Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słabe ogrzewanie w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wie ktoś gdzie znajduje się ta pompka odpowiedzialna na ogrzewanie? 

Opublikowano
12 godzin temu, simsonek napisał(a):

Czy wie ktoś gdzie znajduje się ta pompka odpowiedzialna na ogrzewanie? 

poszukaj schematów na TUTAJ stronie po wpisaniu vin. (szukasz IC engine: cooling system pump)

Wymieniłem zbiornik , żałuję że zwlekałem tyle,  roboty na 15/20min na spokojnie .

Jedyne co to płyn oodciągałem bo po podstawieniu pojemnika nie pompowało , nie wiem może obieg musi się otworzyć czyl zagrzać.

Nie da się wszystkiego wyciągnąć więc trochę się wylało .

Płukałem ten stary zbiornik i niestety sporo tam syfu było , jak by drobne kamyczki... nie wiem czy z wora już puszczało czy to normalne że tam się trochę osadu gromadzi.

Po wyciągnięciu magicznych krzemianów tak to wygląda .

mitsilikaa5f5.thumb.jpg.d1081741856d3679f19ce76adfef7618.jpg

Niby całe , ale one chyba się jakoś rozpuszczają/rozdrabibiają .

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano
13 godzin temu, Lukaa5 napisał(a):

poszukaj schematów na TUTAJ stronie po wpisaniu vin. (szukasz IC engine: cooling system pump)

Wymieniłem zbiornik , żałuję że zwlekałem tyle,  roboty na 15/20min na spokojnie .

Jedyne co to płyn oodciągałem bo po podstawieniu pojemnika nie pompowało , nie wiem może obieg musi się otworzyć czyl zagrzać.

Płukałem ten stary zbiornik i niestety sporo tam syfu było , jak by drobne kamyczki... nie wiem czy z wora już puszczało czy to normalne że tam się trochę osadu gromadzi.

Ale u mnie  nie wdać żeby coś że zbiorniczkiem było. Wygląda jak nowy

Opublikowano
10 minut temu, simsonek napisał(a):

Ale u mnie  nie wdać żeby coś że zbiorniczkiem było. Wygląda jak nowy

Mój post był w połowie do ciebie , czyli gdzie znajdziesz schemat i umiejscowienie pompy .

A w połowie na temat usuniecia silikatu.

No i żeby doprecyzowac po wyglądzie zbiornika nie ma szans ustalić czy sylikat jest cały czy już puszcza . W skrócie niebieski korek i napis g13 to sylikat .

Wystarczy poświecić latarką w ostatniej komorze jest woreczek. 

Opublikowano
20 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

Mój post był w połowie do ciebie , czyli gdzie znajdziesz schemat i umiejscowienie pompy .

A w połowie na temat usuniecia silikatu.

No i żeby doprecyzowac po wyglądzie zbiornika nie ma szans ustalić czy sylikat jest cały czy już puszcza . W skrócie niebieski korek i napis g13 to sylikat .

Wystarczy poświecić latarką w ostatniej komorze jest woreczek. 

Nie mam napisu mitsilikat. Więc to nie to. Ogólnie układ chłodzenia dziala ok po za ogrzewaniem. Czasami jak coś pomanewruje korkiem w zbiorniczku i uruchomię procedurę odpowietrzania układu chłodzenia to na chwilę sir pokazuje ogrzewanie takie słabe. Jak chce uruchomić test pompy ogrzewania to klika gdzieś w okolicy turbo ale nie słychać wirowania jej jak np tej pompy co siedzi pod lewa lampa.

Opublikowano
28 minut temu, simsonek napisał(a):

Nie mam napisu mitsilikat. 

nie musi być tego napisu.

Ja nie sugeruje że silikat jest twoją przyczyną. 

Chodzi o jasność sytuacji .

Jaki masz kolor korka ?

