Skocz do zawartości
IGNOROWANY

BFB B7 Wysokie obroty silnika, a praca na LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

jest to moja pierwsza instalacja LPG, więc sorry, jeśli pytanie może być głupie. 
mianowicie zauważyłem, że przy obrotach 4.5tys+ gaz automatycznie przełącza się na benzynę. Gdy już nie przyspieszam ponownie jest powrót do lpg. 
Zadzwoniłem z tym problemem do gazownika i stwierdził, że jest to normalne (tylko wg niego powinno tak się dziać przy 5.5tys-6tys obrotów-także kwestia do ustawienia tego na komputerze). 
Mam jednak pytanie do Was, posiadaczy LPG: czy możecie przyspieszać w pełnej skali obrotów na LPG? Czy też w pewnym momencie gaz przełącza się na benzynę? 
I czy lepiej, aby przy wyższych obrotach faktycznie była ta benzyna zważywszy na fakt, że głowice 1.8t lubią pękać na gazie? Czy nie ma akurat to wpływu na to? 

Opublikowano

Zmień gazownika. Na lpg ma chodzić do odciny tak samo jak na benzynie, a to ze tak nie jest to swiadczy o tym, że masz dobrane za słabe komponenty albo nie umie tego wyregulować albo jedno i drugie. 

3 minuty temu, Big Lebowski napisał(a):

że głowice 1.8t lubią pękać na gazie? Czy nie ma akurat to wpływu na to? 

Nie gaz tu jest problemem, chyba że jest bardzo uboga mieszanka na nim. 

Te głowice są z gównolitu.

Zrobiłem 200tys km chłostając 1.8t na gazie także wiem o czym piszę :

Opublikowano

@przem8 dzięki za szybką odpowiedź. Mapę mam na 185KM, ale reduktor kazałem dać do 250. Także chyba gość nie ogarnia. Wybrałem zakład, który jest chwalony niemalże przez wszystkich, a tu takie cyrki-zwłaszcza, że sam silnik raczej do egzotycznych nie należy 😕

Opublikowano

Zapraszam to ogarnę. Chyba, że to brc to wtedy nie :P