Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kalibracją kąta skrętu i wyuczeniem położenia krańcowego Audi A4 B8 LIFT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z kalibracją kąta skrętu w audi a4 b8 2014, posiadam złącze OBD11 po sprawdzeniu w parametrach jak czujnik reaguje na ruch kierownicą, to przekręca się do 150stopni później wariuje skaka do 300 aż 800 i już wcale nie działa. Zakupiłem drugi czujnik kąta i nie rozwiązał mojego problemu, ale za to w parametrach czujnik podczas kręcenia w lewo przesuwa sie do 180stopni i pozniej jedzie od -180 do 0, nie wiem czy to dobrze czy też jest uwalony. Dodam, że świeci mi się trakcja i kierownica. Czekam na wasze pomysły :)

173963147_798000984162573_7727188593453187969_n.jpg

173151929_504688903885872_2902013065415082021_n.jpg

173613839_803400123883463_3955646882696570626_n.jpg

173138877_367916031137728_5740362462745253666_n.jpg

Opublikowano

Czujnik kąta skrętu jest w sumie systemem samouczącym się. To oznacza, że powinien się sam wykalibrować w czasie jazdy. W tym celu musisz powoli jechać (nie szybciej niż 15 km/h)  i zmienić kierunek jazdy, kręcąc kierownicą np. najpierw w lewo a później w prawo. Kręcisz z normalną prędkością te 1,5 obrota poczym na prosto i w drugą stronę to samo i na prosto. Czujnik powinien się sam przyuczyć a kontrolki ABS i ESP powinny same zgasnąć. 

Opublikowano
  • Autor

Spróbuje tak zrobić, tylko muszę znaleźć jakiś większy obszar do tego.

Opublikowano

Nie musisz na stadionie jeździć. Parking pod sklepem wystarczy. Powolutku jedź (5 km/h, chodzi tylko o to aby koła się kręciły  i sterownik dostawał sygnały z czujników ABS przy kołach) i kręć kierownicą. To powinno wystarczyć. Nie rezygnuj za pierwszym razem jeżeli się nie uda. Niekiedy działa to od razu, niekiedy trochę dłużej na to potrzeba. 

Opublikowano
  • Autor

Okej sprawdzę i dam znać.

Opublikowano
  • Autor

Więc tak, zrobiłem tak jak mówisz co najmniej 20razy I nie udało się. Pytanie jeszcze czy czujnik kąta powinien wychylac się od ~(-600°)-0-~(+600)?

Snapchat-750605434.jpg

Opublikowano

Zrób VCDSem  pełny autoscan i go tu wstaw jako plik .txt

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Nie posiadam vcds, jedynie OBD11.

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się zrobić coś takiego. Czekam na odpowiedź :) Pełny skan auta.txt

Opublikowano

Ok, spróbuj tak zrobić

Opublikowano
1 godzinę temu, 0000pawel napisał:

Pytanie jeszcze czy czujnik kąta powinien wychylac się od ~(-600°)-0-~(+600)?

Snapchat-750605434.jpg

Tak, koła na prosto, kierownica na prosto musi być 0, koła i kerownica na max w jedną stronę +600, w drugą steonę -600. To są niecałe 2 obroty, jeden pełny i 240°. Przekręć kierownicą na max od zera i licz obroty, będą niecałe dwa. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, a mógłbyś opisać mi w krokach co zrobić po kolei? Niemieckiego wcale nie rozumiem, a może mówi coś istotnego zeby zrobić, byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Nie wiem czy dasz radę to wykonać za pomocą obd11, ponieważ nie wiem, czy obd11 pokazuje podpowiedzi i kody dostępu.

Jak widziałeś na filmie, przyuczenie wykonuje się zależnie od modelu auta i (generacji 2 czy generacji 3), lub w sterowniku 44 lub w sterowniku ABS 03. VCDS informował na filmie. Ja myślę, że u Ciebie będziesz musiał w 44, musisz sprawdzić w którym w nastawach podstawowych można wybrać kalibrację czujnika G85.

Zaczynasz od wybrania odpowiedniego sterownika, następnie w dostęp upoważniony (i tu VCDS podpowiada kod dostępu), wpisujesz go, potwierdzasz następnie wchodzisz w nastawy podstawowe, wybierasz kalibracje czujnika G85, naciskasz na start,  kierownica na prosto, ruszasz i jedziesz powoli (5 km/h max 10 km/h)  do przodu kilka metrów, zatrzymujesz się, kierownica na max w jedną stronę i przytrzymujesz tak przez chwilkę (2-3 sek), następnie  na max w drugą stronę i znów przytrzymujesz chwilkę. Następnie na wprost i ruszasz kawałek do przodu. Po tych czynnościach powinien zostać przyuczony. Kończysz procedurę, zamykasz program i to wszystko. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Kod dostepu dla sterownika  44 bedzie najprawdopodobniej 40168

Opublikowano
  • Autor

W którym bloku jest ten czujnik g85 w nastawach podstawowych w 60? U mnie nie ma tak jak w vcds, że wybiore sobie tą kalibracje I automatycznie mi wybierze blok, ale jak się nie mylę to jest to blok 60 w nastawach podstawowych w sterowniku hamulców. W sterowniku 44 nie mam takiej opcji, żeby wejść w nastawy podstawowe jak wybiorę to mam coś takiego 

Screenshot_20210414-232316_OBDeleven.jpg

Edytowane przez 0000pawel

Opublikowano

To w sterowniku 16 sprawdz, w bloku 001 w nastawach podstawowych. Kod dostepu 40168

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę jutro jak będę miał podpięte złącze, czyli próbować wejść w 03 ABS czy w sterownik 16?

Opublikowano

Zacznj od 16, raczej tam powinno byc.

Opublikowano
  • Autor

Sterownik 16 

Login 40168

Nastawy podstawowe blok 1 

I wykonać tamtą procedurę co opisałeś?

Opublikowano

Tak.