Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Elektryczna klapa otwierana gestem nogi w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy każda a4 b9 z el. Klapa ma możliwość otwierania gestem nogi

Opublikowano
3 godziny temu, keczyms napisał(a):

Witam czy każda a4 b9 z el. Klapa ma możliwość otwierania gestem nogi

Nie.

Opublikowano
  • Autor
45 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie.

To od czego to zależy 

Opublikowano

Do pakietu komfortu. Masz wtedy pod tylnym zderzakiem osobny sterownik/czujnik do otwierania gestem. Jest on subsystemem w sterowniku 46.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

jak patrzysz na ogłoszenia to:
- jeśli ma w klapie dwa przyciski (zamykanie i kłódka), to jest szansa że ma zamykanie gestem
- jeśli ma jeden przycisk to na pewno nie ma (brak dostępu keyless)

Żeby się dowiedzieć na 100% trzeba rozkodować vin

Opublikowano
12 godzin temu, wuPiotrek napisał(a):

jak patrzysz na ogłoszenia to:
- jeśli ma w klapie dwa przyciski (zamykanie i kłódka), to jest szansa że ma zamykanie gestem
- jeśli ma jeden przycisk to na pewno nie ma (brak dostępu keyless)

Żeby się dowiedzieć na 100% trzeba rozkodować vin

Tak jak pisał Muskel to osobny sterownik, dwa przyciski nie mają nic wspólnego z otwieraniem nogą, drugi przycisk z kłódką zamyka nie tylko klapę oraz rygluje resztę drzwi i auto masz zamknięte, ta opcja tylko z systemem keyless

Edytowane przez Góral65

Opublikowano
15 minut temu, Góral65 napisał(a):

Tak jak pisał Muskel to osobny sterownik, dwa przyciski nie mają nic wspólnego z otwieraniem nogą, drugi przycisk z kłódką zamyka nie tylko klapę oraz rygluje resztę drzwi i auto masz zamknięte, ta opcja tylko z systemem keyless

Jak nie ma keyless, na pewno nie ma otwierania klapy gestem nogi. Brak dwóch przycisków wyklucza tą opcję - dokładnie tak jak napisałem. 

Opublikowano
50 minut temu, wuPiotrek napisał(a):

Jak nie ma keyless, na pewno nie ma otwierania klapy gestem nogi.

Zgadza się. Z tego co pamiętam, wszystko zależało od tego, na jaki kraj auto szło i tak np. na rynek niemiecki w pakiecie klucz komfortowy (czyli keyless entry) czujnik otwierania gestem był w tym pakiecie i pakiet ten miał kod wyposażenia PGC w Avacie i PGE w Sedanie. Na rynek polski tego nie było w pakiecie klucz komfortowy i trzeba było wybrać/zaznaczyć jako dodatkowe wyposażenie.

Musisz rozkodować VIN i po kodach wyposażenia będzie wiadomo.

Inna możliwość to podpiąć pod komputer i sprawdzić w sterowniku komfortu (46) czy czujnik gestu jest na liście jako subsystem, tak jak poniżej widać.

Adresse 46: Komfortsystem (J393)       Labeldatei:* Keine
   Teilenummer SW: 8W0 907 064 BC    HW: 8W0 907 064 C
   Bauteil: BCM2 MLBevo   018 0328  
   Datenstand-Nummer: 8W0909501E  0041
   Codierung: 01340000000000E06309A0006E00480233004000004F06502F0400000504803F001F0001000000
   Betriebsnr.: WSC 12345 123 12345
   ASAM Datensatz: EV_BCM2HellaAU736 011012
   ROD: EV_BCM2HellaAU736_011_AU49.rod
   VCID: 7EA40F8C7076BFEA7D7-802A

Steuergerät für Heckklappenöffnung:
   Subsystem 1 - Teilenummer SW: 3AA 962 243 G    HW: 3AA 962 243 G
   Bauteil: GEB.F.Heckoef  H16 0903
   Seriennummer: 84466305           

Opublikowano

Mam dość nisko wyposażoną wersję z Belgii, mam keyless, elektryczną klapę i czujnik otwierania nogą. Otwieranie nogą musiało być tam w pakiecie tak jak piszesz, nie wierzę żeby ktoś za to dodatkowo zapłacił w tym aucie. Tak samo jak pewnie ta elektryczna klapa była w standardzie na tamten rynek.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja natomiast nie mam elektrycznej klapy w sedanie, a jest czujnik otwierania nogą. Podpowiedział mi kolega. Byłem mile zaskoczony:) Mam pakiet komfortowy z dostępem bezkluczykowym.

