Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wibracje w Audi A4 B7 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A Witam. Mam problem ze swoim Audi, otóż już mechanicy rozkładają ręce, wymieniłem już dwumase ze sprzęgłem, półoś z przegubami , sprawdzony egr i przepływomierz i nadal mam problem z drganiami przy 90km/h jak na filmie, głównie 4-5 bieg, po puszczeniu gazu na biegu też czuć delikatne drgania , ale ustępują. Wszystko zaczęło się od zrobienia mapy, pojeździłem jakiś czas i zaczęło wibrować. Pojechałem do gościa, ściągnął mapę do serii i nadal nie pomogło. Dodam że poduszki silnika i skrzyni też są ok. 
w ostatnim czasie whnieniane

-wtruski- dobre wartosci

-walek rozrządu 

Auto na wolnych obrotach chodzi bardzo dobrze i równo. ( próbowałem z wyważaniem kół i zmiana kół, żadnej poprawy ) samochód Audi a4 b7 1.9tdi 115km

Edytowane przez jacekbalcerzak
Opublikowano

ale to lewarek wchodzi w wibracje czy całym autem trzepie?

Opublikowano
27 minut temu, Mockery napisał(a):

ale to lewarek wchodzi w wibracje czy całym autem trzepie?

Całym, wydaje mi się jakby bardziej z prawej strony ale to może mi się tylko wydaje

Opublikowano
24 minuty temu, jacekbalcerzak napisał(a):

Całym, wydaje mi się jakby bardziej z prawej strony ale to może mi się tylko wydaje

...a tłumik drgań sprawdzałeś?

Opublikowano

Pierwsze moję pytanię przebieg i przeguby wymienionę z półosią zewnętrznę i wewnętrznę ? Głupię pytanię koła wywarzone ? tarcze piasty sprawdzone ?

Opublikowano

Przebieg 340tys. Przeguby z półosią jeden i drugi. Tarcz nie sprawdzałem tłumika drgań też nie 

Opublikowano

Auto do góry , bieg i obserwuj jak się zachowują półosie. Jeśli będzie bicie to masz przyczynę. Miałem podobny przypadek też wymieniłem pół auta i całe kompletne półosie, ale nie ori i tu był problem. Nowe zamienniki to śmieć i miały to samo. Wymiana na Ori  rozwiązała problem. Żadnej dziury czy krawężnika nie zaliczyłem, pogięły się same z siebie, może u ciebie doszło niuta i dostały.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacekbalcerzak napisał(a):

Przebieg 340tys. Przeguby z półosią jeden i drugi. Tarcz nie sprawdzałem tłumika drgań też nie 

Jeżeli drgania przy przyspieszaniu to prawdopodobnie układ przeniesienia napędu jeżeli drgania ustępują przy delikatnym nacisnięciu hamulca wiadomo co sprawdź to jeżeli sprawdzałeś wyważenią kół oczywiścię 🤪

Podaj kod skrzyni biegów. Bo w nie których skrzyniach występował problem z wałkiem i łożyskiem półosi

Edytowane przez Silver3833
Opublikowano
26 minut temu, Silver3833 napisał(a):

Jeżeli drgania przy przyspieszaniu to prawdopodobnie układ przeniesienia napędu jeżeli drgania ustępują przy delikatnym nacisnięciu hamulca wiadomo co sprawdź to jeżeli sprawdzałeś wyważenią kół oczywiścię 🤪

Podaj kod skrzyni biegów. Bo w nie których skrzyniach występował problem z wałkiem i łożyskiem półosi

Gdzie znajdę kod skrzyni? 

31 minut temu, NervaR napisał(a):

Auto do góry , bieg i obserwuj jak się zachowują półosie. Jeśli będzie bicie to masz przyczynę. Miałem podobny przypadek też wymieniłem pół auta i całe kompletne półosie, ale nie ori i tu był problem. Nowe zamienniki to śmieć i miały to samo. Wymiana na Ori  rozwiązała problem. Żadnej dziury czy krawężnika nie zaliczyłem, pogięły się same z siebie, może u ciebie doszło niuta i dostały.

Jutro spróbuję 

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacekbalcerzak napisał(a):

Gdzie znajdę kod skrzyni? 

