Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przeskakiwanie/drgania kierownicy w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc 3.0 tdi manual

Problem polega na "przeskakiwaniu kierownicy" przy wychodzeniu z zakretu i prostowaniu kierownicy do punktu 0. Kierownica nie wraca plynnie tylko "skokowo". Dodatkowo przy jezdzie na wprost oraz korygowaniu toru jazdy ten sam objaw. Przy ok 100km/h+ sa tez drgania kierownicy w roznych zakresach. -Opony i felgi sprawdzone na hunterze(patrzylem osobiscie) kola max 4kg bicia, felgi proste,

-nowa pompa wspomagania oraz kolo pasowe,

-nowy plyn OE i plukanie ukladu z 3 razy,

-wymieniany drazek kierowniczy,

-wymieniany magiel na podmianke z malego nalotu.

Jakies pomysly ktos ma?

Czy winne moga byc tuleje poliuretanowe w bananach? Bo takie posiadam.

Opublikowano

Magiel z pewnym nalotem? To servotronic czy zwykły? Objawy wychodzą na magiel lub pompę, jakiej firmy pompa?

Opublikowano
  • Autor

Magiel sciagany z auta o nalocie 140 tys, Servotronic 1N3, pompa Bosch nówka bo zf nie moglem nigdzie znalezc z tez pewnie bylby kosmicznie drogi

Opublikowano
9 godzin temu, Janasekk napisał(a):

Czesc 3.0 tdi manual

Problem polega na "przeskakiwaniu kierownicy" przy wychodzeniu z zakretu i prostowaniu kierownicy do punktu 0. Kierownica nie wraca plynnie tylko "skokowo". Dodatkowo przy jezdzie na wprost oraz korygowaniu toru jazdy ten sam objaw. Przy ok 100km/h+ sa tez drgania kierownicy w roznych zakresach. -Opony i felgi sprawdzone na hunterze(patrzylem osobiscie) kola max 4kg bicia, felgi proste,

-nowa pompa wspomagania oraz kolo pasowe,

-nowy plyn OE i plukanie ukladu z 3 razy,

-wymieniany drazek kierowniczy,

-wymieniany magiel na podmianke z malego nalotu.

Jakies pomysly ktos ma?

Czy winne moga byc tuleje poliuretanowe w bananach? Bo takie posiadam.

Mam ten sam objaw, który pojawia się w porze suchej, jak auto postoi na słońcu itp.

Na ogół jednak wszystko jest w porządku i kierownica chodzi płynnie.

@Janasekk u Ciebie te objawy są cały czas czy też ustają na pewien okres czasu i wracają? 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Michu1996 napisał(a):

Mam ten sam objaw, który pojawia się w porze suchej, jak auto postoi na słońcu itp.

Na ogół jednak wszystko jest w porządku i kierownica chodzi płynnie.

@Janasekk u Ciebie te objawy są cały czas czy też ustają na pewien okres czasu i wracają? 

Caly czas, niezaleznie jaka pora roku, jakie kola ile bym nie pozyczyl, jaka predkosc itd

Opublikowano
1 minutę temu, Janasekk napisał(a):

Caly czas, niezaleznie jaka pora roku, jakie kola ile bym nie pozyczyl, jaka predkosc itd

Kierownica bije w jakim zakresie prędkości? Czy bije również podczas hamowania?

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Michu1996 napisał(a):

Kierownica bije w jakim zakresie prędkości? Czy bije również podczas hamowania?

Czasami 100km, nieraz 120,nieraz 140 bardzo roznie nie ma stalej predkosci, podczas hamowania nie, sa nowe tarcze piasty mierzone czujnikiem przod i tyl, wymienianie tloczki prowadniczki itd

Opublikowano
Teraz, Janasekk napisał(a):

Czasami 100km, nieraz 120,nieraz 140 bardzo roznie nie ma stalej predkosci, podczas hamowania nie, sa nowe tarcze piasty mierzone czujnikiem przod i tyl, wymienianie tloczki prowadniczki itd

Jak rozwiążesz sprawę to daj znać, co było przyczyną :wink:

Opublikowano
  • Autor

Koncza mi sie pomysly w zasadzie dlatego tutaj pisze bo nie wiem co dalej robic..

