Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 8 minut temu, Muskel1 napisał(a): Musisz zmienić 2 kodowania. Pierwsze kodowanie wchodzisz w sterownik 09 i wybierasz z zakładki czujnik zmierzchu/deszczu czyli G397 RLFSS. Po wejściu w czujnik wchodzisz w bajt 0 i odznaczasz bit 6. Wartość HEX musi być wtedy 02 a nie 42. Drugue kodowanie też w sterowniku 09 ale wybierasz z zakładnki sterownik BCM1. W sterowniku BCM1 wybierasz bajt 17 i bit 0-2 wybierasz z zakładki "03 rls_fs_config, rls_fs." - czyli wartość HEX powinna być 0B a nie jak u Ciebie 0C. Jeżeli nie będziesz miał zakładki oraz opisanych bitów w bajcie 17, to musisz zaznaczyć bit 0 i bit 1 oraz odznaczyć bit 2 (całkiem możliwe, że nie będzie opisów jak będziesz używał klona). Po tych kodowaniach powinny zaświecić diody podczerwieni przy czujniku deszczu/zmierzchu oraz pojawić się opcja czujnika deszczu w MMI, którą musisz w MMI zaznaczyć. Dziękuję bardzo za tak obszerną i konkretną instrukcję. W najbliższym czasie będę miał dostęp do komputera. Spróbuję to pozmieniać. Napiszę co z tego wynikło. Mam tylko nadzieję, że nic nie popsuję albo nie zrobię tak żeby nic nie działało ?
Opublikowano 22 Października 20232 l Nic nie zepsujesz, trzymaj się tylko instrukcji (kodowania można zawsze przywrócić)
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 52 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Nic nie zepsujesz, trzymaj się tylko instrukcji (kodowania można zawsze przywrócić) Jestem właśnie u znajomego. Niestety nie udaje się tego zrobić. Wyskakuje błąd 22. Wrzucę zdjęcia. Zauważyłem, że mój sterownik różni się niektórymi literami i cyframi
Opublikowano 22 Października 20232 l Otwórz przednią maskę i dopiero spróbuj zmienić kodowanie w czujnika. Komunikat, że nie ma żadnych informacji jest normalny dla kodowania czujnika.
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 5 minut temu, Muskel1 napisał(a): Otwórz przednią maskę i dopiero spróbuj zmienić kodowanie w czujnika. Komunikat, że nie ma żadnych informacji jest normalny dla kodowania czujnika. Dalej to samo, błąd 22
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Spróbuj w to pole wpisać 02005D i zatwierdzić. Ten sam komunikat. Błąd 22
Opublikowano 22 Października 20232 l Hmmm.. wyjdż ze sterownika 09, następnie wejdź ponownie, wybierz dostęp upoważniony (16), następnie wpisz kod dostępu 20113 i dopiero wejdź w czujnik deszczu i spróbuj zmienić kodowanie. Silnik wyłączony? Tylko zapłon ma być włączony.
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 5 minut temu, Muskel1 napisał(a): Hmmm.. wyjdż ze sterownika 09, następnie wejdź ponownie, wybierz dostęp upoważniony (16), następnie wpisz kod dostępu 20113 i dopiero wejdź w czujnik deszczu i spróbuj zmienić kodowanie. Silnik wyłączony? Tylko zapłon ma być włączony. Dziś już brak czasu. Może jutro uda mi się jeszcze spróbować. Będę informował Edytowane 22 Października 20232 l przez Bartek315
Opublikowano 22 Października 20232 l Dobra, znalazłem błąd, Twój czujnik 81A907660A (jest tylko LFSS a nie RLFSS) to tylko czujnik wilgotności i zmierzchu. Nie jest czujnikiem deszczu. Dlatego kodowania się nie zgadzają, bo nie masz po prostu tego czujnika.
