Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Jak sprawdzić przepływkę (VW Golf 4) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak sprawdzic przepływke czy jest padnieta? Auto ostatnio zaczeło duzo palic Podpiełem waga zero błędów nie wiem co z tym począc

za pomoc z góry dziękuje

Opublikowano

Może napisz więcej danych o badanym aucie - nie jesteśmy wróżbitami.

Opublikowano

Masz rację chyba z rękawa info weźmiemy :naughty:

Opublikowano

Jeżeli źle mierzy to po odpięciu wtyczki od niej powinna być poprawa lub to samo będzie, jak będzie gorzej to najpawdopodobniej sprawna.

Zrób logi :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

sorki z tego wszystkiego zapomniałem :wallbash:

vw golf4 1.6 100ps 97r

wtyczke odpinałem od przepływki ale silnik prawie nie reaguje na zmiane . Reakcja jest niemal nie zauważalna to dobrze czy moze żle ? :(

Opublikowano

sorki z tego wszystkiego zapomniałem :wallbash:

vw golf4 1.6 100ps 97r

wtyczke odpinałem od przepływki ale silnik prawie nie reaguje na zmiane . Reakcja jest niemal nie zauważalna to dobrze czy moze żle ? :(

jak nie reaguje, to pewnie przepływka padła, ale powinien wyjść błąd po podpięciu pod kompa... raczej...

Opublikowano

Jak zwykle błędów brak, auto nie jedzie. :gwizdanie:

Aaaa..., żeby ktoś nie powiedział że spamuje. Odpowiedz na twoje pytanie brzmi: Sprawdza się patrząc czy nie ma błędu od przepływki, a następnie robi się logi i patrzy czy mierzy w całym zakresie. A jak odepniesz przepływkę na odpalonym silniku to na bank będzie błąd odnośnie jej odpięcia.

Opublikowano
  • Autor

tak po odpieciu błąd jest ale po skasowaniu w czasie jazdy nie wyskakuje :confused4:

Opublikowano

Napisz dokładnie jaki typ silnika 1.6 100KM bo montowali AEK, AFT,AKS jednak przepływki sprawdza się inaczej w każdym typie.

Opublikowano
  • Autor

Napisz dokładnie jaki typ silnika 1.6 100KM bo montowali AEK, AFT,AKS jednak przepływki sprawdza się inaczej w każdym typie.

mój silnik to AKL

Opublikowano

Najprostszy sposób (osobiście sprawdzałem i jest skuteczny) zdjąć pokrywę filtra powietrza , zapalić auto i mocno dmuchnąć do przepływomierza. Silnik musi przy sprawnej przepływce zareagować "zakrztusić się".

Opublikowano

Najprostszy sposób (osobiście sprawdzałem i jest skuteczny) zdjąć pokrywę filtra powietrza , zapalić auto i mocno dmuchnąć do przepływomierza. Silnik musi przy sprawnej przepływce zareagować "zakrztusić się".

:good:

Można również na VAG-u obserwować mase zasysanego powietrza, powinna się zwiększyć na chwile.

Opublikowano

Owszem każda metoda jest na swój sposób skuteczna, ale należy trzymać się procedur serwisowych a te, oprócz obserwacji na bloku wartości nakazują sprawdzenie ,,ręczne,, czyli pomiar na wyjściu z przepływki, nie ma sensu pisać dlaczego, każdy kto co nieco zna się na diagnostyce wie. Pomiar nieskomplikowany, robimy to tak:

Na początek należy sprawdzić czy mamy prawidłowe zasilanie czujnika MAF:

* na wyłączonym zapłonie odpiąć wtyczkę czujnika MAF

* używając w miarę dobrego miernika podpinamy jego końcówki do pinów 2 i 3 odpiętej wtyczki

* włączamy zapłon i sprawdzamy wskazanie na mierniku - prawidłowe to aktualne napięcie baterii

* wyłączamy zapłon, zapinamy wtyczkę do czujnika.

Następnie sprawdzamy sygnał, czyli to co nas najbardziej interesuje czyli:

* na wpiętej do czujnika wtyczce / zapłon wyłączony / odchylamy osłonkę gumową i wkłuwamy się końcówkami igłowymi miernika / lub szpilkami / w kable pinów 1 i 2

* włączamy zapłon, uruchamiamy silnik , temperatura silnika minimum 80 stopni i pozostawiamy pracujący na wolnych obrotach, obserwujemy wskazanie miernika - prawidłowe wskazanie w przybliżeniu 1,1V

* podnosimy obroty silnika do 3000 i utrzymujemy obserwując wskazanie miernika - prawidłowe wskazanie to 1,7V w przybliżeniu.

Istotna uwaga, przepływkę można i nawet należy przemyć strumieniem np. benzyny ekstrakcyjnej, pamiętając o tym że element jest bardzo delikatny i można go uszkodzić używając np.pędzelka.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za wyczerpujący opis w poniedziałek po pracy zabiorę się za to :hi: