Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Naprawa oświetlenia kabiny gdy nic nie pomaga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem: - brak oświetlenia kabiny po otwarciu drzwi (w moim przypadku wszystkich drzwi)

Jeśli wiemy już że problem nie tkwi w mikro stykach w zamkach oraz że "pompka centralnego" jest sprawna (najlepiej ją podmienić wtedy wszystko wiadomo) przyczyną braku światełka musi być przerwany obwód masy w wiązce.

Jako że męczyłem się długo z tą usterką, podmieniałem pompki, wyciągałem przewody z kostek w drzwiach odpowiedzialne za podanie masy jednak nic nie pomagało. Zdesperowany i rozgoryczony iż moja A4 ma usterkę postanowiłem sprawdzić kabelki od mikro styków aż po samą pompkę i lampkę. Podążając za przewodami brązowo-białymi (to nimi płynie sygnał do pompki z otwartych drzwi, w każdych drzwiach jest ten sam kolor przewodu) natrafiłem pod wykładziną na miejsce łączenia tych przewodów.

113ce0cb7e13b72em.jpg

6134f3df932ba87em.jpg

2d7c9b021153ad6am.jpg

Okazało się iż pod wykładziną jest również woda z którą będę walczył jutro :decayed:. To najprawdopodobniej wilgoć spowodowała że oryginalne połączenie rozpadło się.

Przewody wciśnięte były w takie oto coś:

38e4ed1e74627fc5m.jpg

po wyjęciu końcówek przewodów z tej koszulki nie było już miedzy nimi połączenia. Połączylem wszystkie przewody razem i dobrze zaizolowałem i teraz ciesze się światełkiem niezależnie które drzwi otworze.

Mam nadzieje że komuś się to przyda :hi:

Opublikowano

Mam też problem z czasówką :mysli: muszę to sprawdzić może pomoże :good:

Niestety nie pomogo :(

Opublikowano

a mógł byś może zamieścić fotke jak jest podłączona lampka (ta w kabinie)? :notworthy: bo mam pomieszane to wszystko :kwasny:

Opublikowano

ja również mam problem ze światełkiem po otwarciu drzwi.. brak reakcji po otwarciu drzwi, po wyjęciu kluczyka ze stacykji zapala się. sorawdziłem kable, u mnie łączenie przewodów z masa jest pod tylna kanapą na środku auta i wszystko tam łączy sprawdzałem miernikiem, sprawdzałem styki w zamkach i sa ok(działają prawidłowo), szukałem przyczyny w bezpiecznikach ale tam wszystko jest ok.

zostało mi jeszcze sprawdzenie: 3 kabelków brązowo białych, w kostce podłączonej do pompki centralnego, wyjąć je i podłączyć na nie masę, jeżeli światełko się zapali to znaczy że cała instalacja jest poprawna jedynie problem jest w pompce(zimne luty), jeśli natomiast nie zaświeci po podłączeniu to dalej będę szukał przyczyny,

czy do podświetlenia wnętrza jest jakiś przekaźnik ? jeśli tak to jaki jest jego numer i gdzie się dokładnie znajduje?

Opublikowano
  • Autor

przekaźnik od podświetlania jest w pompce słychać go jak światełko gaśnie po wyjęciu np kluczyka ze stacyjki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A ja odgrzeje... mialem taki sam problem... swiatelko zapalalo sie tylko po wyjeciu kluczyka ze stacyjki. Czujniki w drzwiach sprawne... Pompka sprawdzona. Po podpiecu dodatkowej masy swiatelko w srodku sie zapala po otwarciu drzwi i gasnie po zamknieciu ale... odrazu. Czy tak powinno byc? Czy nie powinna sie swiecic po otwarciu drzwi i zgasnac dopiero, nie jak zamkne, a po wlaczeniu zapolonu? Ktos zakladajac modul domykania szyb i CZ z pilota z alarmem niezle tam namieszal :) Macie jakis pomysl? No chyba ze w 95roku gaslo odrazu po trzasnieciu drzwiami? Czy jakims sposobem na to bedzie zalozenie dodatkowego sciemniacza ktory bedzie odpowiadal za oswietlenie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Teraz ja odswieżę :>

Oddalem autko do zagazowania i po jakims czasie sie kapnalem ze nie dziala mi podswietlanie nog oraz wszystkich drzwi po otwarciu. Panel od gazu zamontowali mi w tej kieszeni po lewej stronie kierowcy na wysokosci kolan, wiec musieli tam zdejmowac przynajmniej 1 - 2 plastiki czy sa tam jakies kostki, moduly ktore moga byc odpowiedzialne za ta usterke ?

