Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lekkie stukanie po odpaleniu silnika w A4 B8 2.0TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nawiedził mnie ostatnio taki problem... Po odpaleniu samochodu (wydaje mi się, że tylko na zimnym) przez kilkadziesiąt sekund słychać delikatne "stukanie" z okolic silnika. Po kilkudziesięciu sekundach wszystko ustaje i silnik działa jak powinien... Obstawiam popychacze, ale może ktoś miał coś podobnego i chce się podzielić pomysłem? Dodam, że około 40/50 tyś km. temu robiona była generalka i wiem, że była zrobiona "porządnie".  
Myślicie, że jest się czym przejmować ? 

Silnik 2.0 tfsi, 2012r.

Opublikowano

Jak była porządnie zrobiona, to czemu piszesz post tutaj, zamiast zadzwonić i podjechać do tego, co ten remont robił?

Opublikowano
  • Autor

Dlatego, że po pierwsze to było +/- 2 lata temu, a po drugie ten warsztat znajduje się jakoś 6h drogi ode mnie, więc jakby... Łatwiej jest napisać tutaj ? Bo może ma ktoś większe pojęcie i coś doradzi, zamiast pisać nic nie wnoszące komentarze ?

Opublikowano

nagraj to o czym piszesz i wrzuć tutaj... zapewne Ktoś postara Ci się pomóc... bo z samego opisu to trochę trudno

cokolwiek sensownego poradzić...

Opublikowano
  • Autor

Dźwięk zaraz po odpaleniu, jeszcze "na ssaniu". Po znormalizowaniu pracy silnika stuk momentalnie, albo po kilku/ kilkunastu sekundach ustaje.

Patrząc na silnik od przodu, jest to lewą strona, ta nad katalizatorem.

Opublikowano

podejrzewam, że odgłosy o których teraz piszesz, wcześniej też wystepowały... po prostu nie zwróciłeś na to uwagi...

te silniki w fazie rozgrzewania zmieniają cykl pracy, co bardzo często generuje dodatkowe dźwięki oraz wibracje...

a wszystko to poprzez zmianę kąta wyprzedzenia zapłonu na tzw. "późny" wraz z zmianą kąta otwarcia zaworów

oraz dodatkowy "dotrysk" paliwa już w fazie opróżniania cylindra... i właśnie to słychać jako dodatkowy dźwięk

w okolicach kolektora wydechowego... a wszystko to w imię ekologii... 

mimo wszystko, tak dla własnego dobra jak i spokoju ducha, podjedź Sobie do mechanika gdzieś w Twojej okolicy

i niech osłucha Ci ten silnik... bo na tym co przesłałeś nie słychać niczego niepokojącego, ale to tylko nagranie i może

nieco okłamywać... dlatego najbezpieczniej będzie jak skosultujesz to z "dobrym" mechanikiem... bo jeśli rzeczywiście 

coś go boli... np. zbyt niskie ciśnienie oleju, uszkodzony fazator...  to takie zaniedbanie może być bardzo kosztowne... 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś. Problem jest taki, że na codzień mieszkam w Holandii, a tutaj mechanicy pozostawiają wiele do życzenia,  a w Polsce będę dopiero za dwa miesiące,  ale może faktycznie znajdę coś tutaj.  Jeszcze raz, dzięki.