Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z temepraturą 2.4 BDV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam problem z swoim silnikiem 2.4 BDV. Po odpaleniu na zimnym silniku uruchamia się wentylator działa przez około 2 minuty. Na ciepłym problemu takiego nie ma. Sprawdzałem go vagiem pokazuje temeperature płynu chłodzącego -50c i uszkodzony czujnik, na wskaznikach pokazuje poprawną temepraturą. Lecz po wymianie czujnika  problem nie ustąpił. Od czasu do czasu samochód zgaśnie i nie można przez dłuższy czas go odpalić, prawdopodobnie przez  zbyt bogatą mieszanke paliwowo- powietrzną. Co to może być? 

Opublikowano
18 minut temu, kamelyea napisał:

Co to może być? 

Sprawdź tą wtyczkę pod czujnikiem temperatury,możliwe że jeden z pinów koroduje.

Opublikowano
  • Autor

Wtyczka i również kable sprawdzone 

Opublikowano
8 godzin temu, kamelyea napisał:

Wtyczka i również kable sprawdzone 

To pozostało sprawdzić wtyczkę od komputera silnika,jak i sam komputer czy nie ma zimnych lutów.

Opublikowano

Tym bardziej  że wg profilu masz lpg więc już tam ktoś grzebał :wink:

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.04.2022 o 08:08, Banan napisał:

Tym bardziej  że wg profilu masz lpg więc już tam ktoś grzebał :wink:

Posiadam samochód od 3 lat i juz byl za gazowany . Stało mi się to miesiąc temu. Wcześniej nie miałem problemu. 

Opublikowano

Są dwa czujniki 

Opublikowano

@Dev W bdv jest jeden 4 pinowy czujnik g2/g62  - ma podwójną funkcje  , 2 piny daja sygnał na zegary (g2) , 2 piny na ecu (g62) 

Sam czujnik też może być uszkodzony mimo że nowy - przerabiałem ten temat w c5 2.4 , a jeden zamiennik miał za długi odlew i wtyczka nie wchodzila do końca i też nie bylo styku. Z tego co kojarze -50 to będzie brak styku bo tyle chyba  pokazuje ecu jak podepnę na stole. 

Jak masz miernik to możesz sprawdzić opór czujnika - miedzy pinami 3 i 4  od 0 C do 50C będzie miał opór od 7 k ohm do 1k ohm , od 50 do 100C  to opór między 900 ohm a 100 ohm 

Co  do lpg to spotkałem się z rozwiązaniem problemu tzw zimnego vaga - wstawiano przekaźnik który po zapłonie dołączał równolegle rezystor do sygnału z czujnika do ecu - wtedy ecu odczytywał że ma temperature 80-90 stopni i inaczej sterował mieszanką 

Opublikowano
W dniu 30.04.2022 o 22:04, Banan napisał:

@Dev W bdv jest jeden 4 pinowy czujnik g2/g62  - ma podwójną funkcje  , 2 piny daja sygnał na zegary (g2) , 2 piny na ecu (g62) 

Sam czujnik też może być uszkodzony mimo że nowy - przerabiałem ten temat w c5 2.4 , a jeden zamiennik miał za długi odlew i wtyczka nie wchodzila do końca i też nie bylo styku. Z tego co kojarze -50 to będzie brak styku bo tyle chyba  pokazuje ecu jak podepnę na stole. 

Jak masz miernik to możesz sprawdzić opór czujnika - miedzy pinami 3 i 4  od 0 C do 50C będzie miał opór od 7 k ohm do 1k ohm , od 50 do 100C  to opór między 900 ohm a 100 ohm 

Co  do lpg to spotkałem się z rozwiązaniem problemu tzw zimnego vaga - wstawiano przekaźnik który po zapłonie dołączał równolegle rezystor do sygnału z czujnika do ecu - wtedy ecu odczytywał że ma temperature 80-90 stopni i inaczej sterował mieszanką 

Jest jeszcze czujnik 2pin przy chłodnicy,można jego wartości również odczytać w blokach silnika (chyba 130 blok juz jeszcze wyższy). 

Opublikowano

No tego w c5 nie było bo było wisko :wink: - ten czujnik pewno do sterowania wentylatorami

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.04.2022 o 22:04, Banan napisał:

Dzięki wielkie za odpowiedź sprawdzę opór czujnika