Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Światła w Audi A4 B8 wyłączają się podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!
Mam problem z moim Audi. Podczas jazdy światła (mijania, tylne, cofania, przeciwmgielne) wyłączają się losowo, a po ręcznym wyłączeniu i ponownym włączeniu działają przez chwilę, po czym sytuacja się powtarza. Dodam, że na światłach dziennych sytuacja nigdy nie miała miejsca. Dzieje się to tylko, gdy mam włączone światła mijania.
Ostatnio również wyskoczyły mi praktycznie wszystkie możliwe kontrolki na desce rozdzielczej. Zrobiłem scan w VCDS i mam rzekomo usterkę w większości modułów. Stało się to nagle (dzień po zmianie kompletu kół na zimowe. Nie wiem czy może to mieć jakikolwiek związek, ale wolę napisać). Nigdy wcześniej nie miałem żadnych błędów, a samochód posiadam ponad 2 lata. 

Co zrobiłem do tej pory:

1. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (kierowca, pasażer, bagażnik) – wszystkie są całe.
  2. Alternator ładuje prawidłowo – napięcie na pracującym silniku powyżej 14V.
  3. Wykonałem diagnostykę VCDS. Najczęściej pojawiły się błędy związane z:
    • Zacisk 30 (po obu stronach)– chwilowe zaniki zasilania (przerwa w obwodzie),
    • Moduł J519 (Centralna Elektronika) – problemy z obwodami świateł,
    • Sterownik silnika i komunikacja CAN – chwilowy brak sygnału.

(Kompletne logi z VCDS w pliku txt w załączniku)

Czy ktoś z Was miał podobny problem lub wie, gdzie dokładnie szukać przyczyny? Dam radę to sam ogarnąć czy oddać auto w ręce elektryka?

Audi A4 B8 8K2 (2009) 2.0TFSi 155KW Multitronic Sline

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Jak uda się rozwiązać problem to o tym poinformuję.

vcds.txt

Opublikowano

Auto z USA powypoadkowe, co było uszkodzone?

Opublikowano

@Muskel1 Z tego co wiem został sprowadzony z Niemiec w stanie bezwypadkowym. To też sprawdzałem na znanych stronach z raportami po Vinie.

Opublikowano

Masz masywne problemy z zasilaniem.

Opublikowano

@Muskel1 Nie dobrze. To chyba niestety nie ominę wizyty u elektryka.

Opublikowano

Gdzieś coś nie łączy po drodze z akumulatora/alternatora do sterowników BCM1 i BCM2.