Mat.Rynio Opublikowano 20 Listopada 2022 Opublikowano 20 Listopada 2022 Banalne pytanie pewnie dla elektryków tutaj na stronie, jednak sam do końca nie jestem pewny odpowiedzi na nie. Chodzi o przypadek gdy jeden z samochodów jest rozładowany i drugi ma użyczyć mu prądu za pomocą klemów. Zawsze to było proste: plusy i minusy dawcy na akumulatorze, u biorcy plus na aku i minus na masie samochodu (przynajmniej ja zostałem tak nauczony). Jako, że coraz więcej samochodów ma akumulatory w bagażniku jak np. moja A5 a pod maską z przodu jest tylko + akumulatora, minus to oczywiście masa, metalowy element, w ogóle nie połączony z akumulatorem. Jak ma wyglądać książkowe ładowanie jakiegoś obcego samochodu gdy ja jestem dawcą i mam aku w bagażniku? Czy u siebie normalnie mam podpiąć klemy pod " + " pod maską i " - " pod maską tj. pod masę samochodu (w tym przypadku może okazać się, że czarny kabel jest z jednej i drugiej strony połączony tylko do masy samochodu a nie akumulatora) czy normalnie podpinać klemy u siebie bezpośrednio przy akumulatorze w bagażniku?
Muskel1 Opublikowano 20 Listopada 2022 Opublikowano 20 Listopada 2022 Podpinasz pod wyznaczone do tego miejsca pod maską. Apropos książki, wszystko pisze w instrukcji obsługi. 1
Mat.Rynio Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Opublikowano 20 Listopada 2022 Czytałem to co było w książce, ale nie było to do końca precyzyjnie przedstawione bo nie opisuje się tam sytuacji gdy chcemy być dawcą prądu dla innego auta i dlatego wolałem zapytać tutaj i rozwiać te wątpliwości. Dzięki w każdym razie.
Muskel1 Opublikowano 20 Listopada 2022 Opublikowano 20 Listopada 2022 45 minut temu, Mat.Rynio napisał(a): Czytałem to co było w książce, ale nie było to do końca precyzyjnie przedstawione bo nie opisuje się tam sytuacji gdy chcemy być dawcą prądu dla innego auta i dlatego wolałem zapytać tutaj i rozwiać te wątpliwości. Dzięki w każdym razie. Słabo szukałeś
Mat.Rynio Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Opublikowano 20 Listopada 2022 Ta instrukcja mówi o sytuacji kiedy to my pobieramy prąd z innego akumulatora. Moje pytanie dotyczyło sytuacji gdy to my jesteśmy dawcą. W instrukcji jest napisane aby czarny przewód był podłączony do minusa akumulatora zasilającego i stąd moje pytanie co w sytuacji gdy to my jesteśmy dawcą a pod maską jest tylko plus od akumulatora bo minus to tylko metalowy trzpień służący jako masa samochodu i czy wtedy powinniśmy się wpinać bezpośrednio w akumulator czy można podpinać pod ten trzpień.
Muskel1 Opublikowano 20 Listopada 2022 Opublikowano 20 Listopada 2022 Obojętnie czy jesteś dawcą czy biorcą wpinasz się pod wyznaczone punkty. 1
Mat.Rynio Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Opublikowano 20 Listopada 2022 Dzięki. O to mi chodziło. Teraz będę spał spokojniej : D
Rekomendowane odpowiedzi