Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpanie i nierówna praca silnika 3.2FSI w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w tytule, mam problem z nieprawidlowa praca silnika. Do tego czasu probowalem roznych rzeczy by to naprawic: wymiana swiec, raz NGK raz Denso, wymiana cewek, wymiana MAP-sensora, czyszczenie z nagaru itd. byla tez sprawdzana kompresja na cylindrach - wszystko w jaknajlepszym porzadku. Przyszedl czas ze zaczely psuc sie wtryskiwacze, najpierw padl jeden i go wymienilem. W tamtym momencie silnik chodzil jak traktor. Po wymianie tego jednego dalo sie jezdzic prawie normalnie tzn. dalej mialem problemy z szarpaniem silnika przy rozruchu, szarpaniem przy zmianie biegow itd. niedawno padly kolejne wtryskiwacze, wiec wymienilem pozostale 5. Po wymianie, wszystko bylo prawidlowo, zniknal problem z szarpaniem silnika przy rozruchu (opisalem to w innym watku), generalnie silnik pracowal jak nigdy dotad. bardzo szybko, po kilu dniach zaczelo bardzo smierdziec benzyna po odpaleniu silnika, okazalo sie ze uszkodzilem uszczelke na wtryskiwaczu przy montazu i zaczelo lac benzyna po silniku. No to rozebralem wszystko znowu, na szczescie mialem taka uszczelke ze starego wtryskiwacza, wiec ja zalozylem. Podczas wymiany tej jednej uszczelki, zostaly wyciagniete wtryskiwacze z drugiej strony w celu kontroli, podczas ktorej dwa zostaly upuszczone na podloge z wysokosci ok.15-20cm (czy mogly przez to zostac uszkodzone?). jak w innym watku napisalem, benzyna juz nie rozlewa sie po silniku i nie czuc jej. Silnik tez jest suchy. Wrocily natomiast problemy z szarpaniem silnika, nie dzieje sie to tak mocno jak wczesniej, szarpniecia sa slabsze ale to dokladnie to samo co przed wymiana. Jak dalej to diagnozowac? bledow na komputerze nie ma. W tej chwili przychodzi mi na mysl jedno - reklamowanie wtryskiwaczy. Mozliwe jest by przy demontazu ktoras z wtyczek (sciagalem kolektor i wszystko odpinalem) byla zle, dopieta? uszkodzone kable? styki zabrudzone? cos co zaburza sygnal? najdziwniejsze jest to, ze na zimnym silniku odpala normalnie, startuje na bogatej mieszance i powoli schodzi na obroty jalowe, tak jak to powinno byc, bez szarpania czy duszenia sie silnika. Silnik normalnie odpala tak samo gdy jest rozgrzany (wiadomo bez "rozgrzewania sie" i schodzenia na jalowe obroty), Problem zaczyna sie gdy samochod postoi np. 4h po jezdzie i silnik nie jest ani "goracy" ani "zimny", wtedy przy odpalaniu zaczyna od chwilowego spalania 8l/h (gdzie przy normalnym starcie jest to ok 4.5L/h) zaczna szarpac, dusic sie znowu szarpac, falowania obrotow itd. caly czas je obnizajac, do momentu w ktorym szarpnie najmocniej i dalej juz gladko spada do obrotow jalowych.

Jak w tytule, jest to moja ostatnia proba naprawy tego auta, nie mam juz sily ani nerwow na to, ze ciagle cos nie dziala i nie da sie tego doprowadzic do ladu.

Nie mam pojecia gdzie szukac, moze to przepustnica? te durne wtyczki? wtryskiwacze sie uszkodzily? ktos cos podpowie, co i jak diagnozowac?

Pozdrawiam.

Opublikowano

nie znam się za bardzo na benzynach, a tym bardziej na b8, ale jeśli występuje szarpanie silnika to jest to spowodowane najprawdopodobniej nierównym podawaniem paliwa na poszczególne cylindry. Więc jak masz dostęp do vcds'a, a z tego co piszesz to chyba masz, radziłbym podłączyć auto pod komputer i odczytać wartości z poszczególnych wtryskiwaczy - jeśli z odczytów wyjdzie, że na którymś z cylindrów różnica w podawaniu paliwa jest znaczna w porównaniu z pozostałymi to zamienił bym ten wtryskiwacz miejscami z wtryskiwaczem na który ta wartość będzie skrajnie odmienna - jeśli wartość przejdzie razem z wtryskiwaczem to problem będzie chyba jasny. W taki sposób przynajmniej wyeliminujesz problem z wtryskami.