Opublikowano

Bodajrze niebieski z szarą blokada 

Opublikowano
25 minut temu, simsonek napisał(a):

Bodajrze niebieski z szarą blokada 

a na obudowie napis g13 ... czyli ?

Opublikowano

Masz rację. Niebieski korek + napis g13. Będę patrzył w którym miejscu mogę rozpiąć nagrzewnice i spróbuję ja wypłukać. Pozaglądam jeszcze gdzie ta pompka może być bo w tych schematach nic nie znalazłem. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.10.2025 o 09:14, Daniel1253 napisał(a):

Mam również podobny problem, tzn. ogrzewanie w aucie mam ale nie leci gorące powietrze z nawiewów. Wstępna diagnoza mechanika padła na zapchaną nagrzewnicę, komputer nie zwrócił żadnych błędów. W międzyczasie zaświecił się check, komputer wskazał uszkodzoną świecę nr 3.  Po wymianie i skasowanie błędu żadnych innych błędów komputer nie wskazuje. 

Czy możecie polecić jakiś warsztat w województwie mazowieckim który by się uporał z tym problemem. Z tego co się dowiedziałem naprawa wiąże się ze sporym kosztami ponieważ trzeba zdejmować deskę rozdzielczą i jest dość czasochłonna. 

Jeśli leci jakkolwiek cieple powietrze z nawiewów to możemy założyć, że wyeliminowało to problem z niesprawnymi silniczkami klap. Twój problem niestety wygląda na niedrożną nagrzewnice zapchaną krzemianem. Mogła by to być jeszcze niesprawna dodatkowa pompka nagrzewnicy aczkolwiek jej uszkodzenie objawia sie brakiem ogrzewania w trakcie postoju wiec możemy to wykluczyć. Czy wymiana nagrzewnicy jest kosztowna i czasochłonna ? Zależy u kogo. Robiłem to sam i to naprawde nie jest ciężki ani długi proces wymiany. To nie tak jak w starych samochodach gdzie trzeba bylo rozbierać pół samochodu. 

W dniu 19.10.2025 o 23:00, Lukaa5 napisał(a):

Tak powoli woreczek przepuszcza ten piasek, z czasem pęka i jest już w całym układzie. Producent po latach naprawił problem i wycofał sie z g13 na rzecz g12evo które nie potrzebuje już tych magicznych woreczków. Generalnie ten rozpuszczający sie krzemian to nie tylko zabija nagrzewnice ale i pompy wody, dlatego wiele z nich nie dojeżdża nawet swojej pierwotnej żywotności. Rozwiązanie jest proste. Wymiana zbiorniczka na ten poliftowy z czarną nakretką. Płukanie całego układu kilkukrotnie i zalanie nowego płynu już z serii g12 evo. To dzisiaj standard. G13 nie leje już żadne Aso. 

Opublikowano
4 minuty temu, edys075 napisał(a):

Jeśli leci jakkolwiek cieple powietrze z nawiewów to możemy założyć, że wyeliminowało to problem z niesprawnymi silniczkami klap. Twój problem niestety wygląda na niedrożną nagrzewnice zapchaną krzemianem. Mogła by to być jeszcze niesprawna dodatkowa pompka nagrzewnicy aczkolwiek jej uszkodzenie objawia sie brakiem ogrzewania w trakcie postoju wiec możemy to wykluczyć. Czy wymiana nagrzewnicy jest kosztowna i czasochłonna ? Zależy u kogo. Robiłem to sam i to naprawde nie jest ciężki ani długi proces wymiany. To nie tak jak w starych samochodach gdzie trzeba bylo rozbierać pół samochodu. 

Dziś odstawiłem auto na diagnozę do innego warsztatu. Stwierdzono, że do wymiany jest termostat, ten przy kolektorze. O zapchanej nagrzewnicy nic nie wspominali. Przy wymianie termostatu zasugerowali również wymianę zbiorniczka wyrównawczego. 

