Muskel1 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Normalnie jest tak, że gdy masz awarię PDC, to po wrzuceniu wstecznego, lub w przypadku posiadania czujników z przodu oraz z tyłu, po aktywacji przycisku od PDC, pojawia się jeden dłuższy dźwięk i dioda na przycisku PDC miga zamiast świecić.
Diego1121 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca No i mi właśnie gdy wrzucę wsteczny to nie uruchamia się pdc, muszę przyciskiem nacisnąć i wtedy mam ten dźwięk jeden dłuższy. A czytałem, że gdy wrzuci się wsteczny i pdc się nie uruchamia ani światła cofania nie działają to może być walnięty czujnik biegu wstecznego
Diego1121 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca 16 minut temu, Muskel1 napisał(a): Możliwe jeżeli brak reakcji. Co proponujesz pierw sprawdzić?
Muskel1 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Musisz poszukać w rozszerzonych blokach pomiarowych w sterowniku 09 czy jest gdzieś możliwość sprawdzenia pokazywanych wartości tego czujnika. Jest to czujnik F208, zamontowany jest na skrzyni biegów ale podpięty jest do BCM1 czyli sterownika 09, wiecc myślę, że tam powinno dać sprawdzić się wartości.
Diego1121 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca Teraz, Muskel1 napisał(a): Musisz poszukać w rozszerzonych blokach pomiarowych w sterowniku 09 czy jest gdzieś możliwość sprawdzenia pokazywanych wartości tego czujnika. Jest to czujnik F208, zamontowany jest na skrzyni biegów ale podpięty jest do BCM1 czyli sterownika 09, wiecc myślę, że tam powinno dać sprawdzić się wartości. Dziękuję. Pewnie nie wiesz który to blok?
Muskel1 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Nie wiem który, musisz poszukać. Powinny być opisane. Sprawdź w blokach pomiarowych. W B8 BCM1 jest na protokole CAN a nie UDS, więc rozszerzone bloki pomiarowe są raczej niedostępne Jeżeli dobrze widzę w etykiecie sterownika BCM1 to powino być to widoczne w bloku pomiarowym 026 okienko 3 i 4 026,3,Switch (F208),Gear recognition,Range: Operated/Not Oper\nSignal type: input 026,4,Switch (F208),Gear recognition,Range: Operated/Not Oper\nSignal type: CAN output
Diego1121 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca Godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Jeżeli dobrze widzę w etykiecie sterownika BCM1 to powino być to widoczne w bloku pomiarowym 026 okienko 3 i 4 026,3,Switch (F208),Gear recognition,Range: Operated/Not Oper\nSignal type: input 026,4,Switch (F208),Gear recognition,Range: Operated/Not Oper\nSignal type: CAN output Dzięki, sprawdzę jutro. Powiedz mi proszę, gdzie kupić uszczelkę do tego czujnika ciśnienia klimatyzacji? Bo widzę, że są same czujniki bez uszczelek.
Diego1121 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca W dniu 5.06.2024 o 21:38, Muskel1 napisał(a): W ASO Mieszkam w okolicach Jeleniej Góry i tu chyba nie ma ASO 😕 Mam tylko taką nalepkę na czujniki, pod naklejką nie ma nic.. I skąd teraz wziąć numer jego 😕
Muskel1 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) No widzisz, masz jakiś dziadowski zamiennik nie wiadomo jakiego pochodzenia i to może być problemem. Dokładnie z tego właśnie powodu czujnik ten musisz kupić tylko i wyłącznie oryginalny z ASO. Już tyle razy miałem przypadki, że nowe czujniki zamienniki podawały złe wartości, że od lat czujniki stosuję tylko orginalne, i to wszelakiego rodzaju. Każdemu proponuję postępować tak samo. Numer czujnika to 4H0959126 numer o-ringu to 7H0820896. Skoro nie masz u siebie ASO to napisz do kolegi @_małyTM_ to ogarnie Ci nowy oryginalny z ASO wysyłkowo. Zobacz tutaj. Dzisiaj podpinałem Golfa 7.5 z manualną skrzynią biegów i sprawdzałem wskazania czujnika biegów. Jest tam co prawda sterownik BCM1 na protokole UDS, a nie jak u Ciebie na CAN, ale reakcja na wbicie wstecznego jest widoczna. Edytowane 6 Czerwca przez Muskel1
Diego1121 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca Wsteczny wrzucony i takie wartości. Wyrzucam, wrzucam, bez reakcji. Dobrze sprawdziłem?
Diego1121 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca 12 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wygląda jakby czujnik padł lub wiązka/wtyczka. Wiesz może gdzie ten czujnik jest dokładnie?
Muskel1 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca U dołu skrzyni. Schalter für Gangerkennung -F208- aus- und einbauen.pdf A4 B8 vFL Schalter für Gangerkennung F208.pdf
Diego1121 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca 21 minut temu, Muskel1 napisał(a): U dołu skrzyni. Schalter für Gangerkennung -F208- aus- und einbauen.pdf 408.85 kB · 0 pobrań A4 B8 vFL Schalter für Gangerkennung F208.pdf 3.03 MB · 0 pobrań Jak wjadę na podnośnik to będę go widzieć?
Muskel1 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca Jest schowany, tak jak widać na załączonych rysunkach.
Diego1121 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca Mógłbyś mi proszę zaznaczyć? Bo nie widzę tego
Muskel1 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca Trzeba porozbierać trochę u spodu skrzyni, między innymi odkręcić dolny uchwyt skrzyni i opuścić skrzynię o max, 8 cm.
Diego1121 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca Czyli patrząc od dołu, czujnik jest u góry?
Rekomendowane odpowiedzi