Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Słaby wynik na hamowni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

783b025ec7a0ce02m.jpg

:hi: udało mi się byc na hamowni dzisiaj ale wynik nie jest zadowalający :thumbdown: co może byc przyczyną słabizny? ja obstawiam za niskie doładowanie ale sprawdzę je dopiero dokładnie w poniedziałek a jutro uda mi się moze logi zrobic bo spocik jest :naughty: jeśli ktos mogłby jeszcze powiedziec jakie kanały zlogowac było by milo :cool1: a póki co proszę o opinie

Opublikowano

No cinko... ledwo 140 pukło. Zaczołeś od złej strony- najpierw trzeba było logi robić a później ewentualnie hamować.

Opublikowano
  • Autor

Odwrotnie sie nie dało :) hamownia przyjechała z torunia objezdnie :) akurat dzisiaj

Opublikowano
  • Autor

Porównywałem jak tylko wróciłem :good: i tak słabo to wypada :thumbdown: moze byc to zwiazane z n75?

Opublikowano

raczej nie,ciezko zgadywac-zrob logi-powiemy wiecej... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

to podaj jakie kanały mam zrobic tylko :wink4:

Opublikowano

silnik-to wiesz,mesuring bloks-

003-przeplywka

004-temperatura

i cisnienie jakims wskaznikiem

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki, dam znac jak będe miał logi. A ten N75 to działa tylko w 2 położeniach(0 i 100%) czy komp go jakoś reguluje(np 40% czy 80%) ? bo coś mi ukradło prawie 30Nm(o 8 KM nie wspomne) i musze namierzyc co :przebiegly:

Opublikowano

o ile dobrze pamietam,to cyklicznie -czyli zamkniete/otwarte,reszte reguluje aktuator na turbo,ale nie amietam na 100% :mysli: takie ubytki moga byc zpowodowane niedomagajaca przeplywka,slabym cisnieniem a takze wysoka temperatura w dolocie

Opublikowano
  • Autor

Na logach zobaczymy przepływke , ale gdyby przez puszczający n75 otworzył wastegate(lub za dużo otworzył) juz przy 1750 rpm(załamanie wykresu momentu foto) reszta mogła by własnie tak wygladac :mysli:

Opublikowano

wastegate jest ustawiony seryjnie na ok.0,55-0,60 bara,wiec n75 nawet jak upusci cos,to aktuator przytrzyma-o ile jest sprawny i dobrze wyregulowany

Opublikowano
  • Autor

No własnie tego nie wiem. Od kąd kupiłem auto to chyba już było.[br]Dopisany: 19 Kwiecień 2009, 00:14_________________________________________________Dzisiaj mierzyłem doładowanie. :thumbdown: max to jakies 0,55 bara 1700-2000 , im wyzej tym mniej. 2500-0,45bara, 3500 to jakies 0,35bara, 5000- 0,25 bara. Wynik na hamowni chyba nie dziwi :cool1:

Opublikowano

0,05 bara-to granica tolerancji,napewno nie to jest ''zlodziejem'' 30 niutonow,a jak wyglada spalanie ?

Opublikowano
  • Autor

spalanie jest ok. 7 trasa, 11 miasto a wolno nie jezdze :decayed: wiec trudno powiedziec co jest nie tak. chyba ze komp mnie tez oszukuje :blink: choc ostatnio na 50l zrobilem jakies 500km

Aha i mała poprawka co do pomiaru cisnienia: max to 0,5 bara

Opublikowano

a sprawdzales temperature w dolocie-moze intercooler niedomaga,lub nalecialo tam przez lata jakiegos syfu i niedomaga-sprawdz IC,jesli temperatura w dolocie ,przy normalnej jezdzie ,jest grubo pow 20 stopni, niz temperatura otoczenia-wiadomo,ze to IC i przyczyna ''kontuzji'' :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Przyznam ze przyszło mi to na myśl ,ale zeby taki złodziejstwo? :naughty: W sobotę wezmę się za sprawdzenie układu dolotowego przy okazji rezania TIP'a :kox:[br]Dopisany: 21 Kwiecień 2009, 23:23_________________________________________________TIP zrobiony ale z 0,25 bara to ledwo słychać cokolwiek. Najprawdopodobniej padł n75. Turbo pompuje tylko 0,25 bara wiec auto slabe :thumbdown:. Ciekawe ze WG otwiera się już na jałowych po lekkim dodaniu gazu(wątpie zeby miał juz 0,6 bara). Więc zdjąłem wężyk od sterowania WG i się przejechałem(oczywiście manometr od doładowania obowiązkowy)nie przekraczając 0,5 bara. Bost się znalazł i moc też. DV strzela nieprzyzwoicie głośno:naughty: W najbliżyszm czasie lookne za n75 i zobaczę wtedy.

Opublikowano

sprawdz DV moze juz zajezdzony

ja w tym roku zajezdziłem już 2

teraz założyłem forge-a i chyba bede miał spokoj

Opublikowano
  • Autor

DV-ki mam dwie. Orginał który juz się wykańcza i oczywscie 710N :kox:(nowa) Ale to oczywiste ze wastegate nie powinien sie otwierac po lekkim dodaniu gazu :wink4: Jazda bez wg jest całkiem wypaśna :JC_fan:

Opublikowano

Jazda bez wg jest całkiem wypaśna :JC_fan:

fajne uczucie,choc krotkotrwale,z powodu przeladowania i samoobrony ECU,destrukcyjne dla turbo na dluzsza mete :wink4: