Audi enjoyer Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Cześć! Mam 2 pytania na temat sprzęgła w b5 z quattro. Pierwsze - czy to prawda, iż sprzęgło w tej wersji jest hydrauliczne I drugie - czy naprawa bądź wymiana takiego sprzęgła wiąże się z koniecznością wyjmowania skrzyni biegów. Problem z autem jest taki, że pedał sprzęgła wpadł w podłogę. Nie wiem czy to jest problem z samych wysprzęglikiem czy coś grubszego, ale chciałem się najpierw rozeznać z realiami naprawy, bo nie wiem czy wogóle mi się ona opłaca.
Langista Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Nie wiem co rozumiesz przez hydrauliczne. Wysprzeglik jest sterowany płynem hamulcowym to w pewnym sensie hydraulicznie rozłącza sprzęgło z dociskiem. Pedał w podłodze to padnięty wysprzeglik lub totalnie rozwalony docisk, można zacząć od demontażu wysprzeglika, do tego skrzyni nie trzeba zdejmować.
Audi enjoyer Opublikowano 21 Października Autor Opublikowano 21 Października A czy sprzęgło bądź sama wymiana wysprzęglika w quattro różni się czymś od zwykłej wersji z przednim napędem?
Rob@k Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października W quattro dodatkowo trzeba odkręcić wał napędowy.
Langista Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Do wymiany sprzęgła w każdej wersji z napędem 4x4 trzeba zdemontować wał napędowy, inaczej skrzyni nie zdejmiesz.
Rekomendowane odpowiedzi