Opublikowano 5 Grudnia 20223 l Cześć, dzisiaj po rozgrzaniu silnika postanowiłem sprawdzić poprzez obd eleven parametry wtryskiwaczy i DPFa. Jak oceniacie stan filtra i wtrysków ? aktualny przebieg samochodu to 275tys, samochód przez ostatnie 3 lata był eksploatowany na odcinkach 10km, plus 6 razy do roku trasa 800km do Polski. Aktualnie w moim posiadaniu od tygodnia, do pracy autostradą 20km codziennie robię. mam w planach zamówić urządzenie z diodą która wskazuje moment wypalania DPF aby moja narzeczona nie przerywała tego procesu . Czy jest się czym martwić, podjąć już teraz jakieś środki w stosunku do filtra DPF czy normalnie eksploatować ? Jeżeli są jakieś parametry które warto jeszcze sprawdzić przy tym silniku to proszę o poradę, z góry dziękuję i pozdrawiam
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Autor 6 godzin temu, Muskel1 napisał(a): DPF już dawno do czyszczenia. Po czym to stwierdzić? Po zawartości popiołu w oleju?
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Tak. Górna granica dla tego silnika to 175 ml, Ty masz już 210ml. Sprawdź sobie wskazania z czujnika różnicy ciśnień na wolnych obrotach na jałowym oraz przy 2500 obr/min na jałowym.
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l jezeli to nie problem prosze o info w ktorym miejscu w VCDS mozna sprawdzic parametry DPF?
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Wchodzisz w sterownik silnika 01, następnie w rozszerzone bloki pomiarowe i po prawej stronie pojawia się okno. Albo scrolujesz i wybierasz z długiej listy tego czego szukasz, albo na samej górze jest okno wyszukiwania, w którym wpisujesz wyraz, którego szukasz, np: popiół lub filtr...
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Muskel no ja to juz nie wiem jak dziekowac Dzieki bardzo. Sprawdze i tu wkleje z prosba o ocene
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Wyszukaj wartości: obroty silnika popiółu sadzy mierzonej sadzy wyliczonej różnicy ciśnienia (przy pracującym silniku, raz na biegu jałowym na wolnych obrotach i raz przy 2500 obr/min też na jałowym) czas od ostatniej regeneracji kilometry od ostatniej regeneracji Wszystkie te wartości musisz w prawym oknie zaznaczyć (zaptaszkować) aby pojawiły się w lewym oknie. Maksymalnie można 12 wartości na raz przedstawić (jeżeli dobrze pamiętam). Edytowane 6 Grudnia 20223 l przez Muskel1
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Autor Dzisiaj sprawdzę i wstawię wyniki 20 godzin temu, Muskel1 napisał(a): DPF już dawno do czyszczenia. 7 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Tak. Górna granica dla tego silnika to 175 ml, Ty masz już 210ml. Sprawdź sobie wskazania z czujnika różnicy ciśnień na wolnych obrotach na jałowym oraz przy 2500 obr/min na jałowym. Dzisiaj sprawdzę i wstawię wyniki. A można cokolwiek powiedzieć o wtryskach? Warto często kontrolować korekcje czy raz na kilkanaście tys km wystarczy? ?
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Korekcje nic nie mówią o stanie injektorów i służą do wyrównywania różnic kompresji w cylindrach. U Ciebie dają sumę 0 więc wygląda na wszystko w porządku. Edytowane 6 Grudnia 20223 l przez Muskel1
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Autor 10 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Tak. Górna granica dla tego silnika to 175 ml, Ty masz już 210ml. Sprawdź sobie wskazania z czujnika różnicy ciśnień na wolnych obrotach na jałowym oraz przy 2500 obr/min na jałowym. Rozgrzałem silnik do 90 stopni, na biegu jałowym tak jak na screenach 10hPA, drugi creen na postoju z butem w podłodze 55hPa, trzeci wynik 42hPa uzyskałem jadąc na 2 biegu z lekkiej górki przy 2400-2600 obrotów.
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Autor 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): A na biegu jałowym przy 2500 obr/min tak jak napisałem wyżej? Tak jak na drugim screenie, 55hPa
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Nie jest tragedia, ale warto oddać w najbliższym czasie filtr do czyszczenia.
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Autor 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Nie jest tragedia, ale warto oddać w najbliższym czasie filtr do czyszczenia. Trochę mnie uspokoiłeś... pierwszy samochód z DPF a mam zamiar nastukać ze spokojem tym samochodem 400-450k Ostatnie pytanie, w polsce będę na przełomie stycznia/lutego i wtedy oddam do profesjonalnego czyszczenia. Czy po takim zabiegu muszę resetować jakieś wartości dotyczące DPF poprzez obdeleven ? Czy automatycznie po czyszczeniu DPF wartości się skorygują poprzez odczyt z czujników ?
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Po czyszczeniu dpfa zaleca się także wymianę czujnika różnicy ciśnień (na nowy (tylko oryginalny). Po tym zabiegu należy zaadoptować czujnik RC oraz przypisać nową wartość popiołu (bliską 3-5g) w sterowniku silnika.
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Autor 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Po czyszczeniu dpfa zaleca się także wymianę czujnika różnicy ciśnień (na nowy (tylko oryginalny). Po tym zabiegu należy zaadoptować czujnik RC oraz przypisać nową wartość popiołu (bliską 3-5g) w sterowniku silnika. Dziękuję bardzo za rzetelne informacje, osób które bezinteresownie dzielą się wiedzą to ze świecą szukać Serdecznie pozdrawiam !
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l 3 minuty temu, snejkusek napisał(a): Dziękuję bardzo za rzetelne informacje, osób które bezinteresownie dzielą się wiedzą to ze świecą szukać Serdecznie pozdrawiam ! Możliwe, że w Twoim silniku nie będzie dało się wpisać pewnej nowej wartości popiołu. W takim przypadku wystarczy wejść w sterownik silnka w adaptacje, następnie wyszukać adaptacji :inizjalizacja dpf i ją aktywować. Wyzeruje to wtedy wartość popiołu.
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l 23 godziny temu, snejkusek napisał(a): urządzenie z diodą która wskazuje moment wypalania DPF Tak z ciekawości - o jakim "urządzeniu" piszesz ? (link)
Opublikowano 6 Grudnia 20223 l Są takie wtyczki obd2 z diodą, która świeci się w czasie regeneracji. Pewnie to ma kolega na myśli.