Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bardzo częste wypalanie DPF w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Tomnik napisał(a):

Chyba nie zrozumiałeś. Pierwszą czynnością, którą powinieneś wykonać jest demontaż DPF i jego przeczyszczenie. To jest podstawa.

Dalej jego montaż i ewentualnie wymiana czujnika różnicy ciśnienia, reset wartości popiołu. 

Nie wiem czy zerkałeś na odczyty (z 1 posta i tego, którego dodałem dzisiaj), ale kolega, którego cytuje niżej chyba zerknął. 

Zacznę zwyczajnie od najprostszej czynności z czujnikiem, który tak czy siak wymieniłbym przy praniu DPF.

Jeżeli nie czytałeś to nadmienię: auto nie kopci, końcówki wydechu czyściutkie, pod nogą nie czuję ubytku mocy a cała sytuacja miała miejsce po tym jak wsiadłem za koło po niedoświadczonym kierowcy. Nie szukam winnego a tylko wskazuje i pytam czy mogło mieć to wpływ na to co miało miejsce. Sam od 2 lat nie miałem żadnego problemu. Regularnie wypalał się co około 500/600+km w zależności od stosunku miasto/trasa. 

35 minut temu, sebaa napisał(a):

Z tego co widać czujnik pokazuje głupoty. Na odpalonym samochodzie masz -3 hPa. Póki co czujnik do wymiany.

Opublikowano
9 godzin temu, marvin1996 napisał(a):

Nie wiem czy zerkałeś na odczyty

Tak, zaznajomiłem się(byłem zaznajomiony) z danymi jak i opisem problemu, które przedstawiłeś. 

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor

Po wymianie czujnika wartości są takie same jak przed wymiana. Pojeżdżę trochę i zobaczę co ile km się wypala. 

Opublikowano

Dpf do prania ale to już na początku Ci pisaliśmy.

Opublikowano

Zrobiłeś reset wyuczonych wartości czujnika i adaptacje?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, sebaa napisał(a):

Zrobiłeś reset wyuczonych wartości czujnika i adaptacje?

Tak. 

2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Dpf do prania ale to już na początku Ci pisaliśmy.

Koniec końców raczej tak zrobię ;)

Opublikowano
23 godziny temu, marvin1996 napisał(a):

Po wymianie czujnika wartości są takie same jak przed wymiana

No cóż, nie pozostaje mi nic innego tylko napisać, to co zostało już kilkukrotnie wspomniane - filtr do czyszczenia.

Wspomnę jeszcze tylko i nie po to aby "na siłę" nie zgodzić się z opinią kol. Muskel, którego wiedza ogólnie w tematach A4 (i nie tylko) jest obszerna i ją sobie cenię - wymiana czujnika (wiąże się z kilkuset złotowym wydatkiem) po "praniu"/wymianie DPF nie jest konieczna, jeśli (właśnie...) czujnik ten pracuje prawidłowo. Ale aby to (prawidłowość działania) ocenić, trzeba mieć trochę doświadczenia/wiedzy. Rozumiem, że wymiana to dla tzw. świętego spokoju.

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
48 minut temu, Tomnik napisał(a):

Rozumiem, że wymiana to dla tzw. świętego spokoju.

Dokładnie, jest tak jak piszesz. Jest to zabieg prewencyjny:wink: W końcu ma bezbłędnie następne 200 kkm służyć.

W większości przypadków scenariusz wygląda następująco: klient oddaje dpf do czyszczenia, po czyszczeniu zakłada na auto i jeździ nie sprawdzając czy wszystko jest tak, jak powinno być. Jeździ do czasu wystąpienia problemu z dpf i dziwi się dlaczego, skoro był wyczyszczony. Dlatego zawsze zalecam wymianę, aby właśnie zlikwidować w przyszłości jedną z możliwych przyczyn. Jeżeli natomiast, tak jak opisujesz, ktoś ma trochę pojęcia i sprzęt aby co jakiś czas tam zajrzeć, czy wszystko jest ok. można  zostawić stary (sprawny) czujnik. Ja swoje auta regularnie podpinam pod VCDS i sprawdzam oraz notuję sobie wartości, po to właśnie aby wcześnie wykryć możliwe problemy i przeciwdziałać a nie naprawiać później skutki.