Opublikowano

Cześć, u mnie pojawia się podobny problem przy predkościach od 120 km/h --> 150 km/h drży kierownica. Felgi sprawdzone- są proste, nowe opony. Wyważane dynamicznie 2x. Szukam również przyczyny bo z komfortem jazdy to nie ma nic wspólnego... miałem iść w kierunku tarcz, bądź piast że to one mogą wpływać na drgania, ale z tego co czytam to ty już wymieniałeś te podzespoły? 

Czy ktoś jeszcze boryka się z tematem drgania kierownicy? 

Opublikowano

A może przyczyną jest zacierający się krzyżak? :eusathink:

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, Michu1996 napisał(a):

A może przyczyną jest zacierający się krzyżak? :eusathink:

Wymienialem cały drążek, chodził dużo lepiej niż stary, zatarł się w chwilę? 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Audi sline napisał(a):

Cześć, u mnie pojawia się podobny problem przy predkościach od 120 km/h --> 150 km/h drży kierownica. Felgi sprawdzone- są proste, nowe opony. Wyważane dynamicznie 2x. Szukam również przyczyny bo z komfortem jazdy to nie ma nic wspólnego... miałem iść w kierunku tarcz, bądź piast że to one mogą wpływać na drgania, ale z tego co czytam to ty już wymieniałeś te podzespoły? 

Czy ktoś jeszcze boryka się z tematem drgania kierownicy? 

Bylem dzisiaj w warsztacie do ktorego chcialem oddac auto to jednak nie zrobia go bo za bardzo zglebione i duzo dokladek a sie boja podnosic normalnie. Ale powiedzialem jaki mam problem i mowi ze to raczej nie zadne wahacze itd i zebym sie drugim autem przejechal bo mowi ze w audi kierownica wraca skokowo w co mi sie wierzyc nie chce ale okej. Dzisiaj do kolegi znajomy podstawi blizniacznie auto to sie przejade i zobacze jak to wyglada u niego bo masakra z tym jest....

Opublikowano
42 minuty temu, Janasekk napisał(a):

Bylem dzisiaj w warsztacie do ktorego chcialem oddac auto to jednak nie zrobia go bo za bardzo zglebione i duzo dokladek a sie boja podnosic normalnie. Ale powiedzialem jaki mam problem i mowi ze to raczej nie zadne wahacze itd i zebym sie drugim autem przejechal bo mowi ze w audi kierownica wraca skokowo w co mi sie wierzyc nie chce ale okej. Dzisiaj do kolegi znajomy podstawi blizniacznie auto to sie przejade i zobacze jak to wyglada u niego bo masakra z tym jest....

"w audi kierownica wraca skokowo"- co za brednie...

Opublikowano

No dobra, pochwal się teraz jakie masz koła i co z zawieszeniem jest zrobione, skoro jest zglebione i warsztat tego nie chce.

Opublikowano
  • Autor

Są tylko eibachy sprężyny założone i dokładki progów, dla nich to już limit u nie mogę podnieśc, kolega u siebie normalnie coś podkłada i wjeżdżamy.... 

Opublikowano

https://a4-klub.pl/topic/458095-drgania-na-kierownicy-w-zakresie-pr%C4%99dko%C5%9Bci-110-140-rozwiazanie-wymiana-tuleje-65-mm-vs-75-mm/page/6/

Znalazłem taki wątek, widać że "żyje" i nie są to pojedyncze przypadki... może to będzie rozwiązaniem problemów.

Edytowane przez Audi sline

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, Audi sline napisał(a):

https://a4-klub.pl/topic/458095-drgania-na-kierownicy-w-zakresie-pr%C4%99dko%C5%9Bci-110-140-rozwiazanie-wymiana-tuleje-65-mm-vs-75-mm/page/6/

Znalazłem taki wątek, widać że "żyje" i nie są to pojedyncze przypadki... może to będzie rozwiązaniem problemów.

Czytałem cały i nic mi to nie dało 

Opublikowano
3 godziny temu, Janasekk napisał(a):

Są tylko eibachy sprężyny założone i dokładki progów, dla nich to już limit u nie mogę podnieśc, kolega u siebie normalnie coś podkłada i wjeżdżamy.... 

A co z tymi tulejami z poliuretanu? Zostały dobrane prawidłowo? Jaką średnicę wewnętrzną mają?

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Langista napisał(a):

A co z tymi tulejami z poliuretanu? Zostały dobrane prawidłowo? Jaką średnicę wewnętrzną mają?

Prawidłowo, nr oem jak z etki 65mm jak to poli