Opublikowano 15 Października 20232 l Witam przeszukałem całe forum odnośnie zmiany lusterka w A4 B9 ze zwykłegomanualnego na fotochrom i znalzłem bardzo rozwinięty temat ale tylko przy wykonaniu tej operacji w A4 B9 nikt nic nie opisuje odnośnie wymiany w B9. a więc może wspnymi siłami stworzymy jakieś manuala który komuś omoże kupiłem: lusterko 8W0857511 w lusterku są 4 piny 1 2 6 7 Z opisu z tematu wymiany w b8 wiemże pin 1 to + pin 2 to masa pin 6 (podłączony do pinu 7 wtyczki od lampki kostki 8-mio pinowej) nie wiem jaka jest lampka i wtyczka w A4 b8 pin 7 (podłączony do gateway) nie wiem czy Gateway jest takie same jak w A4 B8 Nie ukrywam że chciał bym podłączyć wszystko jak w oryginale więc interesuje mnie dokłade miejsca połączeń wszystkich przewodów , temat kieduś wrzuciłem ale nie został pociągnięty może teraz się uda .
Opublikowano 24 Listopada 20232 l @Muskel1 orientujesz się czy po wymianie na lusterko fotochrom należy je zakodować?
Opublikowano 24 Listopada 20232 l 1 minuta temu, Muskel1 napisał(a): Tak. Kodowanie lusterka ? Jeśli mam zwykłe lusterko, kamerę . To zmieniając na foto trzeba kupować nową wiązkę a jeśli tak to dużo mnie czeka rozbierania?
Opublikowano 24 Listopada 20232 l Wiązkę musisz dokupić. Są gotowe zestawy, lusterko i wiązka. Wiązkę musisz puścić z lusterka, lewym słupkiem A do BCM1.
Opublikowano 24 Listopada 20232 l 2 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wiązkę musisz dokupić. Są gotowe zestawy, lusterko i wiązka. Wiązkę musisz puścić z lusterka, lewym słupkiem A do BCM1. Dzięki. Myślałem że w przypadku kiedy jest kamera jest też podciągnięta wiązka do lusterka
Opublikowano 31 Grudnia 20232 l W dniu 24.11.2023 o 21:37, fafiks napisał(a): @Muskel1 orientujesz się czy po wymianie na lusterko fotochrom należy je zakodować? Jako ciekawostkę napiszę, że montowałem u siebie w polifcie lusterko fotochrom i zadziałało bez kodowania nawet nie znalazłem info gdzie miałbym to włączyć
Opublikowano 1 Stycznia 20242 l W dniu 31.12.2023 o 09:38, Muskel1 napisał(a): Bo z pewnością masz już czujnik deszczu i jest już zakodowany. A czy jest możliwość że przy pewnych opcjach wyposażenia była dociągnięta wiązka do lusterka foto ? (Przygotowanie)
Opublikowano 1 Stycznia 20242 l 10 godzin temu, fafiks napisał(a): A czy jest możliwość że przy pewnych opcjach wyposażenia była dociągnięta wiązka do lusterka foto ? (Przygotowanie) Wiązkę kupiłem na stronie Vaginstal. Szczerze polecam koszt to coś koło 120zł. Wygląda jak oryginał i jest bardzo czytelna instrukcja gdzie podłączyć
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l @Muskel1mam pytanie. Sprawdziłem na liście bezpieczników, w podstopnicy. ST4 poz1, jest tam bezpiecznik Do lusterka wstecznego, podgrzewanie foteli, panelu klimatyzacji tylnej. Nie mam żadnego z tych komponentów za instalowanego fabrycznie a bezpiecznik jest wpięty i w chodzi tam żółty kabelek. Czy możliwe jest że na tym bezpieczników może być jeszcze coś innego ? A może faktycznie jest gdzieś pod prowadzona ta wioska do lusterka i jest ukryta w podsufitce tylko nie wiem gdzie ją szukać
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l Ten bezpiecznik jest odpowiedzialny za dużo więcej funkcji, między innymi także złącze OBD2, tylny panek klimatyzacji itp. Nie masz na 100% wiązki pod lusterko fotochromatyczne.
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l 19 minut temu, Muskel1 napisał(a): Ten bezpiecznik jest odpowiedzialny za dużo więcej funkcji, między innymi także złącze OBD2, tylny panek klimatyzacji itp. Nie masz na 100% wiązki pod lusterko fotochromatyczne. Dziękuję
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l 3 godziny temu, A4B9 napisał(a): @Muskel1mam pytanie. Sprawdziłem na liście bezpieczników, w podstopnicy. ST4 poz1, jest tam bezpiecznik Do lusterka wstecznego, podgrzewanie foteli, panelu klimatyzacji tylnej. Nie mam żadnego z tych komponentów za instalowanego fabrycznie a bezpiecznik jest wpięty i w chodzi tam żółty kabelek. Czy możliwe jest że na tym bezpieczników może być jeszcze coś innego ? A może faktycznie jest gdzieś pod prowadzona ta wioska do lusterka i jest ukryta w podsufitce tylko nie wiem gdzie ją szukać Poza tym masz też kamerę na przedniej szybie i ona też jest zasilana z tego bezpiecznika.
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l Ok, podłączę się więc pod ten bezpiecznik . możesz napisać jak zakodować lusterko foto? No chyba że nie trzeba tego robić.
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l Ten przewód z bezpiecznika idzie między innymi do kamery na przedniej szybie, więc do bezpiecznika nie musisz ciągnąć przewodów. Tylko z lusterka do BCM1. Masz czujnik deszczu i światła na szybie?
Opublikowano 4 Stycznia 20242 l 3 minut temu, Muskel1 napisał(a): Ten przewód z bezpiecznika idzie między innymi do kamery na przedniej szybie, więc do bezpiecznika nie musisz ciągnąć przewodów. Tylko z lusterka do BCM1. Masz czujnik deszczu i światła na szybie? Tak mam czujnik deszczu , a czy światła to nie wiem ? wiązka była już przewodami do BCM, masy i bezpiecznika .