Opublikowano

mam ten sam problem, u mnie też elektryk coś tam pogrzebał i nie świecą mi drzwi i nogi . A znów mu zarobić na mnie juz nie dam

czy cały obwód jest kabelkiem brązowo białym podpięty ?

będe szukał problemu jak bedzie pogoda względna :cool1:

Opublikowano
  • Autor

tak wszystkie przewody z każdych drzwi oraz cała instalacja jest z kabelków brązowo białych :hi:

Opublikowano

Prosiłbym o schemat jesli ktos owy posiada bo bez niego to chyba nic nie zrobie.

nie ma plusa na kablekach od drzwi i nóg, dodam ze podsufitka swieci normalnie

od nich nie idą: brązowo białe kable, lecz : szaro czerwony (-) i brązowo żółty (+) .

Opublikowano
  • Autor

Kabelki brązowo-białe dają sygnały(masę) otwartych drzwi wiec nie ma na nich zasilania. Idą one z każdych drzwi i łączą się ze sobą pod tylną kanapą lub pod wykładziną tak jak w moim przypadku. Jeden z przewodów również brązowo-biały wychodzi z pompki centralnego zamka i także idzie do tego łączenia(steruje on komfortem czyli podtrzymuje sygnał(masę) na określony czas. Z tego łączenia wychodzi kabel brązowo-biały i biegnie do kostki koło nóg pasażera(za tą osłoną) i tam łączony jest ze światełkiem w podsufitce innym kablem. :wink4:

Jest to wyjaśnienie schematu kabli brązowo-białych :naughty:

Opublikowano

Witam Panowie gdzie dostane mikro styk do zamka szukam i nic

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za pomoc Szymoonk

mam do ciebie pytanie czy zlokalizowałeś skąd ta woda się bierze pod wykładziną bo u mnie jest tak samo mokro.

Opublikowano
  • Autor

W rogach podszybia miałem szczeliny, tam jest jakaś masa gumowa czy coś ona się rozszczelniła i leciało do środka po przewodach i kostkach elektrycznych koło nóg pasażera. Jutro jak dam rade zrobię fotkę tego miejsca :hi:[br]Dopisany: 15 Listopad 2009, 20:30_________________________________________________Ys8yi.jpg

1xXG4i.jpg

Opublikowano

Sprawdzalem dzisiaj czy lampka zapali sie po podaniu masy na te 3 kabelki brazowo-biale przy kostce pompki i swiatelko sie zapala. Przy jednym kablu jak sie poda mase to swieci dluzej (ten jest chyba od przekaznika czasowego). Czyli rozumiem ze uszkodzenie obwodu masy mozna w tym przypadku wykluczyc? Winna bedzie pompka?

Opublikowano

Sprawdzalem dzisiaj czy lampka zapali sie po podaniu masy na te 3 kabelki brazowo-biale przy kostce pompki i swiatelko sie zapala. Przy jednym kablu jak sie poda mase to swieci dluzej (ten jest chyba od przekaznika czasowego). Czyli rozumiem ze uszkodzenie obwodu masy mozna w tym przypadku wykluczyc? Winna bedzie pompka?

Nie wiem co bedzie winne ale u mnie po podaniu masy na te kabelki rowniez zapalilo sie swiatelko... Niestety nie doszlismy gdzie tkwi blad i zalozylem sciemniacz oswietlenia... Od tamtej pory swieci - troche sztuka ale spelnia swoja role a jak ktos nie wie o tym to jest tak jak w ori.

Opublikowano

A jak ten sciemniacz zamontowac dokladnie, gdzie go podlaczyc?

Opublikowano
  • Autor

Bardzo możliwe że po podaniu masy na te kabelki przy pompce światełko się zaświeciło, u mnie też tak było. Niestety w łączeniu o którym pisałem wcześniej pod wykładziną nie stykały przewody z krańcówek drzwi a te wychodzące z pompki jeszcze stykały. Ci którzy mają autko z 95 roku i maja problemy z oświetleniem radze zajrzeć pod wykładzinę ponieważ wilgoć mogła uszkodzić instalacje. W późniejszych rocznikach łączenie to zostało przeniesione pod tylną kanapę, niestety my jesteśmy narażeni na taką awarie :kwasny:

Opublikowano

A w ktorym miejscu pod podloga jest to laczenie? Odchylilem ten dywanik na miejscu tylnego prawego pasazera i nic tam nie widac. Jest tylko jedna wiazka przewodow w ktorej idzie 6 kabelkow brazowo-bialych ktore sa odpowiedzialne za mase ale nie widac zadnego laczenia.

Opublikowano
  • Autor

w pierwszym poście ładnie widać gdzie to jest, a jeśli u Ciebie nie będzie to znaczy że masz pod tylna kanapą :wink4: