Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Plastikowa puszka w układzie dolotowym - co to ? (Rezonator)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio grzebałem przy autku i moja uwagę zwróciła plastikowa pokrywka/puszka (dwa pierwsze zdjęcia). I znalezlem ze powinna być tam (fot 3). Idzie tam taki wąż i nie wiem czy tam w środku powinno coś być czy nie? Z góry dzięki za pomoc. 1.9 tdi awx 130km,

IMG_20210918_113235.jpg

IMG_20210918_113239.jpg

IMG_20210918_113345.jpg

Edytowane przez Kikku

Opublikowano

To tzw rezonator (tłumik) drgań, musisz to założyć, bo bez tego to tak jakbyś miał dziurę w dolocie...

Ta puszka ma być pusta w środku.

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
  • Autor

Ale to ma jakieś zaczepy? bo tam nie widzę. 

Opublikowano
  • Autor

Coś wykombinuje albo kupię nowy. 

Opublikowano

Na razie zaślep sobie wąż idący do tej puszki bo, tak jak Kamil pisał, masz teraz dziurę w dolocie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 18.09.2021 o 13:01, Kikku napisał:

Coś wykombinuje albo kupię nowy. 

Mam na sprzedaż cały sprawny, zdjęty przedwczoraj z mojego auta bo montowałem fmic

@kamil-vaga do czego to ustrojstwo jest? On kumuluje w sobie powietrze żeby laga nie było czy o co chodzi?

Edytowane przez Ivanek

Opublikowano

Trochę teorii:

Układ dolotowy powietrza w nowoczesnym samochodzie składa się z kolektora, przepustnicy, kanałów dolotowych, filtra, przepływomierza oraz rezonatora(ów). Przepustnica reguluje ilość dostarczanego w danym momencie powietrza, które pędzi często długimi kanałami dolotowymi, tak aby nabrać odpowiedniej prędkości. Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika "dołek" w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota. Wszyscy, którzy kiedykolwiek znaleźli się w podobnej sytuacji, doskonale wiedzą, że należy dostroić odpowiednie operowanie gazem i sprzęgłem, aby samochód wyjechał z zagłębienia. Podobnie rzecz ma się w układach dolotowych z rezonatorem - przy pewnej prędkości obrotowej powietrze zostaje wprawione w takie drgania, aby z większym impetem trafić do cylindrów. W tym momencie następuje minimalizacja wpływu wszelkich zewnętrznych oporów.Pamiętać należy także, że usunięcie rezonatora, często połączonego z fabryczną puszką filtra powietrza, spowodować może powstanie "dołka" w przebiegu momentu obrotowego oraz pośrednio mocy.