Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana skrzyni tiptronic ZF 5HP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

posiadam a4 b6 1.8t quattro z tiptronicem, w ostatnim czasie zacząłem obserwować pooszarpywania (głównie przy cofaniu pod lekką górkę i przy stawaniu na światłach) oraz przeciąganie biegów (ale podobno to standard), dlatego chcę zorientować się jakie mam opcje. 🤔

Zastanawiałem się nad wymianą na nowszą skrzynię dsg (chociaż z tego co wiem, te pojawiły się dopiero w b8, więc może być to niemożliwe) lub inną skrzynię automatyczną pomijając cvt. 

Istnieje również opcja naprawy oryginalnej skrzyni, jednak samochód ma duży przebieg, a mi nie jest znane jaki żywot wiodła ta skrzynia, więc chciałbym uniknąć inwestowania w ewentualnego "trupa". 😅

Często przemieszczam się autostradami, dlatego przy wymianie miło by było też obniżyć obroty silnika.

Widziałem tematy, w których opisywano, że skrzynie manualne pasują z 2.0tfsi oraz 2.5tdi z b7, więc zakładam, że automat również powinien, ale może to nie być tak oczywiste.

Podobno kolejna generacja ma już inne przełożenia w torsenie, zatem czy trzeba wymienić dyfer lub wał?

Jakie inne modele mogą posłużyć jako dawcy i jakich oznaczeń skrzyń powinienem szukać? 😊

Opublikowano

Chciałbym w miarę możliwości, trochę odgrzać kotleta, rok temu wymieniłem olej i problemy przestały być tak mocno odczuwalne (albo się do nich przyzwyczaiłem), jednak teraz chciałbym podejść do tematu porządniej. 

Chodzi o skrzynie ZF 5HP19FLA (aktualnie mam FEP). Dostałem informację, że poza tą co mam jeszcze oznaczenie "GBF" na 99% będzie pasować bez niczego, a reszta też ma się dużo nie różnić (co jest dla mnie dziwne, były w innych silnikach).

W przypadku skrzyń manualnych na forum jest dużo informacji, że skrzynie z innych silników pasują do 1.8T, więc zakładam, że w automatach jest podobnie, a jak z przełożeniami?

Muszę tylko zwrócić uwagę, żeby była tak samo odczytywana prędkość, czyli skrzynie przed 2004 rokiem, czy jest możliwość łatwego przerobienia czujnika i nowsze też wchodzą w grę?

Czy ktoś mądrzejszy może mi doradzić, co z innymi kodami, czy różnią się czymkolwiek i czy informacje które dostałem są prawdziwe?

Chcę wiedzieć jakiej skrzyni mogę szukać (bo jest ich całkiem sporo) i nie ukrywam, że jak już mam się tym zająć to chętnie bym przytulił dłuższą skrzynię.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady! 😊

image.png.458d4345358b583ba9079766b7c1a251.png