Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Falujące ciśnienie na listwie wtryskowej i błąd ciśnienia w Audi A4 B8 2.0TDI CJCD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Silver3833 napisał(a):

Szczerze piszesz ze czujnik na listwie wymieniony orginal i pytasz dalej teraz pompa stawia Ci opór przy napedzie 🤪 sam samochodu nie naprawiasz wiec nie wiesz chyba jak go diagnozować

Tak na listwie wymienione wszystko.

Nie naprawiam sam z prostej przyczyny, nie mam na to czasu to raz i odpowiednich kluczy, na upartego ten czujnik wymieniłbym sam ale jednak jak robi to człowiek, który w tym siedzi to i ja jestem spokojniejszy, ja wolę się nie dotykać.

No a nie jest tak, że jak pompa była źle ustawiona na rozrządzie to stawia większy opór niż powinna i nie tłoczy w odpowiednim momencie ? Co mogło mieć również bezpośredni wpływ na ewentualne checki - za niskie ciśnienie ? 

Nawet chyba w serwisówce ELSA jest informacja w sekcji rozrządu o tym, że musi być poprawnie na blokadę ustawiona, dlatego zastanawia mnie czy mogło to powodować jakieś jej uszkodzenie oprócz nieprawidłowej pracy.

Opublikowano

jezeli ta osoba co serwisuje Ci samochod nie zluzowala wasolek może Ci zle chodzić pompa CR i czas wtrysku bo watpię żeby to bylo przestawienie paska 🤣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Silver3833 napisał(a):

jezeli ta osoba co serwisuje Ci samochod nie zluzowala wasolek może Ci zle chodzić pompa CR i czas wtrysku bo watpię żeby to bylo przestawienie paska 🤣

To znaczy rozrząd był przestawiony jak już kupiłem auto, nikt o tym nie wiedział. Nawet mój znajomy nie miał o tym pojęcia. Nie wiem gdzie mu to robili w DE.

My z Michałem moim mechanikiem dopiero jak otworzyliśmy obudowę rozrządu to wszystko wyszło na jaw. Mi zgasł kilka razy, szarpnęło silnikiem może wtedy przeskoczył co nie zmienia faktu, że pompa nie była ustawiona na blokady.

Bo chodzi o to, ze my wymienialiśmy rozrząd na nowy.

Edytowane przez nanosoft
Opublikowano
5 minut temu, nanosoft napisał(a):

Nawet chyba w serwisówce ELSA jest informacja w sekcji rozrządu o tym, że musi być poprawnie na blokadę ustawiona, dlatego zastanawia mnie czy mogło to powodować jakieś jej uszkodzenie oprócz nieprawidłowej pracy.

Pompie jest obojętnie jak stoi. To nie pompa wtryskowa VP44, gdzie jej ustawienie i regulacja była konieczna. Blokady są ważne do wymiany rozrządu, a nie ustawienia pompy. Pompa CR ma za zadanie nabić ciśnienie na listwę i nic więcej. To sterownik silnika steruje wtryskami i czasami oraz momentem otwarcia.

Opublikowano

Jesteś w błedzie to po co czujnik polozenia walka blokada na pompię żeby ustawic ją dobrze

Opublikowano

Dobrze moi drodzy, dziękuję za dzisiejszą rozmowę. Już tak po za diagnostyką, życzę wam szczęśliwego nowego roku.

Nie ma co dalej gdybać, wtryski wraz z pompą polecą do Bosha na sprawdzenie i będzie wiadomo co dalej robić.

Opublikowano
1 minutę temu, Silver3833 napisał(a):

to po co czujnik polozenia walka

O jaki czujnik pytasz?

Opublikowano

ten co mierzy obroty wałka 😝 no w sumie czujnik położenia wału tez nie ma znaczenia 🤣

Opublikowano

Podaję tylko prędkość obrotową do sterownika silnika.

Opublikowano

To weź odepnij jeden i zobacz czy silnik chodzi ok lub przestaw rozrzad 😅

Opublikowano

Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Poczytaj sobie w elsa dział wymiany pompy CR czy jest gdzieś wzmianka o ustawieniu pompy w jakiejś odpowiedniej pozycji.

3 minuty temu, Silver3833 napisał(a):

lub przestaw rozrzad 

Napisałem wyżej, że blokady są do rozrządu a nie do pompy aby się nie przestawił.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Poczytaj sobie w elsa dział wymiany pompy CR czy jest gdzieś wzmianka o ustawieniu pompy w jakiejś odpowiedniej pozycji.

Napisałem wyżej, że blokady są do rozrządu a nie do pompy aby się nie przestawił.

Wiem swoj to po co masz znak zeby ja w odpowiedni sposób zablokowac tak żeby ja ustawic w poczatku cyklu tłoczenia gdzie pierwszy tłok jest w gmp 😝 ale elsa itp podobne tego nie wiedza😁

Wiesz co to gmp 🤣 a wiesz jak uszczelke pod głowice dobrać własnie gmp jest ważne 🤣 tej wiedzy nie szukam w googlę.  

Gmp górny martwy punkt tloka uszczelke nalezy wybierac taka jak tłok w gmp wystaję i dobrać ja do głowicy 🤪 muskel1

Edytowane przez Silver3833
Opublikowano
11 minut temu, Silver3833 napisał(a):

Wiesz co to gmp 🤣 a wiesz jak uszczelke pod głowice dobrać własnie gmp jest ważne 🤣 tej wiedzy nie szukam w googlę

Nie wytłumacz mi:facepalm:

Kończę dyskusję z tobą i tobie też radzę nie zaśmiecać koledze wątku.

• Dzięki 1