I teraz nie wiem co zrobić, czy pchać się w wymianę termostatu czy jednak decydować się na wymianę nagrzewnicy. To drugie mi się nie uśmiecha z racji dużych kosztów samej robocizny jak i pozostawienia auta w warsztacie na 2 - 3 dni z racji codziennych dojazdów do pracy. 

Myślałem jeszcze o próbie płukania tej nagrzewnicy ale wiem, że jest dużo opinii o tym, że nic to nie da. 

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, Daniel1253 napisał(a):

Dziś odstawiłem auto na diagnozę do innego warsztatu. Stwierdzono, że do wymiany jest termostat, ten przy kolektorze. O zapchanej nagrzewnicy nic nie wspominali. Przy wymianie termostatu zasugerowali również wymianę zbiorniczka wyrównawczego. 

I teraz nie wiem co zrobić, czy pchać się w wymianę termostatu czy jednak decydować się na wymianę nagrzewnicy. To drugie mi się nie uśmiecha z racji dużych kosztów samej robocizny jak i pozostawienia auta w warsztacie na 2 - 3 dni z racji codziennych dojazdów do pracy. 

Myślałem jeszcze o próbie płukania tej nagrzewnicy ale wiem, że jest dużo opinii o tym, że nic to nie da. 

Termostat? A co masz problemy z temperaturami ? Temperatura silnika skacze ? Duże różnice są pomiędzy blokiem, a temperaturą cieczy ? Generalnie koszt wymiany jest nie duży, a jeśli stwierdzili to fachowcy to może warto w to iść ? W sumie malo prawdopodobne by to był termostat ale możesz spróbować.  Płukanie nagrzewnicy z reguły pomaga na chwile i nie daje w 100 % gwarancji drożności wszystkich kanalików. Nigdy nie bedzie tak sprawna jak nowa. Jak wymieniać nagrzewnice to tylko po płukaniu całego układu I wymiany zbiorniczka bez woreczka krzemiany. W innym wypadku to wszystko nie ma sensu.

Opublikowano
1 minutę temu, edys075 napisał(a):

Termostat? A co masz problemy z temperaturami ? Temperatura silnika skacze ? Duże różnice są pomiędzy blokiem, a temperaturą cieczy ? Generalnie koszt wymiany jest nie duży, a jeśli stwierdzili to fachowcy to może warto w to iść ? W sumie malo prawdopodobne by to był termostat ale możesz spróbować.  Płukanie nagrzewnicy z reguły pomaga na chwile i nie daje w 100 % gwarancji drożności wszystkich kanalików. Nigdy nie bedzie tak sprawna jak nowa. Jak wymieniać nagrzewnice to tylko po płukaniu całego układu I wymiany zbiorniczka bez woreczka krzemiany. W innym wypadku to wszystko nie ma sensu.

Właśnie temperatura nie skacze, jak silnik osiągnie temperaturę do momentu zgaszenia auta nie zmienia się. Myślałem, żeby na początku przepłukać układ i przy okazji wymienić zbiorniczek na nowy i zajrzeć do starego w jakim stanie jest ten woreczek. Poza tym nie mogę narzekać, że marznę jadąc czy nawet stojąc gdzieś w korku. Po prostu wydaje mi się, że z nawiewów powinno lecieć dużo cieplejsze powietrze. 

Opublikowano

A wiec mały update. W czwartek spędziłem cały dzień na przywracaniu ogrzewania. Wyplukalem nagrzewnice oraz zmieniłem  pompkę. Efekt był taki że ogrzewanie działało dobrze 2h..

Potem działało zanim silnik nie osiągnął 90*C. Wydaje mi się że dopóki nie otworzył się termostat to pompki pchały wodę w nagrzewnice. Potem jak otworzył się termostat to poprostu pompki pchały wodę w chłodnice bo tak było łatwiej. Po dwóch dniach przystąpiłem znów do płukania nagrzewnicy ale wymieniłem też zbiorniczek wyrownawczy. No i na chwilę obecną sukces, działa. W skrócie to nie wymieniając zbiorniczka plukanie nie ma sensu. Za tydzień napisze czy dalej dziala.

