Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B7 2.0 TDI 140km - Kopci na czarno (turbodziura)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zacznę od tego, że podczas wyprzedzania nagle wyłączyło mi się turbo, samochód wszedł w tryb awaryjny i zaczął mega kopić na czarno. Odczytałem błędy i pokazało przeładowanie turbiny oraz wypadanie zapłonów. Oddałem auto do Bosch Serwis, na pierwszy strzał wymieniono pompę paliwa, bo podobno się rozciekła i zrobiły sie dwa stany oleju (cokolwiek to znaczy) oraz wykonali regenerację turbiny. Po tych zabiegach auto jeździ, nie wchodzi w tryb awaryjny ale turbina łapie dopiero od 2,5k obrotów i strasznie dalej kopci na czarno. Następnie padło na pompowtryski, bo niby korekty były za duże. Kupiłem wtryski, niby pewne (regenerowane z gwarancją) i po wymianie dalej dzieje się to samo (wiązka również wymieniona). DPF podobno czysty, świece żarowe wymienione na nowe, a w zeszłym roku był wymieniany EGR oraz przepustnica. Dodam, że zauważyłem taką zależność, że im jest cieplej na dworze (upalne dni) to auto bardziej kopci i gorzej się zbiera a właściwie to nie da się jeździć a kiedy jest zimniej to już kopci tylko przy mocniejszym dodawaniu gazu do 2 - 2,5k obrotów ale cały czas jest ta turbodziura. Dwóch mechaników już rozłożyło ręce... Czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, którą opisuje i może coś doradzić?

Opublikowano

Turbo źle wysterowane.

Ogólnie każdy się z tego śmieje, ale w całej grupie VW zaczyna się od logów, są te auta tak zrobione, że w 90% przypadków, po wykonanych logach można stwierdzić, a przynajmniej nakierować się co kuleje, zamiast wymieniać w ciemno. 

Czy kopci od 2500, czy tylko z dołu? Mogła też paść odma lub gdzieś przez przeładowanie turbiny poszedł któryś z węży z dolotu.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, Langista napisał(a):

Turbo źle wysterowane.

Ogólnie każdy się z tego śmieje, ale w całej grupie VW zaczyna się od logów, są te auta tak zrobione, że w 90% przypadków, po wykonanych logach można stwierdzić, a przynajmniej nakierować się co kuleje, zamiast wymieniać w ciemno. 

Czy kopci od 2500, czy tylko z dołu? Mogła też paść odma lub gdzieś przez przeładowanie turbiny poszedł któryś z węży z dolotu.

Kopci do 2500, potem włącza się turbina i jest OK.

Opublikowano

To wygląda na źle wysterowaną turbinę. Zrób logi. 

Opublikowano

Ma dpfa i kopci na czarno? Dpf smietnik, pompa byla od poczatku ok, problem byl z uszczelniaczami pd. Turbo do czyszczenia i regulacji. Czyli zmien tych mechaników.

Do wykonania komplet logow. Skontroluj stan oleju jak poprzednim razem bylo go 2x wiecej niz powinno.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozwiązałes problem?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 23.07.2023 o 21:24, Eryk333 napisał(a):

Rozwiązałes problem?

Problem nadal nierozwiązany. Ostatnio znów wyłączyła się turbina i wywaliło check (w trybie awaryjnym auto tak bardzo nie kopci jak normalnie). Odczytałem błędy i znów zalogowały się te same co zawsze czyli:

16485 (P0101) Czujnik MAF (przepływ masy powietrza) (G70) - Sygał poza zakresem

16618 (P0234) Turbosprężarka - Nadmierne doładowanie

16787 (P0403) Przepływ EGR (recyrkulacja spalin) - uszkodzenie

17056 (P0672) Świeca żarowa cylindra 2 (Q11) Błąd elektryczny

Zauważyłem, że kiedy dodaje gazu to mocno puchnie rura, która idzie od IC do EGR, poniżej link do filmiku: