Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z DPF w A4 B8 2.0TDI CAHA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam a4b8 CAHA ~270kkm dotychczas z dpfem wszystko było w porządku wypalał się systematycznie bez żadnych problemów ostatnio jadąc trasę 600km zauważyłem okopcone wydechy -  wcześniej wszystko było czysciutkie. Na powrocie obserwowałem i spalanie było mega wysokie. Wróciłem do domu popatrzyłem vcdsem i mam zapchany dpf sprawdziłem korekty wtrysków i coś mnie zaniepokoiło. Miałem robionego chipa I zadzwoniłem do nich co oni sądzą na ten temat. Powiedzieli że coś jest albo z układem paliwowym albo z powietrzem i jest zbyt bogata mieszanka która zapchala filtr. Dlatego oddałem wtryski na sprawdzenie okazało się że jest wszystko dobrze. No i teraz szukam dalszej przyczyny coś co mnie zaniepokoiło to okopcenir w okolicach chodniczki EGR kiedyś spawalem ta flansze bo była nieszczelność i tam teraz okopcenia nie ma ale widocznie i tak jest nieszczelna i jest do wymiany i co sądzicie czy ta chłodniczka może mieć wpływ na to że DPF się zapchał ? Wrzucam zdjęcia  pomiarów vcds( przepraszam za jakość jednego zdjęcia).

Dodam również że na powrocie filtr się wypalił minęło 150km i zaczął znowu się wypalać a dalej nie wiem bo nie jeżdżę tym samochodem 

IMG20240809184714.jpg

received_350581021322588.jpeg

received_1540249316863850.jpeg

Opublikowano

wrzuć różnicę ciśnień pod pełnym obciążeniem, bo na postoju nie ma to żadnego sensu

Opublikowano

19 hPa na wolnych obrotach i 0.20l popiolu. DPF do czyszczenia.