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 12 minut temu, Muskel1 napisał(a): Dobra, znalazłem błąd, Twój czujnik 81A907660A (jest tylko LFSS a nie RLFSS) to tylko czujnik wilgotności i zmierzchu. Nie jest czujnikiem deszczu. Dlatego kodowania się nie zgadzają, bo nie masz po prostu tego Dziwna sprawa, na manetce od wycieraczek jest pozycja AUTO. Myślałem, że b9 ma takie rzeczy w standardzie
Opublikowano 22 Października 20232 l Wychodziły też bez czujnika deszczu (chyba na rynek austriacki) i czujnik deszczu był opcją. Pozycja auto dotyczy także interwału (automatycznego).
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Wychodziły też bez czujnika deszczu (chyba na rynek austriacki) i czujnik deszczu był opcją. Pozycja auto dotyczy także interwału (automatycznego). Samochód z rynku niemieckiego i także kupiony w niemczech. Po włączeniu na pozycję auto wycieraczki pracują cały czas, bez względu na to czy jest sucho na szybie. Trochę to irytujące
Opublikowano 22 Października 20232 l Bo nie masz czujnika deszczu. Auto odnosi się tylko do interwału, który możesz ustawić na szybciej lub wolniej przesuwając na przełączniku wajchę. Możesz jeszcze wypróbować zmienić najpierw kodowanie w bajcie 17 w BCM1 i dopiero w czujniku zmierzchu ale wątpię, bo opis czujnika jest jednoznaczny. Brakuje w nim R czyli Regen (deszcz) a jest tylko LFS Licht- und Feuchtigkeitssensor (czujnik zmierzchu/światła i wilgotności). Numer części też na to wskazuje.
Opublikowano 22 Października 20232 l Autor 4 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Bo nie masz czujnika deszczu. Auto odnosi się tylko do interwału, który możesz ustawić na szybciej lub wolniej przesuwając na przełączniku wajchę. Możesz jeszcze wypróbować zmienić najpierw kodowanie w bajcie 17 w BCM1 i dopiero w czujniku zmierzchu ale wątpię, bo opis czujnika jest jednoznaczny. Brakuje w nim R czyli Regen (deszcz) a jest tylko LFS Licht- und Feuchtigkeitssensor (czujnik zmierzchu/światła i wilgotności). Numer części też na to wskazuje. Nie będę już nic robił skoro to nic nie zmieni. Dziękuję Ci bardzo za fachową pomoc, pozdrawiam
Opublikowano 31 Stycznia 20242 l W dniu 22.10.2023 o 19:22, Muskel1 napisał(a): Bo nie masz czujnika deszczu. Auto odnosi się tylko do interwału, który możesz ustawić na szybciej lub wolniej przesuwając na przełączniku wajchę. Możesz jeszcze wypróbować zmienić najpierw kodowanie w bajcie 17 w BCM1 i dopiero w czujniku zmierzchu ale wątpię, bo opis czujnika jest jednoznaczny. Brakuje w nim R czyli Regen (deszcz) a jest tylko LFS Licht- und Feuchtigkeitssensor (czujnik zmierzchu/światła i wilgotności). Numer części też na to wskazuje. @Muskel1 orientujesz się może czym różni się oznaczenie RLFSS od RLFS (8U0955559C)? Nie miałem w MMI opcji czujnika deszczu, ale po sprawdzeniu VCDS czujnik miał oznaczenie R więc zakodowałem wg Twojej instrukcji z poprzedniej strony i pojawiły się diody na szybie oraz opcja w MMI.
Opublikowano 1 Lutego 20242 l 2 godziny temu, sayan01 napisał(a): Muskel1 orientujesz się może czym różni się oznaczenie RLFSS od RLFS Niestety nie ale po numerze części to raczej nie były one montowane w B9 tylko B8 i innych modelach. Miałeś wymienianą przednią szybę lub ten czujnik? Edytowane 1 Lutego 20242 l przez Muskel1
Opublikowano 2 Lutego 20242 l Szyba ma oryginalne oznaczenia z rokiem produkcji samochodu, ja nie wymieniałem ani jej ani czujnika, może poprzedni właściciel to robił.
Opublikowano 13 Czerwca13 Cze @Muskel1 wiesz może czy da się wyłączyć ten minimalny ruch wycieraczki po zgaszeniu auta ?
Opublikowano 13 Czerwca13 Cze Zanim zgasisz auto ustaw manetkę wycieraczki z pozycji "Auto" na "Off".