Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pas przedni i wentylatory w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam 2.0TDI CAHA i miałem stłuczkę

Kupiłem na szrocie pas przedni kompletny ale przy wyjmowaniu lamp zauważyłem, że w pasie który przywiozłem są dwa wentylatory a u mnie w samochodzie jest jeden. 

O co chodzi? Wtopa? :(

Opublikowano

Pas który kupiłeś pochodził z pojazdu wyposażonego w hak holowniczy.

Opublikowano
  • Autor

czyli jak założę to nic nie będzie? W sumie hak dołożyłem ale pewnie wiązki nie ma do niego ?

Opublikowano

Nie możesz go do siebie założyć.

Opublikowano
  • Autor

tzn nie mogę czy mogę?

Opublikowano

NIE możesz.

Opublikowano
  • Autor

a jak wymienię te wentylatory? czy to nic nie zmienia?

Opublikowano

Jaki masz w aucie oryginalnie  wentylator? ile Watt i jaką średnicę?

Opublikowano
  • Autor

nie wiem jeszcze jestem w trakcie kompletowania wszystkiego bo zderzak, maska no i pas (poszły dwie chłodnice i pogięło pas).... i jak skompletuje to wtedy stawiam na podmianę... trochę się zdołowałem bo 200 km po to jechałem :(

Zapewniono mnie, że będzie wszystko pasowało do samochodu a tu taki klops

z tego co widziałem w starym pasie to wentylator nie jest tknięty. Auto bardzo specyficznie zostało uderzone

Edytowane przez SkOs

Opublikowano

Zazwyczaj jest tak, że auta z jednym wentylatorem mają wentylator o mocy np. 600W.

Auta z dwoma mają np. 2 x 400 W.

Musisz sprawdzić jaki masz oryginalnie wentylator, czy moc i średnica wiatraka są takie same jak w zakupionym pasie.

Opublikowano
  • Autor

Ok rozumiem ale załóżmy, że ten który mam w samochodzie okaże się sprawny to nie mogę go po prostu podmienić? Są jakieś różnice w reszcie "osprzętu"? Czy po prostu dzwonić tam skąd wziąłem pas i podmieniać na taki z jednym wentylatorem? Wybacz ale mi trzeba trochę łopatologicznie tłumaczyć :(

Opublikowano

Tak jak już wyżej napisałem. Musisz sprawdzić czy moc i średnica wiatraka jest taka sama w Twoim i w zakupionym pasie, bo zazwyczaj jedt tak, że jeden w przypadku pojedyńczego wentylatora moc i średnica wiatraka są większe niż w przypadku podwójnego. Tak więc jeżeli w podwójnym masz mniejsze moce i średnice wiatraka to nie będą pasowały do pojedyńczego. Musisz sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

Ok sprawdzę dzięki za pomoc ale znając moje szczęście będzie różnica :( mógłbyś jeszcze pomóc w temacie reflektorów?

Opublikowano
  • Autor

Kurcze dzisiaj rozmawiałem z kolesiem co tym handluje i mówi, że wystarczy podmienić wentylatory. Nie wiem sam już co myśleć mam

Opublikowano

Ponoc mozna zmienic ale musisz miec modul wentylatora na dwa i zmienic kodowanie w silniku. 

Opublikowano
  • Autor

mam u siebie jeden i z tego co widzę jest cały (moduł również). Przerzucę do pasa który będę montował z dwoma wentylatorami.

Tj. z pasa który mam do założenia wyjmę obudowę z wentylatorami (dwoma) i na jej miejsce włożę ramkę z wentylatorem pojedynczym (i sterownikiem) powinno grać? :)

Opublikowano

pamiętaj proszę, że wersja z dwoma wentylatorami oprócz innego sterownika wentylatora, posiada inny przekrój przewodu zasilającego oraz inne

zabezpieczenie (moc bezpiecznika) w stosunku do wersji z jednym wentylatorem...

Opublikowano
  • Autor

ale można to ze starego pasa przełożyć? samochód dostałgórą i wgnitło trochę tylko a cały dół tj. wiązki czujniki kable itp są całe

Edytowane przez SkOs

Opublikowano
  • Autor

tzn. bardziej mi chodzi czy z dawcy da się zrobić ten pas przedni żeby działało bo niestety sprzedający nie chce przyjąć zwrotu, walczę ale chyba nic nie wskóram :(

Opublikowano

najrozsądniejszym oczywiście rozwiązaniem jest przywrócenie wszystkiego do stanu "z przed" czyli tak jak miałeś...

jeśli oryginalny wentylator jak i jego sterownik są sprawne to przełóż do nowego pasa... i masz temat z głowy... nawet jeśli

musiałbyś dokupić sam wentylator lub jego obudowę... to i tak byłoby to lepsze rozwiazanie aniżeli "przerabiać" pod wersję z dwoma...

jeśli jednak z jakiegoś powodu będziesz musiał/chciał zamontować dwa wentylatory to oprócz samych wentylatorów dochodzi do tego

sterownik wentylatorów, wymiana przewodów zasilających (niektórzy zostawiają stare, czego nie polecam, inny przekrój przewodów)

wymiana bezpiecznika zasilającego z 60A na 80A (bezpiecznik na podszybiu w miejscu ładowania akumulatora) i to od tego bezpiecznika

idzie zasilanie do sterownika wentylatorów... plus sterowanie no i oczywiście przewód masowy... oczywiście można "przyoszczędzić" i posłuchać

"rad" handlarza... ale to już Twoja decyzja...