Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomiary bloku 1.8t BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam niską kompresję:

1cyl 8bar

2cyl 4bar

3cyl 4bar

4cyl 8bar

Planuję wymienić pierścienie. Ale po rozebraniu silnika chce pomierzyć cylindry i tłoki.

Jakie wymiary mają oryginalne cylindry i tłoki i jakie może być ich zużycie aby się jeszcze nadawały do pracy?

Opublikowano
1 godzinę temu, gucio3110 napisał:

Mam niską kompresję:

1cyl 8bar

2cyl 4bar

3cyl 4bar

4cyl 8bar

Planuję wymienić pierścienie. Ale po rozebraniu silnika chce pomierzyć cylindry i tłoki.

Jakie wymiary mają oryginalne cylindry i tłoki i jakie może być ich zużycie aby się jeszcze nadawały do pracy?

Ten silnik jeszcze da się odpalić ?

Opublikowano
  • Autor

Nie od 'strzała', ale odpala ?

Jeździ tak jakby miał z 80-90KM.

Opublikowano

Sprawdzałeś ustawienie rozrządu ? może się rozjechał

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, VRGOOD napisał:

Sprawdzałeś ustawienie rozrządu ? może się rozjechał

Ustawiony jest raczej dobrze. Ale jest napinacz łańcucha bez fazatora, może on być winny?

Opublikowano

Nie wiem jakim mierzysz miernikiem i w jaki sposób ale nie wydaje mi się żeby przy takiej niskiej by jeździł :) chińskie zestawy z gumowym wężykiem pokazują cuda

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą... Przez miernik Chińskiej jakości chciałem już silnik wymieniać :D Te Chińskie mierniki na wężyku potrafią nieźle zaniżyć ciśnienie. Najlepiej jest mierzyć na sztywnej rurce, która zapewne jest w zestawie.

Opublikowano

Ten sztywny z zestawu też jest o tyłek rozbić.. ma gumowy stożek którym dociska się do gniazda świecy, jak przesadzisz z dociskiem, rurka przechodzi przez gume i tłok ci nadgarstek rozwali.. mi znajomy na tokarce dorobił z sześciokąta 22 rurkę, z jednej strony gwint jak na świecy, z drugiej ten wtyk na szybkozłącze bezpośrednio do czujnika zegarowego - pomiar robisz sam, nie potrzebujesz 2 osoby.

Nie bać się podchodzić do zakładów ślusarskich, itp, taki dups większość zrobi od ręki za kilkadziesiąt cebulionów

A i sam pomiar robić na wszystkich wykręconych świecach i najlepiej aku pod prostownikiem

Opublikowano
  • Autor

Ale i tak różnica kompresji to 4 bary, nawet jak wynik przekłamuje, to przekłamuje wszędzie tak samo.

Auto ciężko odpala i są delikatne wibracje na wolnych obrotach. A jechać coś tam zaczyna dopiero powyżej 2.5tys obrotów.

Jeśli to nie wina tego napinacza to gdzieś jest coś nie tak w silniku, dlatego potrzebuje pomierzyć blok i tłoki po rozebraniu.

Opublikowano

Wystarczy ze na 2 cyl za lekko dokreciles tester w gniazdo swiecy i cisnienie szlo bokiem zamiast na zegar. A jak jestes pewny ze pomierzyles dobrze, to po zdjeciu czapy najpewniej ukarza sie zanagarowane gniazda zaworowe przez co sie nie domykaja, w gorszym scenariuszu przepalenie zaworu albo gniazda

Zeby cos bylo nie tak z dolem (czyt. Tlok/cyl) to w tym silniku naprawde trzeba bylo by sie postarac zeby wypalilo dziure w tloku albo polamalo pierscienie

Doputy nie sciagniesz czapy to mozna gdybac

Jeszcze mi jeden pomysl naszedl, jak niby nie masz na wewn tlokach sprezania, to obroc wal zeby byly u gory, wlej przez swiece po 200ml oleju na gar, zmierz tam poziom oleju (np wykalaczka do szaszlykow), zostaw na noc, zmierz rano. Potem to samo zrob ze skrajnymi tlokami i porownaj ile oliwy przelecialo przez noc z "dobrych" a ile ze "zlych" tlokow, wtedy bez sciagania czapy bedziesz wiedzial ze cos nie halo z glowica

Opublikowano
  • Autor

Rozebrałem silnik. Na drugim cylindrze połamane pierścienie, na trzecim też... Trzeci tlok dodatkowo ma wyrobione rowki na pierścienie(wrzucam zdjęcie)

Po zdjęciu głowicy i ustawieniu równo tłoków nalałem nafty do wszystkich cylindrów i o dziwo nafta po dłuższym czasie powoli spływała do silnika- równo na wszystkich cylindrach xd

IMG_20210919_164513.jpg

Opublikowano

No to niestety gorszy scenariusz :)