Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap licznika pol-fis jaeger na full fis vdo - jak z tym immo wkoncu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nie mam pojecia :D dopiero raczkuje w tym temacie.

A gdyby to byl ten Jaeger to wtedy juz trzeba boot mode? Czy to ze eeprom siedzi tam w ECU dyktuje potrzebe boot mode czy w Jaegerze tak samo bez niego by sie dalo?

Opublikowano

W Ecu nic nie zmieniasz w eepromie , tylko odczyt był potrzebny , dlatego żaden  bootmode niepotrzebny. 

Przy adaptacji immo vcds licznik dostosowuje się do ecu a nie na odwrót, i to samo Fazii zrobił tylko ręcznie -  przepisał odpowiednie dane. Wrzucasz ten wsad do licznika i pozostaje tylko dodanie kluczyków.

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

To jest juz jasne ? ale chodzilo mi o inna sytuacje - bo teraz tylko zczytanie mi bylo potrzebne ale:

- zakladajac ze bym uzywal dalej Jaegera a chcial w nim wylaczyc immo i wgrac z powrotem to wtedy by bylo potrzebne boot mode?

Tzn z ciekawosci dlq uzupelnienia wiedzy pytam o calkowicie inna sytuacje "co gdybym mial wgrac wsad majac nadal Jaegera". Bo to ze teraz BM mi nie potrzebne to juz jest jasne bo wgrywam w VDO do licznika a nie do ECU.

Opublikowano
  • Autor

Ok. Wszystko poszlo spoko az do momentu kiedy wchodze w kanal 050.

Nie poszlo moim VC, wlaczylem wersje angielska.
Wchodze w Instruments, (adaptacje 1025 juz mam zrobiona) loguje sie pinem 09737 - ikonka zastyga w miejscu nie miga. Wchodze w kanal 050 i jest PIN? wiec wpisuje w new value 09737 i pokazuje mi WAIT no i w opisie banana jest ze ma to zajac chwile a mi po 2 minutach nadal nic nie wyplulo. Probowalem tez pin 09746 i to samo. 

Jestem juz tyci tyci od osiagniecia celu.

VIN widoczny juz w polu extra wiec wychodzi na to ze wszystko powinno banglać. Może zły pin wpisuje, ale skoro 09737 dziala w menu glownym to juz sam nie wiem ocb.

Zrzut ekranu 2023-04-18 171238.png

Opublikowano

A ty dalej nie kumasz ? żadnej adaptacji 50 kanału juz nie robisz.... Tylko login i adaptacja kluczyków przez kanal 21

A stary zegar w każdej chwili wkladasz i musi dzialać bo tak to dziala w immo3

Aha adaptacja 50 kanału przy immo3  albo vcdsem albo vcdslite , vag-comem nie idzie 

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

Dobra przeczytalem to wlanie na spokojnie jeszcze raz 5 min temu i wlasnie sie ubieralem zeby leciec szybko zobaczyc czy dziala :D sorki mialem dzis naprawde ciezki dzien i w dodatku jednym okiem w laptopie a drugim musialem "mlodego adhd" pilnowac :D lece obadac i zaraz napisze :P

EDIT:
Udalo sie dzieki!!!! jestescie najjlepsi :D:D:D ale nadal jedna rzecz nie daje mi spokoju(tzn wszystko dziala bez obaw :D zostala mi tylko wiazka do dorobienia szarej kostki).

nadal nie powiedzieliscie mi czemu na zrzucie ze starego licznika jest wpisane immo2:
EEPROM Status:
- Type: ECU_eeprom
- Version: Immo2
- VIN: WAUZZZ8DZ1A033447 (Audi 2001)
- SKC: 09737
- Immobiliser: On

?

Edytowane przez Raresz Fochatek

Opublikowano

Bo program się myli...jak jest vin w ecu to immo3 , w immo2 nigdy nie ma vinu i nawet pinu tez brak.

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

Nie chce przeginac ale mam jeszcze 1 pytanie. Kupilem ten licznik z peknieta szybka z zamiarem zamiany za ta z Jaegera...jak sie okazalo demontaz tej szybki wcale nie jest taki prosty i teraz mam 2 pekniete szybki ? :D

1. Rozumiem ze jesli nie chce jeszcze raz przez to wszystko przechodzic kupujac inny, to  najlepiej znalezc taki sam licznik i wymienic obudowe tak?

2. jesli tak to podejdzie tez obudowa od tego licznika z zegarkiem analogowym? W sumie w obu przypadkach zegarki sa zamontowane na tarczach wiec moze niczym by sie nie roznily?

3. Nie ma ktos z was takiego zepsutego licznika z ktorego pasowalby ten plastik?

Opublikowano

Tej szybki się nie przekłada. Wymieniasz jedynie obudowę. VDO do jaegera nie pasuje.

Do polifta pasuje obudowa z licznika z analogowym zegarkiem pod warunkiem, że oba są VDO 

Opublikowano
  • Autor

Ok dzieki wielkie jeszcze raz ;)