audi-a4-s4-rs4-a5-b9-q5-fy-10601869008

Według listy pasujących modeli powinno pasować do mojego auta. Jestem zdecydowany kupić. Jak dojdzie i zamontuję (piszą, że montaż trwa 5 minut) dam znać, czy działa.

Hej Notomo,

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź. Strzał w dziesiątkę!

Moduł przyszedł przedwczoraj, od razu go zamontowałem (montaż faktycznie bardzo prosty i trwał mniej niż 5 minut) i testowałem przez ostatnie dwa dni.

Działa bez pudła. Naprawdę rewelacja i wielka ulga. Dopiero teraz mogę się spokojnie cieszyć nowym samochodem...

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 9.04.2021 o 00:17, Muskel1 napisał(a):

Bez ingerencji czy to przez software czy przez hardware nie ma możliwości.

Czy wylaczenie tego software przez VCDS:

W sterowniku klimy:  System 08 (Air condition A/C)
Nastepnie w adaptacjach wybieramy A/C_comfort_paramter_for_start/stop_function
Zmieniamy wartość z 5 na 0(zero)

moze miec jakies negatywne konsekwencje? Czy zawsze bedzie dzialac? w sensie wylaczac start stop?

Opublikowano

Dokup na ali moduł deaktywacji s/s. Jest to o tyle lepsze rozwiązanie, że moduł ten symuluje tylko prz każdym rozruchu silnika wciśnięcie przycisku s/s. Nic nie jest w kodowaniach zmieniane i zawsze możesz ponownym wciśnięciem przycisku aktywować s/s. Podpięcie modułu jest p&p i zajmuje max. 3 min.

Stała deaktywacja s/s może doprowadzić do nieotrzymania przeglądu (przynajmniej tak jest w Niemczech).

Opublikowano
15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Dokup na ali moduł deaktywacji s/s

tak znam to rozwiazanie ale to sa jakby nie bylo koszty i czas oczekiwania.

16 minut temu, Muskel1 napisał(a):

i zawsze możesz ponownym wciśnięciem przycisku aktywować s/s

tak to rozumiem, tak sie zastanawiam czy jest jakas sytuacja w ktorej chcialbym  lub musial go nagle aktywowac...

15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Stała deaktywacja s/s może doprowadzić do nieotrzymania przeglądu (przynajmniej tak jest w Niemczech).

u nas w PL takich cudow nie ma zeby to sprawdzali ;)

Czy poza mozliwym problemem w Niemczech z przegladem oraz brakiem mozliwosci wlaczenia na zadanie s/s sa jeszcze jakies lub moga byc problemy gdy wylacze softwarowo w 08?

Opublikowano

W niektórych wersjach po deaktywacji s/s i wyłączeniu klimatyzacji przyciskiem OFF silnik zaczyna narywać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

kupilem ten przelacznik o ktorym byla wczesniej mowa i polecam.

Nie bylo drogo, ja wzialem tutaj do 2 aut i dziala super. W zestawie blaszki do wyjecia itp. Moge smialo polecic:

Edytowane przez Koalakm

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.01.2023 o 10:16, Muskel1 napisał(a):

W niektórych wersjach po deaktywacji s/s i wyłączeniu klimatyzacji przyciskiem OFF silnik zaczyna narywać.

Mozesz cos wiecej powiedziec? Zaczynam miec dziwne objawy po zatrzymaniu. Takie szarpniecie jakby ruszyc chciał. Mam wyłaczony s/s climatronikiem

Opublikowano

Narywania silnika a raczej nierówna praca, o których pisałem, pojawiają się tylko gdy deaktywujesz klimatyzację. W Twoim przypadku to raczej inna przyczyna, pewnie skrzynia.

Edytowane przez Muskel1

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W jakich silnikach były te objawy? Jak to możliwe było by w ogóle?

Opublikowano
3 godziny temu, wuPiotrek napisał(a):

W jakich silnikach były te objawy? Jak to możliwe było by w ogóle?

Jak to działa, czy raczej dlaczego nie wiem. Ale wiele osób skarżyło się właśnie po deaktywacji s/s na takie objawy. Ma to coś wspólnego z wersją sofu panelu klimatyzacji. Objawy te pojawiają się w wersjach starszych od  wersji SW 0090 i tylko gdy wyłączysz klimatyzację  przyciskiem A/C off.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
19 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Jak to działa, czy raczej dlaczego nie wiem. Ale wiele osób skarżyło się właśnie po deaktywacji s/s na takie objawy. Ma to coś wspólnego z wersją sofu panelu klimatyzacji. Objawy te pojawiają się w wersjach starszych od  wersji SW 0090 i tylko gdy wyłączysz klimatyzację  przyciskiem A/C off.

no pewnie dlatego ze to jest kombinowanie. Tak jak Muskel napisales wczesniej najlepiej sprzetowy przelacznik dac.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Włączenie nawiewu na szybę , ten przycisk z napisem MAX w klimatyzacji trzy strefowej powoduje że system start stop się nie aktywuje.

Działa to w moim przypadku, jak jest u innych nie wiem.

IMG20230420204033.jpg

Opublikowano

Wątpie żeby ktoś chciał jeździć z aktywowaną funkcją rozmrażania przedniej szyby. Poza tym, jeżeli już i tak musisz wykonać ruch ręką w celu aktywacji przycisku MAX, to równie dobrze możesz zamiast tego deaktywować funkcję s/s naciskając przycisk s/s. Totalnie bez sensu.