rav Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 Witam Kilka dni temu wymianiałem olej w silniku i filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej tzw. słynną odmę w V6 TDI . Dzisiaj kontrolnie sprawdziłem stan oleju i okazało się, że na bagnecie stan był tak troche bliżej MIN niż MAX, tak więc postanowiłem dolać odrobinę oleju. Po odkręceniu korka wlewu oleju z otworu wydobyła się mała chmurka czegoś na wzór dymu. Czy to normalne zjawisko. Nadmienią, iż całą operację wykonałem na rozgrzanym silniku, chwilę po zgaszeniu auta. __________________ Pozdrawiam Rafał
Cristoforo Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 było to juz tego sporo a jak zagotujesz wode w czajniku to co widzisz? (po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej) jest to normalne zjawisko, że leca opary z oleju
rav Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Opublikowano 5 Maja 2009 Witam a jak zagotujesz wode w czajniku to co widzisz? Olej silnikowy to chyba nie H20 i nie paruje tak jak zagotowana woda ?? A po za tym temperatura wrzenia oleju jest znacznie wyższa niż wody . Jesli się mylę to proszę o sprostowanie. Przed utworzeniem tematu szukałem na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Być może pominołem jakies posty na ten temat. Jeśli tak to proszę o wskazówki gdzie mam szukać odpowiedzi na moje pytanie. ________________ Pozdrawiam Rafał
juchas Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 wydaje mi się kolego że nie ma czym się martwić.
Cristoforo Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Witam a jak zagotujesz wode w czajniku to co widzisz? Olej silnikowy to chyba nie H20 i nie paruje tak jak zagotowana woda ?? A po za tym temperatura wrzenia oleju jest znacznie wyższa niż wody . Jesli się mylę to proszę o sprostowanie. Przed utworzeniem tematu szukałem na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Być może pominołem jakies posty na ten temat. Jeśli tak to proszę o wskazówki gdzie mam szukać odpowiedzi na moje pytanie. ________________ Pozdrawiam Rafał czy ja porównałem gotującą sie wode do oleju podałem tylko przykład nie ma co sie obawiać
rav Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Opublikowano 6 Maja 2009 Witam Dzięki za informacje. ( PS. A już myślałem, że coś niedobrego dzieje z silnikiem w moim aucie. ) _________________ Pozdrawiam Rafał
kepasa Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 A po za tym temperatura wrzenia oleju jest znacznie wyższa niż wody . Jesli się mylę to proszę o sprostowanie. nikt nie pisał że olej wrze... tylko że uchodzą opary... nie panikuj...
Rekomendowane odpowiedzi