Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak kontrolki check engine na zegarach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam exeo a to samo co a4 b7 ostatnio pod czas jazdy auto porostu zgasło. Rozrusznik kręci i nic. Dopiero po chwili zobaczyłem że po włączeniu zapłonu nie wyświetla się pomarańczowa kontrolka silnika. Wiec auto na linkę i do domu. W trakcie holowania jechałem na włączonym zapłonie by kierunki działały i nagle check się pojawił auto odpaliło i wróciłem do domu o własnych siłach. 

Na drugi dzień rano tez silnik odpalił wszystko prawidłowo wiec pojechałem do pracy. W połowie drogi znów zgasło i znów nie było kontrolki na zegarach. Gdzie szukać przyczyny? Komputer przekaźnik instalacja?

Opublikowano

pierwsze co to trzeba podłączyć auto pod komputer i odczytać błędy.

Opublikowano
  • Autor

Mam kompa i pokazuje zero błędów. Ale jak nie ma zasilania do ECU to raczej nic nie pokaże. Po tym jak udało się pierwszy raz odpalić auto i wróciłem do domu było 3 błędy 

P068A00 zasilanie ECM/PCM rozładowanie przekaźnika ( wydajność ) za wcześnie Pasywny/Dynamiczny

P309300 moduł sterowania uszkodzony Pasywny/Dynamiczny 

Wykasowalem błędy i nie wróciły dlatego na drugi dzień postanowiłem pojechać do pracy. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kromek napisał:

Mam kompa i pokazuje zero błędów. Ale jak nie ma zasilania do ECU to raczej nic nie pokaże. 

Mylisz się, brak zasilania czy komunikacji z 01 posadzi błąd.

W jakim stanie jest aku?

Wrzuć tutaj pełny Autoscan auta.

Opublikowano

nie ma zasilania, tzn. że jak auto zgaśnie to masz "zero" prądu?? Po przekręceniu stacyjki w pozycji "zapłon" nie świecą żadne kontrolki na liczniku, nie działa oświetlenie wnętrza itp???

Opublikowano

Sprawdź/ wymień główny przekaźnik odpowiedzialny za zasilanie ECU.

Może też być uszkodzony san ECU

Opublikowano
  • Autor

W aucie wszystko działa oprócz silnika. Na zegarach są wszystkie kontrolki oprócz check i spirali. 
Znalazłem przekaźnik od ecu i dałem inny nic to nie dało. Zrobiłem zwore na krótko i też nic. Kolega mówił żebym sprawdził wszystkie masy w aucie 

Opublikowano

Oprócz mas sprawdź jeszcze mocowania grubych czerwonych kabli pod nogami kierowcy - są to stałe "+" sprawdź czy masz na nich napięcie gdy nie ma reakcji silnika na przekręcenie kluczyka.

PS. Uzupełnij jeszcze swój profil

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzony został komp jest Ok 

sprawdzone piny od zasilania kompa ok

sprawdzony przekaźnik bezpieczniki Ok 

Jak by gdzieś był luźny węzeł + lub - to inne elementy tez by szwankowały. 
wszystko działa prawidłowo. 
jak wróciłem z kompem po sprawdzeniu zamontowałem go i check się pojawił. Auto odpaliło ale po 20 sekundach zgasło i już lipa. I teraz Po włączeniu zapłonu check na chwile się pojawia i znika. Auto nie odpala. 
Może to zegary?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzony został komp jest Ok 

sprawdzone piny od zasilania kompa ok

sprawdzony przekaźnik bezpieczniki Ok 

Jak by gdzieś był luźny węzeł + lub - to inne elementy tez by szwankowały. 
wszystko działa prawidłowo. 
jak wróciłem z kompem po sprawdzeniu zamontowałem go i check się pojawił. Auto odpaliło ale po 20 sekundach zgasło i już lipa. I teraz Po włączeniu zapłonu check na chwile się pojawia i znika. Auto nie odpala. 
Może to zegary?

Opublikowano

W jaki sposób został spawdzony sterownik silnika i co wyklucza jego awarię?

Opublikowano
  • Autor

Zawiozłem go koledze i podpioł go na stole. Kiedyś pisał mi program wiec miał mapę seri i porównał wszystko do siebie.  Ruszał i trząsł i działa. 

Opublikowano

Porównanie mapy to nie jest test na sprawność. Poza tym testu termicznego pewnie nie zrobił?