audicoman Opublikowano 19 Grudnia 2022 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Cześć, Walczę z naprawą Polo 1.2 benzyna teściowej. Pierwszy objaw to permanentny check engine. Po sprawdzeniu błędów to błąd katalizatora. Myślałem, że to już słaby kat i założyłem emulator drugiej sondy. Po 100 km check znowu się zapalił.. czy może wymienić sondę? Drugi objaw to wyskakuje kontrolka płynu chłodniczego. Jak jest ciepło to po kilku chwilach. Wczoraj na minusie 4 stopnie, zrobiłem 16 km, zgasiłem silnik na 10 min. Po odpaleniu wyskoczył błąd płynu. Stan płynu w normie, jak rozgrzeje się to trzyma 90, chociaż mam wrażenie że wolno się rozgrzewa. Może ktoś mi coś podpowie?
przem8 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Opublikowano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Emulatory sondy się nie sprawdzają. Co do kontrolki płynu to pewnie masz uszkodzony czujnik w zbiorniczku. Wymień czujnik położenia wału. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez przem8
audicoman Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zbiorniczek podobno był wymieniony na nowy, ale to nic nie pomogło. Błąd płynu łapie jak się wolniej jedzie i musi silnik popracować z pół godzinki. Jak cieplej na dworze to robi się to szybciej. Silnik normalnie pracuje mimo tych błędów na kompie.
Rekomendowane odpowiedzi