Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[1.9 TDi AWX] Dziwny dźwięk przy gazowaniu na półsprzęgle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio w mojej B6 1.9TDi AWX słychać dziwny dźwięk. Gdy mam wrzucony bieg i sprzęgło wciśnięte do połowy podczas dodawania gazu słychać dosłownie trrrrrrrr i po chwili ustaje. Spotkał się ktoś z czymś takim? Dwumas nowy, sprzęgło docisk nowe, poduszki silnika oraz skrzyni nowe

Opublikowano

To, że nowe to nie znaczy, że się nie rozleciało no chyba, że zakładałeś nowe sprzęgło i docisk już po wystąpieniu owego trrrrrrr.

Ten dźwięk słychać jak wciśniesz sprzęgło głębiej lub płycej ?? Czy tylko przy połowie wciśnięcia??

Opublikowano
5 godzin temu, Elhape napisał(a):

To, że nowe to nie znaczy, że się nie rozleciało no chyba, że zakładałeś nowe sprzęgło i docisk już po wystąpieniu owego trrrrrrr.

Ten dźwięk słychać jak wciśniesz sprzęgło głębiej lub płycej ?? Czy tylko przy połowie wciśnięcia??

Ten dźwięk jest dość ciężko wywołać, pojawia się też czasem losowo, nawet przy hamowaniu, ale przy wciśniętym do połowie sprzęgle zawsze i wydaje mi się też, że tylko przy niskich obrotach, bo jak ruszam z większą ilością gazu to go nie ma, a gdy delikatnie to się pojawia. Tak jakby gdy samochód wpada w większe wibracje. Nie mam kompletnie pomysłu od czego to może być. W kabinie słyszalny jakby z lewej strony, nie z środka (tunelu), ale to może być mylne wrażenie...

Opublikowano
W dniu 28.11.2022 o 16:03, Elhape napisał(a):

Przyszło mi jeszcze do głowy czy to w ogólne jest zależne od biegów i wychodzi na to, że chyba nie. Czy taki dźwięk może wydawać pompa od wspomagania?

Opublikowano

Musiał byś nagrać ten dźwięk bo po samym trrrrr to w sumie wszystko może wydawać taki dźwięk ;)

Z tego co piszesz w drugim poście to duże szanse, że to coś innego niż skrzynia/sprzęgło.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.11.2022 o 20:15, Elhape napisał(a):

Musiał byś nagrać ten dźwięk bo po samym trrrrr to w sumie wszystko może wydawać taki dźwięk ;)

Z tego co piszesz w drugim poście to duże szanse, że to coś innego niż skrzynia/sprzęgło.

Słychać ten dźwięk jak spada z obrotów... Bieg nie jest zapięty, sprzęgła nie dotykam, tylko gaz wciskam. Czasem ten dźwięk jest długi czasem krótki

Edytowane przez ironman155
Opublikowano

Jakby ktoś się zastanawiał winna była górna osłona silnika