Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Nowe wahacze i amortyzatory - dudni na prostej drodze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem, dzisiaj mechanik wymienił mi komplet wahaczy na Master Sport i włożył nowe amortyzatory Kayaba.

Wcześniej poczytałem troche na forum, że do zawieszenia 1BE (takie mam) wymagane są krutsze amortyzatory, wiec takie zakupiłem - Kayaba model 351016 (chyba taki model - już dokładnie nie pamietam, w każdym razie takie jak polecali forumowicze).

Wszystko jest poskładane tak jak powinno, mechanik siedział nad tym i już ręce rozłożył. Podczas jazdy ciągle coś puka, tak jak by była jakas śruba niedorkęcona i waliło metalem o metal (tak jakby o nadwozie/rame samochodu). Nie bardzo jest jak to zdiagnozować - co to puka, bo jak auto stoi to jest wszystko ok - jak sie zabuja albo coś to też, tylko w czasie jazdy - nawet na niewielkich nierównościach.

Mechanik mówił że te nowe amortyzatory miały troche dłuższy gwint niż oryginalne i może ten za długi gwint uderza o blache?

Może ktoś miał podobny problem, albo ma jakikolwiek pomysł, bo nie wiem co z tym zrobić :(

Wahacze były wymienione kompletem, te łączniki (takie małe w kształcie litery C) miały troche inny wygląd niż fabryczne, ale to chyba nie stanowi problemu.

Amortyzatory były wymienione tylko same - gumy, sprężyny i pozostałe rzeczy przy amortyzatorze zostały ze starego.

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

Amortyzatory były wymienione tylko same - gumy, sprężyny i pozostałe rzeczy przy amortyzatorze zostały ze starego.

No i masz odpowiedź !!!.

Na 99% stawiam na poduszki amortyzatora czy łożysko - różnie to nazywają.

Też popełniłem ten błąd w nieświadomości i zmieniłem same amorki, a potem mnie kur... strzelała, bo coś pukało - przeklinałem amorki, bo kupiłem twardsze ale tzw. no namy i podobno miałyby pukać na sztycy (???)

Musiałem ponownie zapłacić (ale już innemu mechanikowi) za rozebranie amorków i wymianę poduszek.

Teraz jest cisza, a morki są gites - ostatnio byłem na przeglądzie nie było się do czego przyczepić.

Opublikowano

Mechanik mówił że te nowe amortyzatory miały troche dłuższy gwint niż oryginalne i może ten za długi gwint uderza o blache?

nawet jeśli ten gwint jest za długi to on nie ma o co uderzać bo nad nim jest tylko plastikowa kopułka, z czterema zaczepami. Jak odegniesz materiał na bokach bagażnika i zobaczysz nadkole to zobaczysz te plastikowe kopułki i dwie śruby mocujące poduszkę amorka. (bardzo łatwo je przekręcić z moimi łapami)

Moim zdaniem poduszki do wymiany. Możliwe że został na nich zerwany gwint w trakcie dokręcania. Miałem kiedyś taki sam objaw jak przekręciłem śrubę mocującą poduszkę. Powstał w ten sposób luz którego nie dało się skorygować i stukało.

Po wymianie poduszek i przykręceniu śrubek kluczem densyntometrycznym nastała cisza.

Opublikowano

Mechanik prawdopodobnie nie dokręcił odpowiednio śruby mocującej amortyzator w łożysku. Konieczne będzie wymontowanie amortyzatorów i dokręcenie ich blokując kluczem imbusowym tłoczysko amortyzatora. Miałem to samo u siebie. Myślałem, że dokręcenie samym kluczem wystarczy. Niestety po złożeniu do kupy okazała się skucha. Po zblokowaniu tłoczyska imbusem udało mi się jeszcze dokręcić nakrętkę dodatkowe 2-3mm.

[br]Dopisany: 30 Kwiecień 2009, 20:47_________________________________________________

przykręceniu śrubek kluczem densyntometrycznym

jakim??

Opublikowano

kluczem densytometrycznym (taki co nie urywa i nie przekręca śrub, a mam z tym problem)

A swoją drogą to specnaz dobrze pisze. Trzeba spróbować dokręcić tą nakrętkę która trzyma cały amortyzator w kupie. Jak śruba była trochę dłuższa to mechanior mógł dokręcić na taką długość jaką widział na krótszej śrubie.

Opublikowano

kluczem densytometrycznym (taki co nie urywa i nie przekręca śrub, a mam z tym problem)

chyba chodziło Ci o klucz dynamometryczny :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany - byłem w stacji kontroli, na maszynce, co badają sprawność amortyzatorów (taka maszyna co trzęsie kołami do góry i do dołu - nie szarpaki) i wyraźnie było słychać że cos stuka u góry przy mocowaniu. Zostawiłem samochód do mechanika i powiedział że to napewno przez to że były za długie, i że je przytnie i bedzie ok. Teraz jest już wszystko OK - mówił że przyciął, ale może być tak jak pisał kolega spetsnaz i dopiero teraz podokręcał co trzeba.

W każdym razie dzięki za odpowiedzi :)

Opublikowano

chyba chodziło Ci o klucz dynamometryczny :wink4:

Dzięki specnaz że mnie poprawiłeś. Jestem grafikiem komputerowym i często mam kontakt z densytometrem (narzędzie do badania natężenia koloru w druku) i stąd moje przejęzyczenie.

Bez tego klucza zdarzało mi się nad wyraz często przekręcać śruby.

CO do problemu to widzę że został rozwiązany. Mechanior podokręcał nakrętki i problem zginął. Pytanie mi się ciśnie. Dlaczego on wypuścił z warsztatu auto z głośnymi amortyzatorami. Ręce opadają.

Radzę zmienić mechanika