Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wypadanie zapłonów w Audi A4 B6 1.8T BFB

AdrianoA4B6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem że nie tylko ja mam ten problem :D

Pacjent A4B6 BFB 163km i wypadanie zapłonów podczas zmiany paliwa z PB na LPG. Silnik nie utrzyma obrotów i zgaśnie , jak trzymam ok 2-3 tyś to mocno szarpie parę sekund i przełączy na gaz wkońcu. Wyskoczy check migający ok 10 razy a czasem potrafi się zapalić na stałe . Błędy w VCDS standardowe czyli wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach.

Instalacja LPG: Kme Nevo, reduktor gold gt I listwa wtryskowa Fenix. Świece zapłonowe Bosch wymienione 2 miesięcy temu. Cewki zapłonowe oryginalne vaga. Przez 4 lata nie ruszane 🙊. Instalacja gazowa była wyregulowana przez gazowników . Jedne z wtryskiwaczy głośno cyka lecz panowie zapewnili mnie że wszystko jest w porządku . 

Od wtryskiwaczy gazowych do kolektora biegną wężyki długości 20cm około. I to może dlatego przy zmianie paliwa, gaz "nie zdąży" dolecieć do komory spalania i silnik gaśnie ? 

Co można zrobić we własnym zakresie by pozbyć się problemu ? 

Błędy powracają po kolejnej zmianie paliwa w trakcie jazdy ehh i to mocne szarpanie jakby skończyła się mieszanka na tłokach 

Edytowane przez AdrianoA4B6

Najprawdopodobniej masz zabrudzone wtryskiwacze i teraz jak jest zimno to kleją. Jak masz listwę to bardzo nie skrocisz wężyków niestety i ich położenie w poziomie sprzyja zbieraniu się syfu oraz pewnie masz zwykły bibulowy filtr, ktory nic je daje przy syfie w gazie jaki jest. Przy montażu pojedynczo wtryskiwaczy to co innego. 

Zapodaj w listwe ze dwa razy denaturatu stczykawką, może pomoże na krótki czas, a jak nie to czekaja Cię wydatki.

Można jeszcze wlaczyc podgrzewanie wtryskiwaczy ale słabo to działa z mojego doświadczenia. 

Świece Bosch nie są polecane do 1.8t.

Edytowane przez przem8