Mam pytanie, poneiważ nie znalazłem takiej opcji w MMI. Czy da się tak skonfigurować Bezkluczykowy dostęp aby samochód sam zamykał się po oddaleniu od pojazdu, bez potrzeby dotykania czujnika na klamce.

Przyzwyczajenie z moich 2 innych samochodów(renault i nissan)

Opublikowano
3 minut temu, Lewey89 napisał(a):

Czy da się tak skonfigurować Bezkluczykowy dostęp aby samochód sam zamykał się po oddaleniu od pojazdu, bez potrzeby dotykania czujnika na klamce.

Nie ma takiej możliwości.

W sterowniku występują tak opisane adaptacje, ale nie działają po aktywowaniu ich.

Opublikowano
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

W sterowniku występują tak opisane adaptacje, ale nie działają po aktywowaniu ich.

Dziękuję za odpowiedź.

Muszę się w takim razie kontrolować. już kilka razy nie zamknąłem samochodu. Przyzwyczaiłem się, że wychodzę z auta, a samochód sam się zamyka?

Opublikowano

Napewno? Wydaje mi się że jest taka opcja i mi działała po aktywowaniu tylko zrezygnowałem z niej bo nie byłem jakoś przekonany. Auto otwierało się i zamykało jak podchodziłem/odchodziłem z kluczykiem. To było dawno ale 99% działało tak jak piszę i to tylko kwestia kodowania.

edit: ok, być może to tylko otwiera auto i dlatego wtedy z tego zrezygnowałem

image.png.2e284c63ce0cb4e1ee67b72174b4437b.png

Edytowane przez wuPiotrek

Opublikowano

8 godzin temu, wuPiotrek napisał(a):

Napewno?

Na pewno, zakoduj sobie (bajt 28 bit 7) i sprawdź czy Ci zamknie.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Gdzie dokładnie znajduje się ten moduł do otwierania gestem ?
Po zakupie miałem z nim problem - nie działał.
Po jego naprawie - podziałał kilka miesięcy i zaś nie działa :( Może wystarczy sam moduł wymienić, skasować błędy i wszystko wróci do normy....
Pytanie tylko czy łatwo się do niego dostać ?

Opublikowano

https://a4-klub.pl/topic/480929-czujnik-otwierania-klapy-tył/?do=findComment&comment=5646236

Jeżeli w sterowniku nie masz zapisanych żadnych błędów a otwieranie pomimo tego nie działa to musisz wyczyścić te dwie anteny/czujniki. Gdy są zabrudzone nie rozpoznaje gestu.

Wsuń się pod auto, poluzuj dolne śrubki dyfuzora, tak abyś mògł go odchylić lekko w dół i wsunąć rękę, następnie mokrą szmatką lub mokrym pędzelkiem przeczyść te czujniki/anteny suczególnie w środkowej części zderzaka, tam gdzie wsuwasz nogę, chcąc otworzyć gestem.

Ostatnio też tak miałem, że nie reagowały na gest, a w sterownikach zero błędów. Wyczyściłem czujniki/anteny i działa.

Nie były jakoś bardzo zabrudzone ale wystarczyło aby zaburzyło ich działanie.

Screenshot_20240205_141243_Opera.jpg

Screenshot_20240205_141112_Opera.jpg

Screenshot_20240205_140704_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 2.02.2024 o 21:03, Muskel1 napisał(a):

Czy  mmi da się zmienić ustawienie otwierania klapy gestem? 

Opublikowano

Nie ma opcji aktywowania lub deaktywowania czujnika gestu, jeżeli o to Ci chodzi.
Jedyne co można ustawić w MMI, to aktywacja i deaktywacja klamki bagażnika, aby nikt Ci nie otworzył bagażnika jak siedzisz w aucie.

Opublikowano

Chodzi o to że przed kupnem auta sprzedający otwierał auto gestem nogi a ja niestety nie potrafię tego zrobić ?

Opublikowano

Masz zapisany błąd w sterowniku świadczący o usterce czujnik/sterownika lub wiązki do niego, więc nie dziwne, że nie działa. Niestety na zdjęciu z błędem nic nie widać, bo jest ucięte, więc Ci nie powiem co dokładnie ma usterkę. Wrzuć auto-scan to zobaczymy co tam jest zapisane.