Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odbiór nowego - na co zwracaliście uwage?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Jutro odbieram w końcu zamówione Q5, na co zwracaliście uwagę przy odbiorze poza oczywiście wygladame zewn. i zgodnością z zamówieniem?

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy wszystko funkcjonuje. Dodatkowo niech Ci w serwisie pomogą ustawić Ciebie jako głównego użytkownika.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano (edytowane)

To nie żart, weź miernik lakieru ze sobą, coraz to częściej zdarza się już, że coś jest malowane bo było uszkodzenie w transporcie. Niby zlecane przez ASO powinno być ok ale jednak płacisz za oryginalny lakier, nie element pomalowany, który już obniża wartość auta i stanowi punkt zaczepny dla obniżenia ceny, ewentualnie wynegocjowania czegoś ekstra. 

Jak Muskel pisał, sprawdź dosłownie wszystko czy działa jak należy, zrób jazdę próbną i zwróć uwagę jak odpala silnik, jak gaśnie, z wciśniętym sprzęgłem i bez (chyba że automat to wiadomo). Wszystkie światła, lampki, kierunkowskazy, uchwyty i schowki w aucie, opuszczanie szyb itp. każdy najmniejszy szczegół. Będą się patrzeć jak na debila ale tak są dzisiaj auta składane, że głupota nie będzie działać i zarzucą Ci, że Ty to uszkodziłeś.

Poproś też o udostępnienie kanału lub najazdów/podnosinka aby obejrzeć auto od spodu, zwrócić uwagę czy wszystko jest dokręcone, czy się trzyma, czy czegoś nie brakuje.

Edytowane przez Langista
Opublikowano

Dzieki, czyli jednak nie ma jakis skrutów, najlepiej obejrzeć wszystko samemu. Kurcze, a jak odbierałem Tiga 4 lata temu, to po prostu wyjechałem i nic sie nie wydarzyło, ale może już teraz nie robią takich aut albo miałem szczęście...

Opublikowano

Po prostu sprawdź organoleptycznie tyle na ile masz możliwość. Kanału czy podnośnika nikt Ci nie udostępni. Podobnie jak jazdę próbną. Przed wyjechaniem z salonu musisz podpisać odbiór - bez podpisu nikt Ci nie da wyjechać.

Jeśli obawiasz się o lakier to poproś dealera/salon o użyczenie czujnika grubości lakieru (ja tak zrobiłem, nie widzieli problemu) lub pożycz/kup i sprawdź.

Handlowiec powinien zaprezentować Ci auto, jego funkcje, ustawiania itp.

I standardowo, papierologia. Zarezerwuj sobie na to 2-3h.

Opublikowano

A dlaczego mieliby się nie zgodzić na jazdę próbną? Testujesz nowy samochód na wypadek wad, których nie widać gołym okiem. Jak coś zwalonego jest z hamulcami, skrzynią biegów, silnikiem czy układem kierowniczym to kiedy ma to wyłapać jak przed kupnem? Nie widzę też oporów przed wjazdem chociażby na kanał czy podnośnik, zapytać zawsze można i też nie rozumiem dlaczego mieliby się nie zgodzić.

Opublikowano

Od tego jest gwarancja aby wyłapać i reklamować usterki czy niedopatrzenia. Nowym autem nie wyjedzie na 100% na jazdę próbną😉

Opublikowano

Już za dużo przypadków widziałem, że gwarancja jest o kant kuli rozbić, oddajesz nowe auto i okazuje się że części nie ma, to auto czeka, i nie masz ani pieniędzy, ani auta. Nie ufam niczemu co nowe od 2022+

Opublikowano
20 godzin temu, Langista napisał(a):

A dlaczego mieliby się nie zgodzić na jazdę próbną?

A dlatego, ze żeby wyjechać za fajerą musisz podpisać odbiór.

Do reszty się nie odniosę, za małe mam doświadczenie w kupnach/odbiorach nowych aut.