Opublikowano
  • Autor

w dieslu wiem ze mozna mierzyc dawkowanie ropy, a w benzynie chyba nie da sie tego w VCDS, moze czas otwarcia wtryskiwacza ale nie wiem gdzie i jak to znalezc.

Dalej zostaje pytanie, dlaczego po wymianie wszystkich wtryskiwaczy bylo ok, pozniej po wymianie uszczelki i ponownym wsadzeniu tych samych nowych wtryskiwaczy juz nie. Co musialo sie zmienic, czy upadek o ktorym wspomnialem mogl je jakos uszkodzic? z VCDS'a skorzystam jak juz bede mial gotowy plan, niestety nie posiadam prywatnie, ten do ktorego mam dostep to tez nie jest oryginal.

Opublikowano
  • Autor

ktos wie moze co zaczac diagnozowac i w jaki sposob?

Opublikowano

Zacznij od wymiany filtra paliwa. Wtryski od tak sobie nie padają. Potem poczytaj jak logować benzyny i wklej tu logi dynamiczne. Jaki masz przebieg?

Opublikowano
  • Autor

no z tym filtrem paliwa to tak srednio, bardzo chetnie bym to zrobil ale sam tego nie dam rady, musialbym kanape z tylu wyciagac i dostac sie do baku, filtr paliwa jest w pompie paliwa ktora jest w baku. O ile wiem (jak cos to mnie poprawcie) w bezposrednim wtrysku, wtryskiwacze juz nie sa tak bardzo bezawaryjne i po pewnym przebiegu po prostu sie psuja przez warunki pracy. Z dynamicznymi logami tez bedzie problem bo laptop jest bez baterii i musi byc na kablu podlaczony, innego nie mam do dyspozycji... ehh pewnie skonczy sie tak ze auto wyladuje w warsztacie... chociaz wolalbym sam dojsc do tego co jest z tym nie tak.

statyczne logi nic nie pomoga?

przebieg: 258 tys.

Opublikowano

W baku masz sitko przy smoku pompy paliwa, filtr powinien być pod drzwiami pasażera z tyłu, z prawej strony. Zdejmij kawałek osłony i zobacz.

Dynamiczne, bo na postoju często nie wyłapiesz padającej pompy paliwa, dopiero pod obciążeniem.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
13 godzin temu, turborzeznik napisał(a):

Z dynamicznymi logami tez będzie problem bo laptop jest bez baterii i musi być na kablu podłączony, innego nie mam do dyspozycji.

Do laptopów istnieje coś takiego jak ładowarka samochodowa ;) i wtedy problem padniętej baterii nie przeszkadza w aucie :)

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Elhape napisał(a):

Do laptopów istnieje coś takiego jak ładowarka samochodowa ;) i wtedy problem padniętej baterii nie przeszkadza w aucie :)

Tak wiem, ale nie będę wydawał pieniędzy na nie swoje urządzenia ;) już wolałbym wtedy zlecić wykonanie tego mechanikowi. Może ale to moooze uda mi się zorganizować innego łapka. Jak wtedy prawidlowo wykonać te logi? Gdzie szukać takich opcji w vcds i jak je prawidowo ustawić żeby zrobić to raz a dobrze?

Opublikowano

Miałeś poszukać, i tak tego sam nie zrobisz, bo napisałeś to w poście powyżej. Oddaj to komuś bo widać nie masz samozaparcia albo umiejętności.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Miałeś poszukać, i tak tego sam nie zrobisz, bo napisałeś to w poście powyżej. Oddaj to komuś bo widać nie masz samozaparcia albo umiejętności.

Właśnie dlatego pytam na forum jak to zrobić, bo chyba taka jest idea forów żeby się z nich dowiedzieć.

Opublikowano

Masz już opisane przecież, dział o diagnostyce jest bogato opisany, wystarczy wejść i zacząć czytać.