Bagażnik lub ksiazka serwisowa

Opublikowano
15 godzin temu, Silver3833 napisał(a):

IMG_1190.jpeg

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, jacekbalcerzak napisał(a):

IMG_1190.jpeg

Hej u ciebie na pewno nie ma tego problemu więc zostają te rzeczy które pisałem wyżej 

Opublikowano
W dniu 28.09.2024 o 16:17, Silver3833 napisał(a):

Hej u ciebie na pewno nie ma tego problemu więc zostają te rzeczy które pisałem wyżej 

Ok czyli dziś auto na podnośnik i sprawdzam półosie i tarcze 

W dniu 28.09.2024 o 16:46, jacekbalcerzak napisał(a):

Ok czyli dziś auto na podnośnik i sprawdzam półosie i tarcze 

Witam. Sprawdzaliśmy na podnośniku. Próbowaliśmy na 4 biegu ok 2 tys obrotów , tak jak podczas jazdy, samochód wpadał w wibracje, tak też się działo na podnośniku, , ale blokując prawe koło lewe koło przy ok 2 tys obrotów dostawało bardzo mocnych drgań co przekładało się i przechodziło na skrzynię bo aż cała latała na boki. Przy puszczeniu koła prawego które blokowaliśmy powoli wszystko wracało do normy i wibracje ustawały po osiągnięciu wyższych obrotów . Polos podczas obracania wydaje się nierówno chodzić, tj tak jakby była krzywa, zamówiłem zestaw na lewą stronę , zobaczymy 

• Lubię to 1
Opublikowano

Czyli nie wymieniałes przegubów z lewej strony ? 

Opublikowano
19 godzin temu, Silver3833 napisał(a):

Czyli nie wymieniałes przegubów z lewej strony ? 

Z lewej nie wymieniłem bo wcześniej drgania wydawało się że wychodziły od prawej strony , dlatego mechanik mówił o prawej stronie . Zamówiłem części i zobaczymy 

Opublikowano (edytowane)

Więc obstawiam przegub wewnętrzny z lewej strony i prośba piszcię żetelnie bo ty pisałeś że wszystko wymieniłeś przeguby półosię

Opublikowano
W dniu 30.09.2024 o 15:17, Silver3833 napisał(a):

Więc obstawiam przegub wewnętrzny z lewej strony i prośba piszcię żetelnie bo ty pisałeś że wszystko wymieniłeś przeguby półosię

Niestety nie pomogło , dodam że jeśli samochód odpalę przy niższej temperaturze i jest zimny to drgania są dużo mniejsze 

Opublikowano
3 godziny temu, jacekbalcerzak napisał(a):

Niestety nie pomogło , dodam że jeśli samochód odpalę przy niższej temperaturze i jest zimny to drgania są dużo mniejsze 

Wiem że to cięzkię auto miało jakaś kolizję ? Trzeba eliminować rzeczy po koleji. Jeżeli wymieniłeś przegub wewnętrzny nic sie nie zmieniło ? 

Opublikowano
W dniu 7.10.2024 o 14:11, Silver3833 napisał(a):

Wiem że to cięzkię auto miało jakaś kolizję ? Trzeba eliminować rzeczy po koleji. Jeżeli wymieniłeś przegub wewnętrzny nic sie nie zmieniło ? 

Nic nie zmieniło, przez chwilę może delikatnie wydawało mi się że coś mniej ale dalej jest jak było. Nie miało nic od przodu także jest ok. Dodam że lewy hamulec przedni trochę trzyma koło, jakby był lekko przypieczony

W dniu 7.10.2024 o 15:30, jacekbalcerzak napisał(a):

Nic nie zmieniło, przez chwilę może delikatnie wydawało mi się że coś mniej ale dalej jest jak było. Nie miało nic od przodu także jest ok. Dodam że lewy hamulec przedni trochę trzyma koło, jakby był lekko przypieczony

Mało tego, odczuwam drgania w kołach przy puszczeniu gazu  gdy hamuje silnikiem, takie bicie w kołach , ale koła zmieniałem na inne i nie pomagało 

W dniu 7.10.2024 o 14:11, Silver3833 napisał(a):

Już wszystko sprawdziłem. Co myślicie o skrzyni? Że się rozsypuje , dostała więcej mocy, i zaczęła siadać, jakieś łożysko w skrzyni i dlatego drgania? 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacekbalcerzak napisał(a):

Już wszystko sprawdziłem. Co myślicie o skrzyni? Że się rozsypuje , dostała więcej mocy, i zaczęła siadać, jakieś łożysko w skrzyni i dlatego drgania? 

Sprawdz bicie tarcz, czemu pytałem czy po kolizji może sama połoś krzywa sprawdz luz na wałku przechodzącym przez skrzynię 

https://allegro.pl/oferta/polos-zestaw-naprawczy-luz-w-skrzyni-audi-a4-b8-8k-15613023375