Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klekot silnika w Audi A4 B8 1.8 TFSI CJEB

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Dev,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lordkliczko jakie miałeś objawy przed wymianą zaworów zmiennej fazy rozrządu ? I w sumie to które pasowały 2xF czy 1xF i 1xH ? 

Opublikowano

U mnie przed wymianą zaworów samochód klekotał jak Diesel, miał problem z wolnymi obrotami a podczas jazdy brak mocy 

Opublikowano

A czy klekot był przy odpaleniu ciepłego silnika i był słyszalny dość głośno przez ok 2 sekundy po czym się wyciszał ?

Z jaką końcówka numeru kupiłeś zawory i jakiej firmy ?

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam bo było to prawie rok temu to przy odpaleniu zimnego silnika nie było tego klekotu w miarę rozgrzewanie silnika zaczynał się pojawiać. 

Pamiętam jeszcze że jak klekot się pojawiał to wyciągałem wtyczkę z elektromagnesu "talerzyka" i klekot ustawiał. 

Zawory kupiłem INA

IMG-20240213-WA0005.jpg.69719d17bb29d87354356e9290d50248.jpg

Opublikowano

Ok dzięki

Spróbuję wymienić te zawory może się poprawi.

U mnie klekot jest tylko przy odpaleniu ciepłego silnika po przerwie ok 15minutowej. Tak jakby zawory klekotały przez 1 sekundę później silnik pracuje cichutko. 

dzięki za odpowiedź 

Opublikowano

Aby sprawdzić poprawność pracy zaworów najprościej jest podpiąć Vcds i widać jak na dłoni,jeśli jest z nim problem powinien wywalić błąd, ewentualnie możesz sprawdzić pracę układu zmiennych faz. 

Opublikowano
4 godziny temu, harychorzow84 napisał(a):

Aby sprawdzić poprawność pracy zaworów najprościej jest podpiąć Vcds i widać jak na dłoni,jeśli jest z nim problem powinien wywalić błąd, ewentualnie możesz sprawdzić pracę układu zmiennych faz. 

Hej 

Elektrozawory mam wymienione na nowe więc są ok chodzi mi tylko o zawory wkręcone w wałki. Jak można sprawdzić VCDSem zmienne fazy ?

Opublikowano

Wartości 1 i 2 z wałka ssącego muszą być przybliżone, analogicznie jest z wałkiem wydechowym. 

Jeśli są duże różnice to jest uszkodzona regulacja faz rozrzadu (uszkodzony sam talerzyk-elektromagnes lub zawór wkręcany w wałek). 

IMG_20250116_132751.thumb.jpg.d41f1aff697807723734604a9cd6f986.jpg