Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Płyn G13, a silikat w zbiorniczku wyrównawczym Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam pytanie .

Czy w a4 b9 w zbiorniczku jest sylikat ? Skoro leje sie plyn g13 ? 

Jezeli jest czy w zamiennikach zbiorniczka  rowniez bedzie silikat ?

Rozwiązane przez Bullet777

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Nie ma. W pojazdach z silikatem na zbiorniczku z płynem jest widoczna informacja o obecności silikatu.

Opublikowano
  • Autor

W takim razie to jest bardzo dziwne... dzisiaj zdemontowalem zbiorniczek i cos tam w nim sie znajduje jezeli potrzasniesz nim gora dol cos sie przemieszcza konkretna zawartosc.co.to.moze byc ? No i jak g13 plyn to tez mocno zastanawia .. zastosowali cos innego niz silikat ?

Edytowane przez Bullet777

Opublikowano

Jeszcze raz, nie masz silikatu w B9, a co masz w zbiorniczku, to Ty musisz widzieć mając go przed sobą.

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Powiem tak... Rozmawialem z kumatym kolesiem z audi.. sylikat byl owszem i u mnie jest. Na zbiorniczku jest napisane G13 a z tym plynem wymagany jest wklad sylikatu. Ale w polowie 2018 roku zmieniono w grupie vag i sylikatu juz nie ma stosuje sie plyn g12 evo . Zamowilem nowy zbiorniczek plynu chlodzacego po moim numerze vin i przyszedl bez sylikatu. . Temat uwazam za zamkniety.

Opublikowano

Gdybyś miał silitat w zbiorniczku musiałaby na zbiorniczku widnieć informacja o tym.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Ostatnio zdemontowałem zbiorniczek u siebie, bo ciekło z dolnego krućca i w środku jest woreczek z silikatem.

Na zbiorniczku nie ma informacji, jedynie napis G13 - jeśli widnieje ten napis to jest to właśnie zbiorniczek z silikatem i należy go wymienić. Było kilka poprawionych wersji tego zbiorniczka, to numery zastępcze ustawione chronologicznie:

8W0 121 405E

8W0 121 405F - od tej wersji już nie ma silikatu

8W0 121 405G

8W0 121 405L

Dane z ETKI

W starych jest nakrętka niebieska, w nowszych wersjach czarna.

Ja osobiście kupiłem używkę z literką L z 2023r.

Nowy kosztuje 240zł/ używkę zamówiłem za 99zł.

Po zmianie zbiorniczka można zostawić stary płyń w układzie (on ma już w sobie te dodatki z magicznego woreczka), albo zrobić płukankę i zalać układ najnowszym płynem G12evo (który według producenta jest mieszalny z G12+ G12++ oraz G13 bo wiele osób ma obawy że coś się stanie po zmieszaniu).

Ja na razie zostawię stary płyn, latem przy okazji serwisu olejowego dodam płukankę-zleję stary-wleję G12evo (koncentrat z FEBI wydaje mi się rozsądnym wyborem).

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja pisałem do ASO o zbiornik wyrównawczy do Audi A5 o tych numerach mam założony 8K0121403C i na nim pisze tylko G12 a teraz są takie numery zmienione 8K0121403AC i dalej są z silikatem. Zamówiłem bo może lepiej wymienić na nowy niż czekać aż tamtemu sie coś stanie, bo też zamówiłem z FEBI na nim nie pisze nawet jaki płyn wlać a też w nim lata woreczek w środku a nie widzę żadnego oznaczenia na nim żeby coś tam pisało że jest silikat ale go zwrócę bo dołożę 25zł i będzie przynajmniej oryginalny z ASO. Bo nie mogę znaleźć takiego bez silikatu a jak gdzieś pytam na allegro to nie mają takiej informacji czy jest czy nie no chyba że w tych tańszych zamiennikach nie ma nie wiem.

Numer katalogowy części:

8K0121403AC

Poprzednie zastąpione numery katalogowe:

8K0121403G

8K0121403H

8K0121403Q

8K0121403T

Edytowane przez tompab

Opublikowano
2 godziny temu, tompab napisał(a):

Bo nie mogę znaleźć takiego bez silikatu a jak gdzieś pytam na allegro to nie mają takiej informacji czy jest czy nie no chyba że w tych tańszych

Dosłownie post nad tobą masz napisane jakie są bez silikatu .

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 15:27, Lukaa5 napisał(a):

Dosłownie post nad tobą masz napisane jakie są bez silikatu .

Tylko kolego nie wiem czy zwróciłeś uwagę to są do innego modelu Audi bo całkiem inaczej wyglądają.

Z tego co wiem to ten nie ma NTY CZW-AU-005

Edytowane przez tompab

Opublikowano

a4 b9 ?

Opublikowano
W dniu 30.11.2025 o 23:51, Lukaa5 napisał(a):

a4 b9 ?

Nie A5 8TA

Opublikowano

a no ok , temat jest o a4 b9 czy tam a5 F5

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie auto z 2018 r. Na zbiorniku brak napisu G13 korek niebieski, nr zbiornika z literą na końcu F. Na zbiorniku data produkcji 2017-12-27. Wiec silikatu raczej nie ma, miałem wymienić na nowszy ale dam sobie spokój.

Opublikowano

raczej jest

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie zdemontowałem swój zbiorniczek o numerze 8W0 121 405E i jest woreczek w środku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.02.2026 o 18:43, Lukaa5 napisał(a):

raczej jest

Na górze kolega napisał że w zbiorniczku z literką F na końcu silikatu nie ma. Ty mówisz że jest.

No to w końcu komu wierzyć?

Jesteś pewien że w 8W0 121 405F jest silikat, czy wyznacznikiem jest niebieski korek wg Ciebie??

Opublikowano

Wyjmij zbiorniczek i zobaczysz czy jest. Przecież to 15 minut roboty.

Opublikowano
7 minut temu, sayan01 napisał(a):

Wyjmij zbiorniczek i zobaczysz czy jest. Przecież to 15 minut roboty.

Tak zrobię.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Najprościej w nocy podświetlić zbiorniczek latarką lub telefonem z boku z lewej strony. Woreczek widać w zbiorniczku jak na dłoni. Jest umieszczony w sekcji zbiorniczka najbardziej oddalonej od korka wlewu. Na górze zbiornika jest napis G13 i niebieski korek.

2026-03-05 22.07.02.jpg

Edytowane przez Radek_Środa