Pedro92 Posted November 4 Posted November 4 Dzień dobry Drodzy Forumowicze, jestem nowy na forum także proszę o wyrozumiałość. Zaznaczę na wstępie, że przejrzałem kilka wątków na temat, który chcę poruszyć, ale nie natknąłem się na odpowiedź. Poniżej opis sytuacji (dotyczy Audi A4 B9 2.0 TDI z 2017 roku 100100km przebiegu). Kierunki w reflektorach są "pływające" (nie migające), jednakże czasem prawy kierunek po prostu miga, a nie "pływa" po czym znowu działa poprawnie, czyli "pływa". Poprosiłem również w aso o sprawdzenie i stwierdzili, że reflektor i sterownik są do wymiany. Zapytałem, czy wymiana samego sterownika pomoże, to powiedzieli, że nie, tylko sterownik i reflektor. Moje pytanie, czy ktoś z Was miał podobne sytuacje z reflektorem i mógłby podzielić się doświadczeniami. Idąc do aso myślałem, że zostanę poważnie potraktowany, a wyszedłem z poczuciem, że zostałem zlany. Informację na temat wykonanych napraw dostałem dopiero, jak się dopytałem. Pan z aso nie był skory to przedstawienia, co zostało wykonane. Odnośnie diagnostyki dopiero po bardziej szczegółowych pytaniach osoba z aso powiedziała, że to i to jest do wymiany, a kosztorys mogą przygotować mailowo. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi 🙂
Antek50 Posted November 4 Posted November 4 Przecież w aso to tylko wymieniacze, chyba jakiś mit usłyszałeś na temat aso że tak się zdziwiles .
Muskel1 Posted November 4 Posted November 4 Bez pełnego auto-scanu trudno powiedzieć jaka jest tego przyczyna i co ma usterkę. Podepnij auto pod komputer diagnostyczny, wykonaj pełny auto-scan i go tu wrzuć.
wuPiotrek Posted November 5 Posted November 5 mówisz o przodzie czy tyle? wg mnie wina samej lampy - nie pokazuje bledow na liczniku? wiadomo ze aso chce wymienic sterownik i lampe zeby miec 100% pewnosci ze zalatwia sprawe i do nich nie wrocisz z reklamacją jeśli to tylna lampa to wymien ją - pojedyncze uzywki w dobrym stanie znajdziesz niedrogo a wymiana to kilka minut. nawet jak nie pomoze to wyeliminujesz jedna z mozliwych przyczyn (wymiana sterownika tylnych lamp to droga sprawa - kodowanie kluczy, ochrona komponentu, kodowanie)
steve69 Posted November 5 Posted November 5 33 minuty temu, wuPiotrek napisał(a): mówisz o przodzie czy tyle? "Reflektor" to raczej przód...
Pedro92 Posted November 6 Author Posted November 6 W dniu 5.11.2024 o 06:39, wuPiotrek napisał(a): mówisz o przodzie czy tyle? wg mnie wina samej lampy - nie pokazuje bledow na liczniku? wiadomo ze aso chce wymienic sterownik i lampe zeby miec 100% pewnosci ze zalatwia sprawe i do nich nie wrocisz z reklamacją jeśli to tylna lampa to wymien ją - pojedyncze uzywki w dobrym stanie znajdziesz niedrogo a wymiana to kilka minut. nawet jak nie pomoze to wyeliminujesz jedna z mozliwych przyczyn (wymiana sterownika tylnych lamp to droga sprawa - kodowanie kluczy, ochrona komponentu, kodowanie) Prawy przód
wuPiotrek Posted November 6 Posted November 6 (edited) odczyt blędów - jak nie ma to wymiana lampy ciekawe o którym sterowniku mówili w aso, czy o bcm czy o sterowniku na lampie. swoją drogą to nie wiem który z tych na lampie (są chyba dwa) odpowiada za kierunki. kupił bym używaną kompletną lampę ze sterownikami i wymienił. jak nie będzie to jej wina to oddasz sprzedającemu albo sprzedasz za podobną cenę. no a jak chcesz mieć spokój to oddaj do aso, wezmą pewnie z 15k za to i naprawią Edited November 6 by wuPiotrek
Recommended Posts