Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stukanie podczas skręcania z okolic przedniego lewego koła w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pojawił się u mnie problem stukania z okolic przedniego lewego koła podczas skręcania. Problem jest o tyle specyficzny, że pojawia się tylko na konkretnych zakrętach ~ 90 stopni i prędkości 20-40km\h. Wraz ze wzrostem prędkości zwiększa się też częstotliwość stuków. Przy większym bądź mniejszym skręceniu kierownicą podczas takiego skrętu stukanie ustaje. Załączam filmik poglądowy, gdzie w tle słychać to stukanie - niestety nic lepszego nie udało mi się nagrać. Nadmienię, że wahacze z przodu całkiem niedawno były regenerowane, gumy i tuleje przeciskane na nowe, także to chyba bym wykluczył. 

Opublikowano

możliwe że to przegub

Opublikowano
15 godzin temu, Kabecki napisał(a):

90 stopni i prędkości 20-40km\h. Wraz ze wzrostem prędkości zwiększa się też częstotliwość stuków.

tez przy takim opisie obstawialbym cos z przegubem.

Opublikowano (edytowane)

No i na 99% to przegub jednak wymiana to jakiś kosmos finansowy. Przegub OE Audi 2600 złotych - ok, bez zaskoczenia. Ale zamienników albo nie ma, albo kosztują niewiele mniej. Natomiast na allegro znalazłem całe półosie - rzekomo nowe i oryginalne w cenach ~900-1300 złotych. Może pytanie będzie z czapy, ale czy ktoś może miał do czynienia z zakupem takich części przez allegro? Kwota 5x mniejsza niż w ASO, a to co najmniej niepokojące.

Edytowane przez Kabecki
Opublikowano
30 minut temu, Kabecki napisał(a):

No i na 99% to przegub jednak wymiana to jakiś kosmos finansowy. Przegub OE Audi 2600 złotych - ok, bez zaskoczenia. Ale zamienników albo nie ma, albo kosztują niewiele mniej. Natomiast na allegro znalazłem całe półosie - rzekomo nowe i oryginalne w cenach ~900-1300 złotych. Może pytanie będzie z czapy, ale czy ktoś może miał do czynienia z zakupem takich części przez allegro? Kwota 5x mniejsza niż w ASO, a to co najmniej niepokojące.

ohoho to cena faktycznie - nie myslalbym ze tyle przegub kosztuje...

Co do uzywanych oryginalnych - mysle ze warto jezeli w miare sprawdzone zrodlo.

Opublikowano (edytowane)

moze Dev tu zajrzy i podpowie co oprócz oryginału można włożyć

widziałem Vaico ale też z 2k przegub

Edytowane przez RALF76
Opublikowano (edytowane)

Handlarze półosiami szemrani, także drążę temat dalej. Dzwoniłem do ASO z prośbą o kod producenta przegubu zewnętrznego - otrzymałem to 8W0498099… i naglę się okazuję, że po wpisaniu w google wyskakują mi przegubu z oznaczeniami 8W0498099(A/B/C/D). Kolejny telefon do ASO - nie wiedzą jaka jest różnica… Ja natomiast widzę zasadniczą poza ceną - jedne są dostępne, drugie nie. Wydaję mi się, że tak naprawdę to ta sama część tylko produkowana w różnych latach. Niemniej zaglądając w katalog najnowszy wypust to 8W0498099D, reszta jakby była wycofana. I tutaj moje pytanie - czy jest na forum ktoś, kto pomógłby mi rozszyfrować te kody? Jak już ASO nie potrafi odpowiedzieć na tak zasadnicze pytanie to nie wiem gdzie mam się zwracać…

Edytowane przez Kabecki