piotrekZch 0 Posted February 2 Share Posted February 2 (edited) Witam jak w temacie chciał bym pomalować dokładki dolne na kolor głównie dlatego że umnie auto ma kolor ly9b. Z tym że przednia dokładka nie orginalna szara tylko czarna (zamiennik) Zastanawiam się nad pomalowaniem tego na czarno jak góra auta ale chciałbym to zrobić sam w garażu, z racji tego że to dolne części auta(mniej widoczne) myślałem nad pomalowaniem tego z wykorzystaniem farb w sprayu np. coś takiego gotowy zetaw.(bądź same pojedyncze produkty) Zastanawia mnie czy jest sens to kupować i czy będzie to trwałe i nie odpadnie po jakimś czasie. Dotatowo zastawia mnie jak by wyglądało cale auto jak by dół pomalować jakąś farbą do plastików jak półmat tak jak dokładka z przodu. Edited February 2 by piotrekZch Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg2505 141 Posted February 2 Share Posted February 2 spray długo raczej nie wytrzyma, te miejsca są mocno narażone na obicia z pod kół itp. ,miałem listwy boczne pomalowane sprayem w czarny mat 3-4 miesiące i odpryski były ,teraz mam pistoletem w kolor auta i 2 rok jest ok,jak chcesz sprayem w czarny mat ,to polecam boll do zderzaków BOLL lakier do zderzaków plastikowych - spray - BOLL - Partnerem każdego auta! WWW.BOLL.PL Szybko schnąca i dobrze wiążąca farba do malowania zderzaków plastikowych i ich elementów. Może być nanoszona bezpośrednio bez użycia podkładu na wszystkie powierzchnie plastikowe. Wysycha w... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dekiel 13 251 Posted February 2 Share Posted February 2 Daj to lakiernikowi , niech zrobi jak to powinno być zrobione , Szprajem nie zaczynaj lepiej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekZch 0 Posted February 3 Author Share Posted February 3 Wiadmo że lakiernik był by najlepszym rozwiązaniem ale w dzisiejszych czasach cena mega wysoka wyjdzie.. zastawia mnie czy tym bollem tylko zmatowić odtłuścić i malować czy dodatkowo jeszcze dawać jakiś podkład pod niego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przem8 763 Posted February 3 Share Posted February 3 Malowałem kiedyś jakieś plastiki motipem do zderzaków. Nawet to trwałe było. Koszt niewielki więc warto spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekZch 0 Posted February 3 Author Share Posted February 3 Pogrzebałem sobie przy kawce i umyśliłem coś takiego co prawda kolor auta inny ale dolne dokładki też wyglądają na pomalowane na czarno razem z ta dokładka cupry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekZch 0 Posted February 3 Author Share Posted February 3 Tu co prawda jest cały dół zderzaka wymieniony ale też w czarnym macie i kolor auta jak u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomnik 32 Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) 16 godzin temu, piotrekZch napisał(a): chciał bym pomalować dokładki dolne na kolor Polecam : - zasięgnąć podstawowej wiedzy choćby tu : Lakierowanie elementów plastikowych - Mój Garaż JAKTOZROBILEMWGARAZU.PL Często trzeba polakierować jakieś elementy plastikowe, jest ich sporo w każdym samochodzie czasem chcemy polakierować w kolor auta spoiler, lusterka, zderzak czy choćby klamki. By poprawnie wykonać... Jak naprawić pęknięty zderzak. - Mój Garaż JAKTOZROBILEMWGARAZU.PL Opiszę tutaj jak naprawić pęknięty zderzak, łącznie ze spawaniem plastiku, przygotowaniem powierzchni i podkładowaniem. Wszystko na bazie pracy, jaką wykonałem podczas naprawy zderzaka od Fiesty... - nie iść na tzw. skróty, które wydają się na początku lepszą/łatwą opcją, a w praktyce, użytkowaniu niepoprawnie pomalowanych elementów, niestety nie są. Farby w spraju nie osiągną odpowiedniej twardości w porównaniu z tymi do których dodaje się utwardzacz (pistolet). Edited February 3 by Tomnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg2505 141 Posted February 3 Share Posted February 3 Pod boll-a niby nie trzeba,ale warto zmatowić ,następnie podkład zwiększający przyczepność( też jest boll )i na to czarny,koszt nie duży ,najlepiej lakiernik lub szukaj w kolor, taniej pewnie wyjdzie niż u lakiernika Link to comment Share on other sites More sharing options...
dekiel 13 251 Posted February 3 Share Posted February 3 Ja mam wszystko w kolor a listwy drzwiowe i tak zdejmuję co roku bo rdza się czepia więc są malowane od spodu , podobnie tyły nadkoli . Niestety kamienie i syf z drogi robią swoje, Tak więc jak nie pomalujesz bedziesz musiał odświeżać lub założyć chlapacze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekZch 0 Posted February 3 Author Share Posted February 3 Ogulnie też wolal bym kupić wszystko w kolorze i przełożyć tak naj wygodniej ale jak przeglądałem allegro itp ciężko coś znalesc e tym kolorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts