Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd B11AF07 (008) usterka mechaniczna silnik nastawczy klapy świeżego powietrza w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z klimatyzacją jednostrefową w moim Audi A4B9 2.0 TDI 190 KM Stronic, po podłączeniu komputera diagnostycznego ukazuje się błąd numer

327971- silnik nastawczy klapy świeżego powietrza

B11AF07 (008)- usterka mechaniczna

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi jak zabrać się za wspomniany temat. Pozdrawiam

Rozwiązane przez dady 9

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Wymienić silniczek.

Opublikowano
  • Autor

Muskel 1, Uważasz, że wykonanie nastawów podstawowych nic nie pomoże. Mógłbyś m podpowiedzieć swoim fachowym okiem jak się zabrałbyś za to.

Edytowane przez dady 9

Opublikowano
37 minut temu, dady 9 napisał(a):

Witam, mam problem z klimatyzacją jednostrefową w moim Audi A4B9 2.0 TDI 190 KM

Mozesz napisac do dokladnie sie dzialo?

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem, że z kratek nawiewowych wydostaje się mała ilość ciepłego powietrza, przy pracy na maksymalnej wydajności.( w tle słychać głośną pracę nawiewu, która nie przekłada się na ilość ciepłego ogrzewania). Po wciśnięciu termoobiegu wszystko działa jak należy, a z kratek wydostaje się powietrze. Po podłączeniu kompa pokazuje błąd 327971-silnik nastawczy klapy świeżego powietrza,  B11AF 07 (008)- usterka mechaniczna.

Edytowane przez dady 9

Opublikowano

no to wynika z tego ze wlasnie klapa sie poprawnie nie otwiera. Wymien silniczek, albo daj do mechanika na wymiane.

Opublikowano
  • Autor

Czy w tym przypadku wykonanie nastawów podstawowych  klimy może pomoc, nie chcę od razu brać się za wymianę silnika,  może jest to wina zawieszenia się w pewnej pozycji,  nadmieniam, że poza tym błędem żadnych dodatkowych nie zgłasza. Nie chcę od razu jeździć po mechanikach, sam chcę się czegoś nauczyć, korzystając z pomocy grupowych fachowców.  Koalakm dzięki za zainteresowanie sprawą. Jeżeli chodzi o zdjęcie, teoretycznie jest to silniczek klapy świeżego powietrza, który znalazłem analizując ilustrację Muskiel1 w temacie Problem z nawiewami w A4 B9 (Parowanie szyb) oznaczenie części numerem 11.

1700566577772.jpg

Edytowane przez dady 9

Opublikowano

Możesz zacząć od najprostrzych i najtańszych rzeczy, czyli wykonanie nastaw podstawowych. Jak to nie pomoże dobierz się do silniczka i sprawdź czy reaguje na zmianę ustawień na panelu. Jeżeli nie, to najprawdopodobniej silniczek padł lub mechanizm przestawiania klapy się gdzieś przycina.

Opublikowano
  • Autor

Muskiel 1, sytuacja wygląda tak po podłączeniu kompa, gdy mam włączoną klimę wraz z nawiewem na kratki, słychać głośną dmuchawę powietrza wewnątrz, lecz powietrze nie wydostaje się w kierunku pasażerów, a co z tym idzie widnieje błąd B11AF 07 (008)- usterka mechaniczna.,  Jednak, gdy nacisnę przycisk zamknięty obieg powietrza, wtedy ciepłe powietrze trafia w kierunku pasażerów z odpowiednią wydajności i siłą, a komputer nie wykrywa z takiej sytuacji żadnych błędów ( wykonałem to spostrzeżenie kilkukrotnie). 

Jeżeli chodzi o nastawy podstawowe mógłbyś mi podpowiedzieć jak tego dokonać. Myślę, że ten temat w przyszłości na pewno przyda się użytkownikom, gdyż wertuję Internet w tym temacie bezskutecznie.  

Edytowane przez dady 9

Opublikowano

Nastawy podstawowe powinny znajdować się w sterowniku klimy 08, w nastawach podstawowych

Klikasz na nie i otworzy się kolejne okno. W tym oknie powinna być możliwość wyboru nastaw postawowych silniczków klap,

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Zrobione tak jak zaleciłeś, dokonano nastaw podstawowych silnika nastawczego klapy świeżego powietrza. Działanie skuteczne, brak błędów, klima działa jak należy. Dziękuję, pozdro.

Edytowane przez dady 9

Opublikowano

Elegancko, miałem ten sam problem, nastawy ogarnięte i śmiga jak należy. Dzięki dady9

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy idzie ogarnąć takie nastawy podstawowe w OBD Eleven Pro? Dzisiaj spotkał mnie identyczny problem jak kolegom wyżej.

Opublikowano

Tak.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, mam ten sam problem co jest opisany powyżej. Próbuje zrobić nastawy podstawowe, wchodzę w sterowanie klimy 08, nastawy podstawowe. Mam do wyboru :NASTAWY2.png.fdff55d22cfe6a2b3e112706ad51b52a.png 

nie wiem, który wybrać... 

Opublikowano

IDE01546