edys075 Posted November 30 Posted November 30 Siemanko ekipa. Od początku tych zimniejszych dni zauważyłem, że mój samochód dość słabo grzeje, zwłaszcza na postoju. Przy dość intensywnej jeździe wszystko jest w porządku i we wnętrzu ciepełko. Parkując samochód dmucha letnim powietrzem i nie reaguje nawet gdy zadaje temperaturę 30 st. Przeważnie temperature mam nastawioną na 23 st Są dni kiedy na postoju dmucha ciepełko ale to bardzo rzadko. Zaznacze, że to się dzieje nawet jak temperatura silnika ma 90 st. Błędów brak. Termostat myślę dziala prawidłowo bo wskazania nie świrują. Miałem już Audi z klimatronikiem i we wnętrzu było ciepło nawet po chwilowej jeździe, a tym bardziej na postoju gdy termostat już się otworzył. Co mogę z tym zrobić? Nagrzewnica raczej sprawna bo tak jak pisze to losowe sytuację z naciskiem na to, że jest częściej chłodno niz ciepło. Gdzieś czytałem, że mogą świrować klapy od mieszania powietrza. Czy ktoś ma instrukcję ich poprawnego ustawienia/ adaptacji po przez VCDS tak by nie narobić sobie bałaganu ? Jakieś inne wskazówki? Pacjent to B9 2.0 tdi 2017r.
edys075 Posted November 30 Author Posted November 30 (edited) 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Wrzuć pełny auto-scan. Poszedłem przed chwilą zrobić scan i o dziwo znalazło błąd w klimatyzacji z 22 listopada. Wrzucam pełny autosan do przeglądnięcia. Rozumiem, że mogę mieć uszkodzony jeden z silników nastawczych klap ? W tym wypadku zamkniętego obiegu powietrza ? Klimatyzacja w mojej audi to jedna strefa. Gdzie znajduje się owy silnik ? W przestrzeni na nogi pasazera nad schowkiem ? Czy może mieć wpływ na działanie ogrzewania ? Gdzieś czytałem, że komuś pomogły nastawy podstawowe i silnik nie powodował już błedu. Scan-WAUZZZF42HA172366-20241130-1739-186008km.txt Edited November 30 by edys075
Muskel1 Posted December 1 Posted December 1 15 godzin temu, edys075 napisał(a): Rozumiem, że mogę mieć uszkodzony jeden z silników nastawczych klap ? Możliwe że się zacina lub ma usterkę. 15 godzin temu, edys075 napisał(a): W tym wypadku zamkniętego obiegu powietrza ? Tak. 15 godzin temu, edys075 napisał(a): Gdzie znajduje się owy silnik ? Za schowkiem u góry. 15 godzin temu, edys075 napisał(a): Czy może mieć wpływ na działanie ogrzewania ? Raczej nie. 15 godzin temu, edys075 napisał(a): Gdzieś czytałem, że komuś pomogły nastawy podstawowe i silnik nie powodował już błedu. Można wykonać ale gdy silniczek ma usterkę, to nic nie da.
Recommended Posts