Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] BOSE sub - czy da się przeszczepić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam A4 sedana, ale od dawna posiadam fabryczna skrzynie Bose od A6 avant.

Pamietam jak gra ten sprzet i w pelni mnie to satysfakcjonuje.

Poniewaz ksztalt tego sprzetu kompletnie nie pasuje do bagaznika A4, pomyslalem o wykorzystaniu samego wzmaka + glosnika i wmontowanie tego do odpowiedniej wielkosci (czyt. malej) skrzynki na stale zabudowanej w bagazniku A4.

Pytanie nastepujace:

Czy dajecie takiej operacji jakies szanse?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Da się;) Trzeba policzyć litraż fabrycznej obudowy sub'a i zrobić coś podobnego z bass-reflexem. Pewnie będziesz próbował zabudować to w koło zapasowe?

Opublikowano

Da się;) Trzeba policzyć litraż fabrycznej obudowy sub'a i zrobić coś podobnego z bass-reflexem. Pewnie będziesz próbował zabudować to w koło zapasowe?

Raczej myslalem o zwyklej przestrzeni bagazowej na plecach tylnych siedzen. A to ze zwgledu mojej super wypasnej wersji bez skladanej kanapy. :naughty:

Tak sie zastanawialem.. jako ze ksztalt tej obudowy jest dosyc wyszukany - tak dobrany zeby pasowal w nadkole i dobrze gral... czy wystarczy zachowac pojemnosc skrzynki, by rezultat w dzwieku byl optymalny?

tak kombinuje... i wymyslilem, ze zaczne od policzenia objetosci tej formy oryginalnej (o ile nie jest to nigdzie napisane).. chyba wlewajac do niej wode :shocked::evil:.. z tego bede mniej wiecej znal kubature i da mi to podstawe do wyliczenia reszty wymiarow nowej skrzynki :)

Opublikowano

Dobry pomysł, co do kształtu, to zawsze zmieni on dźwięk, podobnie jak materiał, z którego wykonana jest skrzynia, ale są to zmiany nieznaczne. Jeżeli nie chcesz się bawić w koło zapasowe, to leć do castoramy, kupuj płytę i zbijaj skrzynię;D W przypadku tego głośnika na pewno może być trochę większa, jednak przesadzić nie wolno.

Opublikowano

Dobry pomysł, co do kształtu, to zawsze zmieni on dźwięk, podobnie jak materiał, z którego wykonana jest skrzynia, ale są to zmiany nieznaczne. Jeżeli nie chcesz się bawić w koło zapasowe, to leć do castoramy, kupuj płytę i zbijaj skrzynię;D W przypadku tego głośnika na pewno może być trochę większa, jednak przesadzić nie wolno.

OK. czyli z grubsza wystarczy zachowac objetosc zblizona do oryginalu? Czy szukac dokladnych parametrow fabrycznego glosnika i liczyc to samemu od podstaw?

Sa jakies zlote zasady co do odleglosci BassReflexu od glosnika, czy wystarczy ze bedzie wychodzil na pusta przestrzen bagaznika z odpowiednim dystansem od wewn. scianki? W srodku chyba powinna pojawic sie jakas gabka, prawda?

Pozdro.