Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Mam 16" ale myślę nad wiekszymi tylko co z osiągami auta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Mam w tej chwili zalozone fele 16" u siebie i jest git... nie odczuwam roznicy w jezdzie i osiagach.. moze dlatego ze poprzednie 2 moje 15"z opona wazyly prawie tyle co jedna ta 16" z opona.. ale mniejsza o to....

Chodzi o to ze mam silnik 1.6 czyli nie zawiele i chcialbym zalozyc 17" ewentualnie 18" tylko nie wiem jak bedzie z osiagami itp. Przerabial juz to ktos w tym silniku??

Opublikowano

Ja mam 17'' 235 szerokość. Auto daje radę, choć trzeba się liczyć z tym, że osiągi lekko spadną.

Opublikowano

Kolega ma 1.6 i też śmiga na 17". Ogólnie na osiągi nie narzeka. Pamiętaj też że wiele zależy od felgi bo felga feldze nierówna.

Opublikowano

do B5 17" jest optymalna > 18 juz bym nie zakladal

jest sposob na to aby osiagi nie pogorszyly sie po zmianie na 17":

1. lekka felga > np OZ superleggera lub ultarleggera > uzywki mozna dosc tanio wygarnac

2. do tego lekka opona 225/40/17

Opublikowano

2. do tego lekka opona 225/40/17

Nigdy takich opon!

To tylko złudne wrażenie zachowania osiągów, bo przekłamanie na liczniku jest duuuże. Jak już to szukałbym felg 7jx17 i opona 205/50 (kilka osób jeździło na takich).

Opublikowano

To tylko złudne wrażenie zachowania osiągów, bo przekłamanie na liczniku jest duuuże. Jak już to szukałbym felg 7jx17 i opona 205/50 (kilka osób jeździło na takich).

Ja mam 17x7J ale do tego opony 215/45/17 i to jest według mnie lepsze rozwiązanie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

czyli chyba najrozsadniej bylo by zalozyc 17, ale chyba na 7,5"...

a co do oponek to chyba 205/50 tak jak mowicie... ale czy bedzie widac roznice miedzy 16 a 17?

Najfajniej wygladaja chyba 18 no ale osiagi :(....

A tak na marginesie jakiej firmy fele sa najlzejsze chodzi mi tu o jakos i mala cene, oczywiscie mowie o uzywkach ;)

Teraz mam taka fele swiezo po renowacji, jest fajna i bardzo lekka ale mala:(

4b23c111d4c55e14med.jpg

Opublikowano

a co do oponek to chyba 205/50 tak jak mowicie... ale czy bedzie widac roznice miedzy 16 a 17?

Oczywiście, dlaczego miałoby tak nie być?

A tak na marginesie jakiej firmy fele sa najlzejsze chodzi mi tu o jakos i mala cene, oczywiscie mowie o uzywkach ;)

OZ zapewne[br]Dopisany: 04 Maj 2009, 20:00_________________________________________________Nie musisz się przejmować tak wagą, ja mam ori Audi, z oponą 235/45R17 i jedno koło waży ponad 25kg. I jakoś żyję ;)
Opublikowano
  • Autor

:mysli:

A powiedzcie mi jeszcze jak wyglada komfort jazdy na 17....??

Wsumie kiedys mialem 17 przez tydzien i zaciekawie sie nie jezdzilo moze dlatego ze felga byla 8,5cala a opona byla na nia naciagnieta 205/50...

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze jak wyglada komfort jazdy na 17....??

Jest ok, większej różnicy nie odczujesz.
Opublikowano

zaba84 kiedyś jak jeszcze nie miałem :audi::a4fan: to posiadełem Golfa 4 z super mocnym silnikiem 1.4 75KM :kox: i tam przez jakiś czas miałem koła 205/50R17, później je dobrze sprzedałem i kupiłem koła 205/55R16 i ja żadnej różnicy nie odczułem i w osiągach, spalaniu czy komforcie. Jedynie różnica była pomiędzy zimowymi kołami 175/80R14 a letnimi ww. na kożyść zimowych w niższym spalaniu o około 1.5l/100km, wyższym komforcie i lepszych osiągach, natomiast minusem prowadzenie auta.

Także jak kupić to bierz 17" auto ładnie wygląda, a jak 1.4 w golfie dawał rade z takimi naleśnik to A4 z 1.6 też da.

POLECAM 17"

Opublikowano

Ja u siebie mam 17" przód 7,5" 215/45 tył 9" 235/40 i jest ok. Nie odczułem znacznej różnicy pomiędzy zimówkami 195/65/15

Więc zakładaj 17" a jeśli chcesz 18" to też bym sie jakoś specjalnie nie obawiał

Opublikowano

A tak na marginesie jakiej firmy fele sa najlzejsze chodzi mi tu o jakos i mala cene, oczywiscie mowie o uzywkach

Nie da się jednoznacznie tego stwierdzić. Firmy mają w ofercie lżejsze i cięższe felgi dlatego musisz poszukać parametrów w sieci konkretnego modelu. Co do komfortu to przy 17" nie ma z tym problemu :wink4:

Opublikowano

205/50/17 śmiesznie wyglądają... są strasznie wąskie, jak już to maksymalnie typowe w rozmiarze i umiarkowane cenowo 225/24/17 i to chyba max na jaki możesz sobie pozwolić przy tym silniku... ja mam lato 225/50/16 i czuję róznicę po założeniu np. po zimie... a mam mocniejszy silnik... także przemyśl sprawę

Opublikowano

205/50/17 śmiesznie wyglądają... są strasznie wąskie, jak już to maksymalnie typowe w rozmiarze i umiarkowane cenowo 225/24/17 i to chyba max na jaki możesz sobie pozwolić przy tym silniku... ja mam lato 225/50/16 i czuję róznicę po założeniu np. po zimie... a mam mocniejszy silnik... także przemyśl sprawę

Jak już to 225/45/17 :wink4:

Opublikowano

ja mam lato 225/50/16 i czuję róznicę po założeniu np. po zimie... a mam mocniejszy silnik... także przemyśl sprawę

Jeszcze do niedawna jeździłem na 205/55/16 (lato i zima), teraz na 225/45/17, i tak jak Kolega pisał, czuję sporą różnicę jeśli chodzi o osiągi (w sensie przy większych prędkościach 150->, do setki różnica raczej nie odczuwalna jak dla mnie).

Komfort na "-"

Pozdr

Opublikowano

co do felg mam u siebie założone przód 225/40/18 a tył 235/40/18 różnicy dużej nie ma w jeździe jak i w spalaniu ale co do szerokości 235 na tył jest ciut za szerokie ponieważ przy obciążonym tyle obciera o mocowanie sprężyny jeździ się fajnie i fajnie się trzyma a różnica w zużyciu paliwa to jakieś 2 litry na 100/km

http://www.vpx.pl/zdjecie,img_00522.html

http://www.vpx.pl/zdjecie,img_00474.html

Opublikowano

Dołączę się do tematu mianowicie chodzi mi czy na felgę o takich wymiarach 8 x 17 5x112 35 mogę założyć oponę 215/45/17?Chodzi mi żeby nic nie tarło na skręconych kołach itd.

Opublikowano

Dołączę się do tematu mianowicie chodzi mi czy na felgę o takich wymiarach 8 x 17 5x112 35 mogę założyć oponę 215/45/17?Chodzi mi żeby nic nie tarło na skręconych kołach itd.

Możesz założyć :wink4: