Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poziom oleju w 2.0 TDI (BPW)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello wszystkim Forumowiczom!

Od pewnego czasu głowie się i troje jak sprawdzić (poprawnie) olej w Audi a4b7. Posiadam bagnet typu : (patrz link) ten po prawej stronie po środku strony internetowej. Bagnet jest oryginalny audi z tego co zauważyłem. Instrukcja poddaje, żeby sprawdzić olej na rozgrzanym silniku, tylko na rozgrzanym (5-10 minut po zgaszeniu) jest lekko ponad minimum a po nocy prawie maksimum (zimny silnik). Jak wiadomo niski stan szkodzi i wysoki również. Na miarce nie ma miary dla rozgrzanego czy dla zimnego motoru. Ostatnio parę razy sprawdziłem w rożnych odstępach czasowych po zgaszeniu 5,7, 10  i 15 minut, a  poziom był lekko ponad minimum, więc dodałem 300-400 ml oleju. Po rozgrzaniu motoru i sprawdzeniu stanu po 5 minutach stan był na maks, po 7-8 ponad maks... Teraz moje pytanie jak sprawdzać, może miarkę mam nie tą co trzeba? Ktoś prowadził jakieś szersze badania naukowe co inżynierowie Audi mieli na myśli?!

FORUM.VW-PASSAT.PL

Mam bardzo prozaiczne pytanie, na które odpowiedzi nie znalazłem, ani na forum, ani w instrukcji... Instrukcja onosi się tylko do min-max poziomu oleju silnikowego. Na obrazku jest trochę inny bagnet niz w...

Opublikowano

Sprawdzaj tak jak w instrukcji najlepiej zaraz po zgaszeniu auta, masz mieścić się w przedziale na miarce, najlepiej bliżej max.

Po nocy jest więcej z racji tego, że z uwagi na usytuowanie filtra oleju w Twoim silniku olej z filtra może spłynąć do miski.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.12.2021 o 16:48, pelonek1 napisał:

Po nocy jest więcej z racji tego, że z uwagi na usytuowanie filtra oleju w Twoim silniku olej z filtra może spłynąć do miski

Olej nie ma prawa spłynąć w ciągu  dnia z filtra do miski. Jak tak sie dzieje to podstawa filtra oleju do wymiany/naprawy. 

Lej tak, zeby po nocy bylo na max- na bagnecie jest strzalka i napis max. Dzieki temu bedziesz mógł sprawdzic czy Ci oleju ubywa/przybywa co przy pomiarze po 10min jest niemożliwe.

Opublikowano

Oleju powinno być tak 3/4 miarki lub pomiędzy. Też mam BPW. Pamiętaj, że olej też ścieka do miski po jeździe i jak na gorącym masz Max to po jeździe jak ścieknie może być ponad max a to niezbyt dobrze wpływa na uszczelki min pokrywy zaworów. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kimas97 napisał:

Oleju powinno być tak 3/4 miarki lub pomiędzy. Też mam BPW. Pamiętaj, że olej też ścieka do miski po jeździe i jak na gorącym masz Max to po jeździe jak ścieknie może być ponad max a to niezbyt dobrze wpływa na uszczelki min pokrywy zaworów. 

:polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Dev a Twoim zdaniem jak to powinno wyglądać? 

Opublikowano
57 minut temu, Kimas97 napisał:

Dev a Twoim zdaniem jak to powinno wyglądać? 

Masz bagnet ? Masz

Wlasciwy Stan oleju określany jest właśnie na nim, OD - DO. Tak określił producent. 

Teoria swoje a życie swoje.

Ja zawsze leje na Max-a i sprawdzam chwilę po odpaleniu. Olej w silniku jest nie tylko po to aby smarować silnik ale jest też wymiennikiem ciepła. Im mniej oleju w silniku tym wyższa jego temperatura a co za tym idzie olej szybciej traci swoje właściwości.

Edytowane przez Dev