AdrianoA4B6 Posted November 18 Posted November 18 (edited) Witam. Zauważyłem że nie tylko ja mam ten problem Pacjent A4B6 BFB 163km i wypadanie zapłonów podczas zmiany paliwa z PB na LPG. Silnik nie utrzyma obrotów i zgaśnie , jak trzymam ok 2-3 tyś to mocno szarpie parę sekund i przełączy na gaz wkońcu. Wyskoczy check migający ok 10 razy a czasem potrafi się zapalić na stałe . Błędy w VCDS standardowe czyli wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach. Instalacja LPG: Kme Nevo, reduktor gold gt I listwa wtryskowa Fenix. Świece zapłonowe Bosch wymienione 2 miesięcy temu. Cewki zapłonowe oryginalne vaga. Przez 4 lata nie ruszane 🙊. Instalacja gazowa była wyregulowana przez gazowników . Jedne z wtryskiwaczy głośno cyka lecz panowie zapewnili mnie że wszystko jest w porządku . Od wtryskiwaczy gazowych do kolektora biegną wężyki długości 20cm około. I to może dlatego przy zmianie paliwa, gaz "nie zdąży" dolecieć do komory spalania i silnik gaśnie ? Co można zrobić we własnym zakresie by pozbyć się problemu ? Błędy powracają po kolejnej zmianie paliwa w trakcie jazdy ehh i to mocne szarpanie jakby skończyła się mieszanka na tłokach Edited November 18 by AdrianoA4B6
AdrianoA4B6 Posted November 19 Author Posted November 19 6 minut temu, Alduric napisał(a): 20cm wężyków to chyba w stodole Ci ten gaz zakładali. Jakieś sugestie ?
Alduric Posted November 19 Posted November 19 Oddaj to gazownikowi któremu się chce, bo zobaczyli bagno i cię spławili.
przem8 Posted November 19 Posted November 19 (edited) Najprawdopodobniej masz zabrudzone wtryskiwacze i teraz jak jest zimno to kleją. Jak masz listwę to bardzo nie skrocisz wężyków niestety i ich położenie w poziomie sprzyja zbieraniu się syfu oraz pewnie masz zwykły bibulowy filtr, ktory nic nie daje przy syfie w gazie jaki jest. Przy montażu pojedynczo wtryskiwaczy to co innego, można zamontować bardzo krótkie wężyki. Zapodaj w listwe ze dwa razy denaturatu strzykawką, może pomoże na krótki czas, a jak nie to czekaja Cię wydatki. Można jeszcze wlaczyc podgrzewanie wtryskiwaczy ale słabo to działa z mojego doświadczenia. Świece Bosch nie są polecane do 1.8t. Edited November 19 by przem8
Recommended Posts