Opublikowano

Ja sprawdziłem u siebie temperaturę wylotową z kratek nawiewu podczas nagrzewania w samochodzie, temperatura na zewnątrz 8 stopni, na klimatroniku ustawiłem 22 stopnie i wszystko co udało mi się osiągnąć to 45 stopni z nawiewu. Wydaje mi się, że powinno być dużo więcej a ponadto podczas dużej różnicy temperatur między zadaną a obecną temperaturą w aucie z kratek powinien lecieć dużo mocniejszy strumień powietrza.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Minęło już 3 tygodnie od płukania nagrzewnicy, wymiany pompki elektrycznej układu chłodzenia oraz wymiany zbiorniczka i ogrzewanie dziala 🙂

Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 16:24, simsonek napisał(a):

Minęło już 3 tygodnie od płukania nagrzewnicy, wymiany pompki elektrycznej układu chłodzenia oraz wymiany zbiorniczka i ogrzewanie dziala 🙂

Czemu wymieniałeś pompkę? Były jakieś objawy. Ja również jestem jakieś 2 tygodnie od płukania nagrzewnicy i wymiany zbiorniczka i na razie ogrzewanie jest. Zastanawia mnie tylko dźwięk który pojawia się nieregularnie, słyszalny na postoju lub przy wolnej jeździe, właśnie jakby pompki co jakiś czas. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 09:38, edys075 napisał(a):

Pokrótce problem był złożony. Mitsilkat zapchał nagrzewnice. Po jakimś czasie wysiadła też dodatkowa pompka płynu chlodzącego. Wymiana nagrzewnicy przyniosła rozwiązanie problemu w 50 % i ogrzewanie działało podczas jazdy, natomiast na wolnych obrotach zanikało. Dopiero wymiana dodatkowej pompki przywróciła sprawność całego układu i ogrzewanie działało już zawsze prawidłowo. Zaznacze też, że sterownik klimatyzacji nie zgłaszał błędów wspomnianej pompki. Dopiero wyjęta na stół pokazała jak świetnie działa ;)

Witaj czy ta pompka jest z lewej strony zaraz pod lampą? Mam też problem z ogrzewaniem i węże które do niej dochodzą są zimne 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.11.2025 o 23:44, Daniel1253 napisał(a):

Czemu wymieniałeś pompkę? Były jakieś objawy. Ja również jestem jakieś 2 tygodnie od płukania nagrzewnicy i wymiany zbiorniczka i na razie ogrzewanie jest. Zastanawia mnie tylko dźwięk który pojawia się nieregularnie, słyszalny na postoju lub przy wolnej jeździe, właśnie jakby pompki co jakiś czas. 

Miałem wrażenie że jest mało wydajna. Druga pompuje lepiej 

W dniu 29.11.2025 o 00:43, Endriu055 napisał(a):

Witaj czy ta pompka jest z lewej strony zaraz pod lampą? Mam też problem z ogrzewaniem i węże które do niej dochodzą są zimne 

Nie. Jest to mała plastikowa pompka od strony turbo koło miski olejowej.

Opublikowano
W dniu 17.12.2025 o 02:28, simsonek napisał(a):

Nie. Jest to mała plastikowa pompka od strony turbo koło miski olejowej.

Dzięki już sprawdziłem , działa wychodzi na to że nagrzewnica jest zapchana czy ktoś z was wymieniał?

W dniu 20.10.2025 o 22:55, edys075 napisał(a):

Witam mam do wymiany nagrzewnice w b9 , czy mógłbyś w miarę możliwości opisać jak się za to zabrać? Widziałem że po stronie kierowcy przeszkadza aluminiowe mocowanie padalu hamulca 🤔