Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Luz na wahaczu od ustawienia kąta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam problemem jest u mnie to że ciacha z tyłu opony po zewnętrznej stronie obydwie. Chcę ustawić zbieżność i kąty koła - rozruszałem dziś śruby odkręcają się i wychodzą bez problemu.

Nie podobają mi się tuleje z tej strony gdzie są śruby od regulacji , z drugiej strony są sztywne. Wrzucę film i proszę o rady. 

Czy jest opcja żeby wymienić tylko tą stronę od regulacji , bez demontażu elementu czy się nie da i trzeba cały?? 

Opublikowano
  • Autor

Pacjent A4 B6 avant

Opublikowano

można wymienić same tuleje

OE 8E0 501 541 S lub LEMFÖRDER 26619 01

Opublikowano
  • Autor

Da się wykonać to bez wyciągania wahacza , czy konieczny jest demontaż - nie ma w necie informacji o wymianie zawieszenia tył.

Opublikowano

na moje jest szansa zrobić to na aucie, odpowiednio mały ściągacz do tulei lub jakaś samoróbka i ogarniesz. jak rozepniesz śrubę regulacyjną i opuścisz cały wahacz dolny z piasta to będziesz widział ile miejsca zostało. 

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, MaTeo85 napisał:

na moje jest szansa zrobić to na aucie, odpowiednio mały ściągacz do tulei lub jakaś samoróbka i ogarniesz. jak rozepniesz śrubę regulacyjną i opuścisz cały wahacz dolny z piasta to będziesz widział ile miejsca zostało. 

Ok, dzięki za pomoc - pozdrawiam.

Opublikowano

Porada jak będziesz robił sam.

Jak wykręcisz śrubę mocującą, to widać że wyjdzie z tuleją, a w wahaczu zostanie zewnętrzna tuleja aluminiowa i na niej pewnie trochę gumy. Wytnij gume w jednym miejscu.  Weź brzeszczot i przetnij poprostu tą tuleje w jednym albo dwuch miejscach. Wtedy bez problemu wybijesz przecinakiem.  Jest temat podwieszony  wymiana zawieszenia w a4 b6 gdzie opisałem sytuacje z wymianą tych wahaczy i ogólnie z wymianą tuleji w wahaczach.

Jak coś to mogę wyjaśnić jak to zrobić tanim kosztem.

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, troleslaw napisał:

Porada jak będziesz robił sam.

Jak wykręcisz śrubę mocującą, to widać że wyjdzie z tuleją, a w wahaczu zostanie zewnętrzna tuleja aluminiowa i na niej pewnie trochę gumy. Wytnij gume w jednym miejscu.  Weź brzeszczot i przetnij poprostu tą tuleje w jednym albo dwuch miejscach. Wtedy bez problemu wybijesz przecinakiem.  Jest temat podwieszony  wymiana zawieszenia w a4 b6 gdzie opisałem sytuacje z wymianą tych wahaczy i ogólnie z wymianą tuleji w wahaczach.

Jak coś to mogę wyjaśnić jak to zrobić tanim kosztem.

Jak możesz to opisz tą wymianę?,

Opublikowano

Nie ma żadnej filozofii, odkręcisz śrubę mimośrodową i : jak masz mega pordzewiałą to masz dwie opcje, kupno nowej (z drugiej strony będzie to samo to kup dwie od razu, śruba, specjalna podkładka z wycięciem i nakrętka) lub oddaj to co masz do jakiegoś zakładu, gdzie to wyczyszczą i nałożą nowy ocynk bądź chrom. Składasz do kupy, skręcasz na gotowo dopiero na opuszczonym aucie i to tyle.

Podczas samej wymiany, zapamiętaj sobie jak wystawały tuleje, zmierz suwmiarką np. Po wyciśnięciu starej tulei oczyść dokładnie środek i go nasmaruj smarem, z tuleją zrób to samo, nie wciskaj na sucho bo zniszczysz tuleję.

Potrzebujesz 10, 9, 4 po dwie sztuki i tuleję 8, kup najlepiej 4, jakbyś miał komplet na wahaczu do wymiany.

2022-08-05 14_29_29-ETKA - Audi.png

Opublikowano
  • Autor

A więc zbieżność i kąty ustawione.

Śruby poszły nadzwyczaj ładnie bez problemu i tuleje są ok.  

Dziekuje za porady i pomocne rady,- pozdrawiam.