kuba111 Opublikowano 21 Października 2023 Opublikowano 21 Października 2023 Witam. Objawy jak w tytule. Już nie mam pomysłu co wymienić. Auto traci moc, głośno pracuje. Brak błędów w sterowniku. Ciekowska jest taka, że czasami jak wezmę zakręt lub podskoczy auto na nierównościach to zaczyna poprawnie pracować. Czasami jak pojadę w góry także silnik odzyskuje poprawna pracę. Pomóżcie bo nie mam już siły.
Speedeer Opublikowano 21 Października 2023 Opublikowano 21 Października 2023 Hmm, podpinam się do tematu, w moim przypadku to a4b6 1.8t przykład z dziś.. ostry zakręt w prawo i na chwilę doładowanie spada z 1bar na ~0.6bar. Trakcja nie złapała ..
kuba111 Opublikowano 22 Października 2023 Autor Opublikowano 22 Października 2023 Zaczynam to wiązać z jakimś stykiem lub jego brakiem. Ja naprawdę wymieniłem już prawie wszystko. Zastanawiam się nad sterownikiem silnika i tematem zimnych lutów.
sebol1204 Opublikowano 30 Października 2023 Opublikowano 30 Października 2023 Zrób logi, pewnie wiele się wtedy wyjaśni. Auto seria czy jest po jakimś programie?
kuba111 Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Opublikowano 4 Listopada 2023 Auto seryjne. Był kiedyś wzywany na serwis z uwagi na tzw. Diesel Gate. Wiadomo o co chodzi. Ale później szukając jakiegokolwiek punktu zaczepienia wgrywano oryginalny program i bez skutku. Zaczynam się zastanawiać już nad wszystkim. To tak jak np zamek drzwi raz działa raz nie. Wiado jest, ze ewidentnie do wymiany. Temat także znany i oczywisty. Ale tutaj silnik raz pracuje prawildlo raz wręcz nie da się jechać. Masakra
Speedeer Opublikowano 11 Listopada 2023 Opublikowano 11 Listopada 2023 Odczuwasz te różnice w częstotliwości powiedzmy 1-2 razy dziennie? Wpływ wilgotności powietrza/deszcz również jest odczuwalny? A jak u Ciebie z akumulatorem? Sprawdzałeś spadki napięcia podczas rozruchu?
kuba111 Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Opublikowano 24 Listopada 2023 Akumulator mam nowy. Nie ma spadków napięcia. Odczuwam różnice w pracy silnika np jak zmienia się pogoda. Zauważyłem, że jadąc w góry ( zmiana ciśnienia atmosferycznego) auto zaczyna lepiej pracować. Wiadomo, że układ wtryskowy współpracuje poprzez sterownik z układem dolotowym. Dzisiaj zamówiłem w serwisie oryginalny czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym tzw MAP Sensor. Mierzy ciśnienie bez względu na zmianę ciśnienia atmosferycznego. Jutro przyjdzie. Zamontuję i dam znać czy coś pomogło. Koszt 360 zł.
Lukaa5 Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 co wymieniałeś ? zrób logi , czy są zapisane i jakie błędy
Speedeer Opublikowano 25 Listopada 2023 Opublikowano 25 Listopada 2023 W dniu 24.11.2023 o 17:41, kuba111 napisał(a): Akumulator mam nowy. Nie ma spadków napięcia. Odczuwam różnice w pracy silnika np jak zmienia się pogoda. Zauważyłem, że jadąc w góry ( zmiana ciśnienia atmosferycznego) auto zaczyna lepiej pracować. Wiadomo, że układ wtryskowy współpracuje poprzez sterownik z układem dolotowym. Dzisiaj zamówiłem w serwisie oryginalny czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym tzw MAP Sensor. Mierzy ciśnienie bez względu na zmianę ciśnienia atmosferycznego. Jutro przyjdzie. Zamontuję i dam znać czy coś pomogło. Koszt 360 zł. Są jakieś efekty?
Rekomendowane odpowiedzi