Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zatarty kompresor - wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zatarty kompresor i oczywiście zerwane sprzęgło , opiłki w układzie . Nie wiem jak długo jest taka sytuacja bo już tak kupiłem. Fachman od klimy twierdzi , ze nie ma sensu wymieniać sprężarki bez płukania bo ta szybko znowu umrze ze względu na opiłki w układzie. Za płukanie i ogólnie doprowadzenie do stanu używalności całego układu klimy zażądał 2-3 tys zl wiec ta opcja odpada. Moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście bez dogłębnego płukania całego układu kompresor szybko (kilka tygodni) padnie ? Co koledzy proponujecie aby w rozsądnych pieniądzach uruchomić ta klimę , czy to jest w ogóle możliwe?

Opublikowano

Ma rację. Samo plukanie może kosztować od 500-1000 nawet i obowiązkowo skraplacz, osuszacz i dysza nowe oprócz kompresora. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@blasterpl i jak, udało Ci się rozwiązać ten problem? Jestem w identycznej sytuacji.

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz-B6 napisał:

@blasterpl i jak, udało Ci się rozwiązać ten problem? Jestem w identycznej sytuacji.

Jak masz opiłki to nie ma innej możliwości jak wymiana: kompresora, skraplacza, osuszacza i dyszy rozprężnej (oraz oringow) do tego płukanie parownika oraz rurek.

Konstrukcja skraplacza uniemożliwia jego dokładne wyczyszczenie stąd wchodzi w grę tylko wymiana, każde pójście na skróty będzie jak rosyjska ruletka, albo będzie działać rok, dwa czy 5 lat albo padnie po godzinie czy kilku dniach, może miesiącu.

Wybór należy do Ciebie.

Niestety koszt całości to jakieś 1200 kompresor, ok. 300 skraplacz, że 150 osuszacz i 10zl dyszą rozprężna. Do tego robocizna i płukanie układu i robi się ze 3k PLN.

Opublikowano
4 minuty temu, MaTeo85 napisał:

Jak masz opiłki to nie ma innej możliwości jak wymiana: kompresora, skraplacza, osuszacza i dyszy rozprężnej (oraz oringow) do tego płukanie parownika oraz rurek.

Konstrukcja skraplacza uniemożliwia jego dokładne wyczyszczenie stąd wchodzi w grę tylko wymiana, każde pójście na skróty będzie jak rosyjska ruletka, albo będzie działać rok, dwa czy 5 lat albo padnie po godzinie czy kilku dniach, może miesiącu.

Wybór należy do Ciebie.

Niestety koszt całości to jakieś 1200 kompresor, ok. 300 skraplacz, że 150 osuszacz i 10zl dyszą rozprężna. Do tego robocizna i płukanie układu i robi się ze 3k PLN.

Zdaję sobie sprawę, że trzeba zrobić od A do Z, sęk w tym, że szukam sposobu, by to zrobić na zamiennikach + regenerowanym kompresorze, w internecie regenerowane kompresory są do kupienia za 400-600zł, a to już znaczna różnica na samym kompresorze.

Opublikowano

Oszczędzisz 500zl na kompresorze regenerowany na nie wiadomego pochodzenia częściach? Pomyśl i zdecyduj sam, ale nie polecam takich marnej jakości części, bo będziesz robił tą klimę co rok, a wtedy na pewno nie oszczędzisz.

W grę wchodzą części Denso, hella-behr, nissens, ewentualnie NRF wszystko inne zostaw w spokoju. (Denso lub hella - kompresor, hella - osuszacz, nissens - skraplacz, oringi warto wziąć z ASO, dyszą rozprężna NRF). Możesz szukać taniej ale czy dobrze to nikt Ci nie napisze.

Opublikowano
10 minut temu, Mateusz-B6 napisał:

regenerowane kompresory są do kupienia za 400-600zł

Tylko, że te regenerowane kompresory często się sypią po roku, dwóch od założenia albo są niesprawne od samego początku. W większości regeneracja polega na umyciu i może wymianie uszczelnień, ewentualnie wymianie jeszcze koła pasowego na chińskie. Ja mam złe doświadczenia z regeneracją i nie polecam nikomu.

Opublikowano

Sęk w tym, że nie planuję tego auta trzymać długo, 1,5 roku - 2 lata to jest górna granica, ale jednak dobrze byłoby przejeździć ten czas z klimą, a wrzucać 3k na 1,5 roku, to tak połowicznie mi się widzi. Jasne, rozumiem co chcesz mi przekazać. 

Opublikowano

To kup używkę, najlepiej z anglika/rozbitka, która jest jeszcze zalana olejem. Jak nie będzie opiłków to można montować i jakoś to będzie. Z resztą wydatek 3tys na 2 lata to nie jest jakoś dużo, a komfort jazdy o wiele większy. Chyba, że robisz po 5tys rocznie to i tankować się nie opłaci :P

Klimatyzacja niby prosty układ ale w naszym ciemnogrodzie jej prawidłowe serwisowanie to nadal abstrakcja i zero podstawowej wiedzy. Przy każdym serwisie niepotrzebnie dobijają więcej oleju niż odzyskano oraz barwnika uv aż przeładowany układ ulega uszkodzeniu i generuje chore koszty.

Edytowane przez przem8